beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted tema: Tre punkter som talar för Nordic Service Partners 
beQuoted nyhetsbrev 30 juni 2010
Tre punkter som talar för Nordic Service Partners

På GustaviaDavegårdhs aktiekvällar presenterades sex börsbolag som anses undervärderade. Ett av dessa är Nordic Service Partners (NSP), som driver ett 40-tal Burger King-restauranger i Sverige och Danmark. 
 

Tillväxtstrategi som tilltalar
NSPs grundidé är att erbjuda prisvärd och god mat samt kunna servera den snabbt. Företaget har en tillväxtstrategi som GustaviaDavegårdh Fonder tror på, framför allt för att den är relativt okomplicerad.

På de marknader NSP verkar på finns goda förutsättningar att växa och ta marknadsandelar.

I sitt arbete med att vaska fram nya investeringsobjekt lutar sig chefsförvaltaren Björn Davegårdh mot sin journalistiska bakgrund. Många av investeringsförslagen kommer från nyhetsflödet, det handlar om att hitta en berättelse som är trovärdig, har han tidigare berättat för beQuoted.

Läget avgör

Såväl Burger King som McDonalds har visat att de har ett erbjudande som lockar folk. Även om restaurangbesökarna kan ha olika uppfattning av vem som lagar den bästa hamburgaren är tillgängligheten och läget avgörande för vart man äter.

Förutsatt att det finns infrastruktur och trafik av människor kommer besökare till restaurangerna. Dessutom kan NSP med över 40 enheter, driva sina Burger King-restauranger stoskaligt och med lönsamhet.

Med på aktiekvällarna fanns NSPs vd Morgan Jallinder. I tre punkter berättade han varför man ska investera i NSP.

Punkt 1 - i ett starkt sammanhang
Som franchisetagare till Burger King är NSP del av ett välkänt varumärke. När bolaget öppnar en ny restaurang vet alla redan vad man erbjuder.

Dessutom får NSP mycket bra inköpspriser, eftersom Burger King med över 12.000 restauranger över hela världen kan sluta centrala inköpsavtal.

Punkt 2 - goda affärsförutsättningar
Verksamheten har några särskilt bra förutsättningar. Ett exempel är att NSP slipper ha några kundfordringar, eftersom all mat betalas innan den serveras. Ett annat är att lagret är lågt och omsätts tre gånger på en vecka. 

- Vi har ett fantastiskt fint kassaflöde, hävdar Morgan Jallinder.

Dessutom är verksamheten konjunkturoberoende och går lätt att kontrollera.

- Med statistik från 42 restauranger kan vi hela tiden se till att vi genomför rätt åtgärder i varje restaurang, säger Morgan Jallinder.

Punkt 3 - framtid med fler restauranger
Bra restauranglägen leder till bra omsättning. Därför satsar NSP på fler restauranger. För att få tag i de bästa lägena finns ett samarbetsavtal med Hemfosa Fastigheter.

Tillsammans med Hemfosa ska man kunna förvärva attraktiva lägen. NSP vill även vara en attraktiv samarbetspartner till fler fastighetsägare.

En ny restaurang ska ha förutsättningar att inom något år nå en försäljning som motsvarar en genomsnittsrestaurang på 15 miljoner kronor med en driftmarginal på 15 procent. Varje sådan restaurang skulle ge ett bidrag till koncernen om 2,2 miljoner kronor per år.

- Läge, läge, läge är avgörande, förstärker Morgan Jallinder. Givet en investering på fem miljoner kronor i restauranginventarier så är återbetalningen på satsat kapital mellan 2 - 3 år.

GustaviaDavegårdh ser en turnaround
Efter tre resultatmässigt svaga år har bolaget fått kontroll över kostnadsläget. Nedamorterade skulder och lägre räntor bidrar till en lägre finansiell belastning. En expansion med fler Burger King-restauranger kan bli mycket lönsam.

NSP kan hantera fler enheter innan man behöver öka sin centrala administration. Det innebär att varje tillkommande vinstkrona från restaurangrörelsen ger en direkt vinst för koncernen.

- Att lyckas med sina aktieinvesteringar handlar om att köpa och behålla rätt aktier. NSP befinner sig i något jag skulle kalla för en operationell turnaround situation, säger Björn Davegårdh på GustaviaDavegårdhs aktiekvällar. Han fortsätter:

- Bolaget har en tillväxtstrategi som jag tror på, kanske för att den inte är så märkvärdig. Jag bedömer att NSP på sikt kan gå vidare på andra geografiska marknader.

Det är inte bara inom Sverige som NSP kan fortsätta växa. Avtalet med Burger King tillåter även att man etablerar restauranger i andra länder, till exempel i Finland eller Baltikum.

THOMAS LINDGREN
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar i tema GustaviaDavegårdh:
» Därför investerar Björn Davegårdh i Mekonomen
» Därför investerar Björn Davegårdh i Unlimited Travel Group
» Därför investerar Björn Davegårdh i Paynova
» Därför investerar Björn Davegårdh i AllTele
» Därför investerar Björn Davegårdh i Cryptzone
» Sex köpvärda aktier enligt Björn Davegårdh
» Björn Davegårdh bjuder in till aktiekvällar

beQuoted tema:
GustaviaDavegårdh
 
Del 8

 
 
 

NSP 

LISTA: SMALL CAP
MARKNVÄRDE: 117 Mkr
OMS 2009: 699 Mkr
RES 2009: -8,53 Mkr

 
 

 
 
Nordic Service Partners (NSP) är ett av Sveriges största restaurangföretag med inriktning på snabbservicerestauranger.
 
 
  

 
NSPs verksamhet omfattar ett 40-tal Burger King-restauranger i Sverige och Danmark.
   
 

 

 
NSP slipper ha kundfordringar eftersom all mat betalas innan den serveras. Lagret är lågt och omsätts tre gånger på en vecka.

 
 
 

HOT

 
Att Burger King skadas som varumärke
 

MÖJLIGHET

 
Varje ny årskull barn tycker det är självklart med fast food
 

 
 
 
TEMA: GustaviaDavegårdh är en artikelserie där beQuoted presenterar Björn Davegårdhs placeringsfilosofi och några bolag som han anser långsiktigt köpvärda. 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig