beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Miris tar tätposition inom bröstmjölksanalys, enligt vd Tony Malmström 
beQuoted nyhetsbrev 9 juli 2010
Miris tar tätposition inom bröstmjölksanalys, enligt vd Tony Malmström
- Nya indiska order på mejerisidan

Miris vd Tony Malmström säger att vinterns nyemission gjort det möjligt för bolaget att ta en tätposition inom bröstmjölksanalys. Försäljningen tog fart under första kvartalet, en positiv trend som förstärkts under andra kvartalet. Nyligen tog bolaget en ny order till Indien.

Tätposition på bröstmjölkssidan
I vintras genomförde analysinstrumentsutvecklaren Miris en nyemission om 9,5 miljoner kronor i syfte att genomföra ett förvärv och förstärka försäljnings- och supportorganisationen. 

Nyemissionen sammanföll med att Miris bedömde att marknaden inom segmentet bröstmjölksanalyser vände uppåt. Vd Tony Malmström såg möjligheter till en offensiv satsning, via en förstärkt marknadsorganisation.

- Vi har tagit en tätposition på bröstmjölksområdet. Det är här vi har artiklar, referenser och framträdande studier som gjorts med våra instrument, säger Tony Malmström nu ett halvår senare.

Den personella förstärkningen satte avtryck i försäljningen första kvartalet i år. Periodens omsättning uppgick till 1 miljon kronor (0,47). Ökade personalkostnader pressade rörelseförlusten till -2 miljoner kronor (-0,99).

Större delen av kvartalets försäljning hänförs till bröstmjölksområdet. Tony Malmström säger att den positiva trenden förstärktes under andra kvartalet men att de ökade personalkostnaderna samtidigt höjt ribban för break-even till 7 - 8 sålda instrument per månad.

Genomlysning av distributörerna på mejerisidan
Samtidigt som Miris ser utvecklingen på bröstmjölkssidan som en stor framgång, har försäljningsutvecklingen på mejerisidan varit svag. Tony Malmström förklarar det med att produktutvecklingen av det pumpförsedda instrumentet försenats.

Den nya produktgenerationen, där det pumpförsedda instrumentet ingår, har börjat lanseras under första halvåret i år. Det väntas ge en positiv utveckling på i första hand mejerisidan. Samtidigt har arbetet med distributörerna hämmat såväl produktutveckling som nya lanseringar. Tony Malmström fortsätter:

- Under våren tog byggandet av distributionskanaler mycket tid. Vi har hittat flera nya distributörer i Europa där framför allt den tyska kommit igång bra med flera försäljningar.

Parallellt med arbetet med de europeiska distributörerna har Miris fortsatt bearbetningen av den asiatiska marknaden. Bland annat har en stor genomlysning av bolagets distributörer på den kinesiska marknaden gjorts.

- Vi har granskat hur våra kinesiska distributörer arbetar och kommit fram till att flera av dem inte levt upp till våra förväntningar, fortsätter Tony Malmström.

- Nu har vi knutit en handfull nya distributörer till oss och vi har deltagit i flera stora mässor i Kina för att visa upp våra instrument för branschfolket, säger Tony Malmström som menar att Miris kan dra växlar på det nyvaknade kvalitetstänkandet som följde i melaminskandalens spår 2008:

- Myndigheterna har förstått att man måste utföra kvalitetskontrollerna långt ut i produktionskedjan för att komma åt fusket. Det talar för vår lösning snarare än våra konkurrenters storskaliga lösningar.

Nya indiska order på mejerisidan
Efter en lyckad utvärdering såldes ett första instrument i Indien i september 2009. Bolaget menar att instrumentets förmåga att utföra realtidsmätningar gör det mycket användbart vid indiska uppsamlingscentraler. Det eftersom man snabbt kan kalkylera fett- och proteinhalt, vilket utgör betalningsgrunden.

I november 2009 följdes den initiala ordern till Indien upp med ytterligare fyra instrument samt kringutrustning för analys av ko- och buffelmjölk. Och Miris fortsätter ta order till Indien, nu senast på instrument ur bolagets nya produktgeneration.

Tony Malmström ser de uppföljande orderna som ett kvitto på att bolagets nya produkter är attraktiva för den indiska marknaden. Han säger att den indiska marknaden är fortsatt mycket intressant för Miris men vill i dagsläget inte kommentera ordern ytterligare.

Lansering av Losabs kontrollprov
I samband med vinterns nyemission förvärvade Miris huvudägaren L-O Sjaunjas bolag Losab med en egenutvecklad referensvätska. Det handlar om ett kontrollprov med lång hållbarhetstid mot vilket mätdata kan kontrolleras för att säkerställa instrumentens tillförlitlighet.

Receptet är inte patentskyddat men hemligt och används av Arla Foods sedan tio år. Arla Foods licenstillverkar även produkten idag.

- Vi har börjat marknadsföra Losabs produkt i facktidningar. Vi för även en diskussion med Arla Foods om att kunna använda dem som referens i marknadsföringen mot nya kunder, säger Tony Malmström och fortsätter:

- Vi testar marknaden men det vi behöver är en distributionslösning med någon partner. Diskussioner pågår med tänkbara kandidater.

Tony Malmström menar att referensvätskan, tillsammans med förbrukningsvarorna kring instrumenten, växer i sådan omfattning att de kan utgöra en betydande del av Miris omsättning framöver.

Bedömer positivt resultat på årsbasis 2010
Losabs årsomsättning har pendlat runt 1 miljon kronor de senaste tre åren, med en genomsnittlig vinstmarginal på drygt 30 procent. Förvärvet tillträddes i november i fjol och bidrog till Miris-koncernens resultat sista kvartalet 2009.

Kontantdelen i förvärvet av Losab betalades under första kvartalet i år. Enligt Tony Malmström ska inte förvärvet medföra ytterligare kostnader då integrationen av Losabs verksamhet slutfördes under första kvartalet.

Miris bedömer att ett positivt resultat på årsbasis under 2010 nås. Samtidigt, med en växande kostnadsmassa, har nivån för break-even justerats upp. För att nå det positiva resultatet förutsätts, från första kvartalets försäljning, en rejäl omsättningstillväxt resten av året. 

Halvårsrapporten väntas den 19 augusti. Då får vi veta vad den stärkta försäljningstrenden betytt i siffror och hur mycket närmare Miris tagit sig svarta siffror på resultatnivå. Därtill kan rapporten ge ny information om hur förhandlingarna med olika intressenter utvecklats.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Miris:
» Emissionsaktuella Miris satsar på expanderande marknad
» Neonatalvårdens nya näringsfokus rätt för Miris
» Miris ökar satsningarna på bröstmjölk
» Kinesisk mjölkskandal aktualiserar Miris teknik



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

Tony Malmström
VD Miris
 
 
 
- Vi har tagit en tätposition på bröstmjölksområdet. Det är här vi har artiklarna och referenserna och flera av de framträdande studierna på området har gjorts med våra instrument. 
 
 
 
 

 
Miris analysinstrument är portabelt och kan analysera små provmängder till låg kostnad. Egenskaperna gör produkten unik på marknaden. Tekniken kallas mid-infraröd spektroskopi.

 
 
 
 

 

 

 
I dagsläget
erbjuds kalibreringar för bröstmjölk, komjölk och läkemedelsvätskor.
 
 
 
 

 
- Konkurrenternas större apparater kan inte mäta med mycket högre noggrannhet än vår. Begränsningen ligger i IR.

 
 
 
 

 
Losabs Losmixer används tillsammans med den patenterade lösningsvätskan LOSsolvent för att göra beredningar i flytande form. Dessa kan sedan analyseras med Miris instrument. 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2010-08-19
Delårsrapport Q2 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig