beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Dags att agera i Kopylovskoye 
beQuoted nyhetsbrev 22 juni 2010
Dags att agera i Kopylovskoye
- Teckningsoptionen löper ut i juni

Med en vecka kvar på löptiden av Kopylovskoyes teckningsoption är det dags att agera. Efter 30 juni förfaller den värdelös. Samtidigt arbetar bolaget med ett borrprogram som ska leda fram till en internationell klassificering av bolagets tillgångar i oktober. I höst listas aktien på First North. 

Teckningsoptioner juni 2010
Under våren 2010 tog det svensk-ryska prospekteringsbolaget Kopylovskoye in 24 miljoner kronor i en fulltecknad företrädesemission. 

I samband med emissionen utfärdades en teckningsoption med förfallodag den 30 juni. Den kan ge bolaget totalt 27 miljoner kronor, i syfte att fortsätta finansiera prospekteringsaktiviteter inom prioriterade guldprojekt.

Årets mål är att säkerställa mineraltillgångar i Kopylovskoye-fyndigheten genom JORC-standard (Australasian Joint Ore Reserves Committee), och förbereda för pre-feasibilitystudier. 

Vårens företrädesemissionen gjordes på 29 öre, teckningskursen för optionen är 32 öre. Uppvärderingen motiveras av den prospektering som genomförts under våren och att bolaget närmar sig konvertering av ryska mineraltillgångar till internationell klassificering.

I kassan finns idag 10 miljoner kronor. Medlen, optionstillskottet exkluderat, beräknas räcka till i höst. Samtidigt aviserar bolaget ytterligare kapitalanskaffningar på den här sidan av årsskiftet, om resultaten är positiva från sommarens borrprogram. 

Kapitalbehovets storlek beror på utfallet av borrprogrammet och klassificeringen av mineraltillgångar enligt JORC på Kopylovskoye-fyndigheten, som ska vara klar i oktober.

Sett på längre sikt bör aktieägarna vara beredda på att behöva skjuta till nya pengar kontinuerligt de kommande 3 – 5 åren, till dess att bolaget genererat ett kassaflöde från brytningen.

Prospekteringsaktiviteter har hittills kostat 80 – 100 miljoner kronor per år. Positiva resultat från borrprogrammet kommer att kräva kapital för ytterligare investeringar i prospekteringsaktiviteter.

Stora fyndigheter i projekten
Det mest utvecklade projektet, Kopylovskoye, som också givit bolaget dess namn, har 0,285 miljoner ounce guld i bevisade och sannolika reserver (C1 + C2) enligt rysk klassificering. Guldhalten i malmreserven om 2,3 miljoner ton, uppgår till 3,2 gram guld per ton malm. 

Bolaget prognostiserar att fyndigheten är betydligt rikare än så, och att de totala tillgångarna överstiger 1 miljon ounce guld. För att snabbt kunna styrka det antagandet bedriver bolaget ett intensivt borrprogram om 15.000 meter i år.

I dagsläget lutar den ryska klassificeringen åt att Kopylovskoye har känning på guld till ett värde om drygt 2 miljarder kronor på världsmarknaden. Skulle bolagets antaganden om tillgångens storlek visa sig stämma, närmar sig värdet på guldet i backen 10 miljarder kronor.

Projektens övervärden är i dagsläget mer svåröverblickade. Guldet ska produceras i form av dorétackor, som sedan säljs till smältverk. Betalningens omfattning och nivå sätts av smältverken och offereringar på leveranserna kommer att meddelas i ett senare skede.

Värderingsmässigt drar Kopylovskoye paralleller till Central Asia Gold, som har fyndigheter och produktion i området. Det NGM-noterade bolaget från vilket Kopylovskoye ursprungligen delades ut, värderas till 584 kronor per ounce guld. Att jämföra med 346 kronor per ounce för Kopylovskoye.

Fyra gruvor i produktion inom fem år 
Kopylovskoye driver fem guldprojekt i Lena Goldfields i Sibirien. Projektområdena ligger samlade nära varandra i Artemovskydistriktet, ett område med en historia och kultur av guldproduktion som sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet. 

Bolagets mål är att utvecklas till en större aktör inom guldprospektering och produktion. Inom en femårsperiod ska bolaget förbereda för att producera 0,2 miljoner ounce guld per år (drygt 6 ton) och ha mineraltillgångar på 5 miljoner ounce guld för att stödja produktionen.

Kopylovskoye vill ta sig ur juniorbolagskategorin. Försäljning av prospekt är en helt annan bransch, resonerar bolaget som bolagiserar sina respektive projekt i separata dotterbolag. Det, menar bolaget, kommer att underlätta försäljning av enstaka projekt och ge alternativ om bolaget får svårt att ta in medel via nyemissioner.

För att nå produktionsmålet är planen att driftsätta guldproduktion i Kopylovskoye 2013, för att året därefter inleda produktion i Kavkaz och Prodolny, troligtvis tillsammans med en internationell guldproducent.  Det idag mycket tidiga projektet Krasny ska bolaget produktionssätta under 2015.

Tillsammans beräknas de här fyra fyndigheterna ge en årlig guldproduktion på drygt 0,2 miljoner ounce guld till låg kostnad. Samtliga projekt planeras till dagbrott. Produktionskostnaden vid det framtida Kopylovskoye beräknas idag till 450 dollar per ounce.

Kompetensinjektion för att ta nästa steg
I steget mot produktion ser Kopylovskoye ett behov av att stärka styrelsen med kompetens och erfarenhet av det området. Mot den bakgrunden föreslås Kjell Carlsson till ny ordförande efter Orc Software-grundaren Ulrika Hagdahl vid årsstämman den 29 juni.

Kjell Carlsson kommer närmast från en tjänst vid Sandvik Surface Mining och har tidigare arbetat med borrteknologi vid Atlas Copco. Föreslagen till nyval är också Markku Määkelä som sitter i Dragon Minings styrelse. 

Förstärkningar görs även på ledningsnivå vid bolagets huvudkontor i Stockholm, förstärkningar som speglar listningen av Kopylovskoye-aktien på First North under hösten. Gunnar Danielsson, med tidigare erfarenhet av stationering i Ryssland och IFRS redovisning, tillträder som CFO i augusti.

Optionen handlas på Mangold-listan
Övervärdena i Kopylovskoyes projekt är som nämnts svåröverblickade i dagsläget, men troligtvis betydande. En investering i bolagets aktie handlar därför om huruvida man har förtroende för bolagets förmåga att realisera de fyndigheter bolaget har kontroll över. 

Tror man på projektet ska man teckna sig före den 30 juni. Övriga rekommenderas att sälja sina teckningsoptioner via Mangold-listan. Om man vill komma in i aktien och saknar teckningsoptioner kan dessa köpas via Mangold. Aktien ska listas på First North under hösten.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Mikhail Damrin
VD Kopylovskoye

 
 
 
Kopylovskoyes teckningsoption löper ut den 30 juni. 


Handel i teckningsoptionen sker på Mangold-listan.
 
 
Aktien listas på First North under hösten.
 
 
 

 
Kopylovskoyes vision
är att utvecklas till en större aktör inom guldprospektering och produktion. 
 
 
  

 

 
Kopylovskoye driver fem guldprojekt
i Lena Goldfields i Sibirien.
 
 
Kopylovskoye har 0,285 miljoner ounce guld i bevisade och sannolika reserver (C1 + C2) enligt rysk klassificering.
 
Företaget ger en ingående presentation av sina projekt i årsredovisningen 2009.
 
Årsredovisning 2009

 
  

Bolagets mål är att säkerställa ökade mineraltillgångar och malmreserver för att förbereda för produktion under 2013. 


Bolaget ser de framtida alternativen att sälja av bevisade tillgångar, starta joint ventures med guldproducenter eller att starta egen produktion. 

 
 
 

 
Inom en femårsperiod ska bolaget förbereda för att kunna producera 0,2 miljoner ounce guld per år (drygt 6 ton) och ha tillgångar på 5 miljoner ounce guld för att stödja produktionen.
 
 

 
Nästa händelse
2010-06-30
Förfallodag teckningsoption TO1

Mer info
Hemsida

Fakta om nyemissionen
via teckningsoption

Sista dag för teckning är onsdagen den 30 juni

 

Emissionen i korthet:

  • Sista dag för teckning är den 30 juni
  • Teckningskurs 0,32 kr per aktie
  • Emissionen riktar sig enbart till innehavare av teckningsoption TO1 2010. En teckningsoption ger rätt att teckna en ny aktie. 
  • Emissionen uppgår till 27 miljoner kronor vid full teckning
  • Vid full teckning kan totalt 84.407.580 nya aktier tillkomma, vilket ger totalt 379.409.610 aktier. De nya aktierna motsvarar cirka 22 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett värde om 94,4 miljoner kronor före emissionen och 121,4 miljoner kronor efter emissionen
  • Handel i teckningsoptionen sker via Mangold Fondkommission 
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig