beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Positivt utfall i Eurocine Vaccines influensavaccinstudie 
beQuoted nyhetsbrev 6 juli 2010
Positivt utfall i Eurocine Vaccines influensavaccinstudie
- Resultatet överträffade bolagets förväntningar 

Eurocine Vaccines har tidigare meddelat att säkerheten varit god i den kliniska studien på det nasala influensavaccinet. I dagarna rapporterades även positiva immunologiska effekter av vaccinet.

Studien på influensavaccinet överraskade positivt
Resultatet från Eurocine Vaccines fas I / II-studie på det nasala influensavaccinet skulle som tidigare kommunicerats offentliggöras under årets andra kvartal. Den 30 juni kom beskedet om ett positivt utfall.

- Att vaccinet är säkert har vi redovisat tidigare. Nu kan vi även konstatera att den immunologiska effekten varit god, faktiskt bättre än vad vi förväntat oss i en del avseenden, berättar Eurocine Vaccines vd Hans Arwidsson för beQuoted.

I studien har de 154 försökspersonerna varit indelade i nio grupper, varav sex fått ett av bolagets patenterade adjuvans i olika koncentrationer kombinerat med avdödat helvirus i olika doser.

- Resultatet har skiljt sig mellan de olika grupperna. Vi har identifierat den grupp vars kombination av adjuvans och virus vi anser optimal.

- I nuläget finns bara ett godkänt nasalt influensavaccin, FluMist. Vi har inte jämfört oss med FluMist i studien, därför kan jag inte uttala mig om hur vi står oss i förhållande till dem. En sådan jämförelse kan komma att göras senare under utvecklingen, menar Hans Arwidsson.

För att verifiera att vaccinet inte bara ger immunologiska effekter utan även skyddar mot influensa, kommer Eurocine som beQuoted tidigare berättat att genomföra en studie på iller. Den beräknas bli uppstartad direkt efter sommaren och som planerat avslutas i höst.

Tydligt antikroppssvar i nässlemhinnan
En fördel med nasala vacciner är att de ger skydd i slemhinnorna, det vill säga den entré till kroppen som många smittsamma sjukdomar tar. 

- Vi har sett en signifikant och statistiskt säkerställd ökning av nivån antikroppar i nässlemhinnan i jämförelse med injicerat vaccin. Att det alls finns några antikroppar i näsan i det senare fallet anses bero på läckage från blodet, säger Hans Arwidsson.

I studien har man även mätt antalet antikroppar mot en annan influensastam än den som ingick i vaccinet, så kallad korsimmunitet.

- Även i detta avseende kunde vi se en effekt. Antalet individer per grupp var dock så litet att en statistiskt helt säkerställd nivå inte nåddes.

- Vi har valt att inte ge några sifferuppgifter från studien, sådana detaljer får potentiella licenstagare ta del av under sekretessavtal, uppger Hans Arwidsson.

Vaccinet ger även tillräcklig effekt i blodet
Den etablerade metoden för att mäta effekt av influensavacciner är att avläsa mängden antikroppar i blodet i form av den så kallade HAI-nivån. I studien uppnåddes nivåer som motsvarar de krav som myndigheterna ställer för att godkänna ett vaccin.

- Våra testgrupper var dock för små för att vi redan nu skulle få ett godkännande.

- Vi får ju dessutom effekt i nässlemhinnan. Andra mått än HAI, vilka till exempel även inkluderar effekten i slemhinnorna, diskuteras i vetenskapliga kretsar, berättar Hans Arwidsson.

Eurocine Vaccines har dragit nya lärdomar av studien
- Vi har sett vad musmodellen kan förutsäga och vad som bäst studeras i människa. Bland annat finns en skillnad i att mössen inte tidigare smittats av influensa, vilket de flesta vuxna människor har, förklarar Hans Arwidsson.

Resultatet i influensavaccinstudien är viktigt för övriga projekt
Det lyckade resultatet från influensavaccinstudien ökar sannolikheten för att även även andra nasala vacciner med samma adjuvans kommer att fungera. Detta gäller bland annat bolagets vaccin mot lunginflammation samt de projekt som drivs av partners.

- Säkerhetsdelen från influensavaccinstudien är i stor grad överförbar till lunginflammationsvaccinet, men fas I kan vi ändå inte hoppa över. De prekliniska förberedelserna för en klinisk studie går för övrigt enligt plan.

- Jag tror att resultatet från influensavaccinstudien ökar intresset från andra vaccinbolag att licensiera in vår teknik. Därför kommer vi inom kort att skicka ut resultatet till våra etablerade kontakter, avslöjar Hans Arwidsson.

beQuoted ser möjligheter till fortsatta framgångar
Eurocine Vaccines måste rimligen ha ansett att om studien på influensavaccinet uppfyllde bolagets förväntningar, skulle det finnas goda förutsättningar för ett kommande avtal och ett godkänt vaccin. Annars skulle studien aldrig ha blivit genomförd.

Nu visade det sig att förväntningarna överträffades. beQuoted kan inte tolka detta annorlunda än att sannolikheten är stor att ett "bra" avtal med ett större vaccinbolag kan träffas, vilket sedan resulterar i att vaccinet blir godkänt efter en kommande fas III-studie.

Den initiala kursuppgång som följde offentliggörandet av studieresultatet har senare förbytts i en betydande nedgång. beQuoted gissar att många aktieägare känt sig säkra på ett positivt resultat och positionerat sig därefter. En del av dessa placerare har förmodligen också haft som plan att sälja efter den förväntade kursuppgången.

beQuoted tror att den nasala vaccinindustri som utvecklas har möjlighet att nå betydande kommersiella framgångar och att Eurocine Vaccines kan ta del av dessa. När studieresultatet uppmärksammas av fler placerare bör det finnas goda förutsättningar för kursen att åter vända uppåt. 

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eurocine Vaccines:
» Spännande tider för Eurocine Vaccines aktieägare
» Emissionsaktuella Eurocine Vaccines inleder effektstudie under våren
» Eurocine Vaccines fas I / II-studie på influensavaccin avslutad i kliniken
» Eurocine Vaccines hoppas kunna ge influensavaccin genom näsan

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Hans Arwidsson
VD Eurocine Vaccines

 
 
 
Det nasala influensavaccin som användes i den nyligen avslutade studien fungerar tack vare Eurocines patenterade adjuvans.
 
Adjuvanset bygger på forskning som utförts av bolagets forskningschef Ulf Schröder. 

 
 
 
 

Influensavirus
  

 
 
 
Eurocine har en namnkunnig styrelse och därtill ett dito vetenskapligt råd. 
 
 
I styrelsen återfinns bland andra Karl-Olof Borg och Alf Lindberg, i det vetenskapliga rådet Per Brandtzaeg och Margaret Liu.
 
 
Samtliga är välrenommerade professorer och deras kunskaper och kontakter inom vaccinindustrin är värdefulla för Eurocine. 
 
 
 

 

Flera samarbetsprojekt pågår där partners till bolaget utvecklar nasala vacciner med Eurocine Vaccines adjuvans.
  

Två av projekten har offentliggjorts:
 
 • ett terapeutiskt HIV-vaccin tillsammans med norska Bionor Immuno;
 
 • ett vaccin mot H. pylori tillsammans med Umeåbaserade Helicure.
 
 
Det positiva resultatet i influensavaccinstudien ökar sannolikheten för att även ovanstående projekt ska nå framgång.
 
Resultatet bör också ge ett ökat intresse för andra vaccinutvecklare att etablera samarbete med Eurocine Vaccines.
 
 
  
Nästa händelse
2010-08-26
Bokslutskommuniké
2009 / 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig