beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Botnia Exploration siktar på guldleveranser första halvåret 2011 
beQuoted nyhetsbrev 16 juni 2010
Botnia Exploration siktar på guldleveranser första halvåret 2011
- Vill bygga kontinuerligt kassaflöde med parallella bearbetningstillstånd

Botnia Explorations planer på provbrytning i Vargbäcken i november fortskrider enligt plan. Bolaget räknar med att få sina första intäkter från guldleveranser under första halvåret 2011. Närmast i tiden ligger emellertid miljötillståndsansökan.

Start provbrytning i november
Dagarnas ljusa timmar är många under den norrländska sommaren. Det gör det möjligt för prospekteringsföretaget Botnia Explorations geologer att arbeta långa dagar med bearbetningstillståndet för guldfyndigheten Vargbäcken i Lycksele kommun.

Tillståndet innebär att Botnia har rätt att förfoga över påvisad och avgränsad utvinningsbar mineralfyndighet. Men innan brytning kan påbörjas krävs miljötillstånd.

Botnias vd Bengt Ljung berättar att man väntar på slutrapport från BERGAB, det konsultbolag som genomför de hydrogeologiska undersökningarna som är en del i miljökonsekvensbeskrivningen.

- Vår miljöansökan kommer att ligga på bordet när Länsstyrelsen kommer tillbaka från semestern i augusti. Med hänsyn till älgjakten i september räknar jag med att vi kan komma igång med provbrytningen i mitten av november, för att senare sälja guldet från brytningen under första halvåret 2011.

Bengt Ljung påpekar att bolaget för den planerade provbrytningen inte behöver söka miljödomstolens godkännande, vilket är fallet vid en riktig brytning. Han ser därför små risker att kommande tillståndsprocesser ska stjälpa tidsplanen för provbrytningen.

Fortsatta förberedelser
Botnias plan är att provbryta cirka 75.000 ton i Vargbäcken.

- Vi går direkt på mineraliseringen och det är cirka 2 – 4 gram guld per ton. De här 75.000 tonnen borrar, spränger och lastar vi upp på kanske 1 - 2 månader, fortsätter Bengt Ljung.

Han berättar att Botnia har kontakt med en entreprenör som ska sköta jordavrymning och losshållning av de 30.000 kubikmeter berg det handlar om. I realiteten motsvarande en fotbollsplans yta, beroende på borrhålens djup.

Jordavrymningen är delvis redan klar och kommer att slutföras under hösten innan tjälen kommer.

Berget ska sedan fraktas på lastbil till anrikningsverk. Ett flertal verk finns i området och Bengt Ljung säger att diskussioner förs med flera av dessa men att man till dags dato inte nått något avtal. 

Ytterligare borrningar för att bestämma malmens utbredning
Under kommande veckor är det emellertid det fortsatta arbetet med att positionsbestämma fyndighetens utbredning som står i centrum. Bengt Ljung fortsätter:

- Nu börjar vi med så kallad tätborrning för att ta fram underlag så att vi kan bestämma oss var exakt vi ska förlägga provbrytningen. Det är viktigt att hamna rätt från början eftersom det kommer att avgöra den framtida gruvans läge.

Prospekteringsområdet utvidgas 
Parallellt med de hydrogeologiska undersökningarna har Botnia fortsatt prospekteringen i Vindelgransele-området kring Vargbäcken.

Bolaget förbereder nya bearbetningstillstånd för flera av de undersökningstillstånd som ingick i Hansa-förvärvet, däribland Middagsberget och Fäboliden.

- Kring samhället Vindelgransele, och vi talar då inom en femkilometersradie, har vi gjort flera fynd på hällar, med höga halter, berättar Bengt Ljung och fortsätter:

- Bara senaste månaden har vi fått in flera mycket positiva rapporter från våra geologer, rapporter som tillsammans med data från SGU-tiden gör att vi omgående kan sätta igång med nya bearbetningstillstånd. Alla dessa fynd ligger inom våra tidigare godkända undersökningstillstånd.

Därefter påbörjas arbetet med att göra malmberäkningar. Bengt Ljung uppskattar att för de här nya rapporterna så handlar det om 2 – 3 gånger mer än i Vargbäcken. Att provbrytningen ändå planeras till Vargbäcken har praktiska förklaringar.

- Anledningen till att vi kommer att inleda med provbrytning där är inte för att det är det mest attraktiva området utan för att det är där vi har bearbetningstillstånd, förklarar Bengt Ljung.

Kontinuerligt kassaflöde med parallella bearbetningstillstånd
Botnias vision är att inom en tvåårsperiod gå från ett så kallat juniorbolag, till ett bolag med ett egengenererat kassaflöde. Höstens provbrytning i Vargbäcken är det första steget i den här processen.

Botnia uppskattar kapitalbehovet för provbrytningen i Vargbäcken till cirka 11 miljoner kronor, med en felmarginal på 10 procent. Återbetalningen skattas till ett spann på mellan 11 och 15 miljoner kronor, beroende på guld- och dollarpris och guldhalt i malmen.

Genom att bearbeta bolagets undersökningstillstånd, och utveckla flera till bearbetningstillstånd, kan bolaget i framtiden driva flera provbrytningar parallellt. Med flera sådana processer efter varandra, där var och en blir kassaflödesgenererande, byggs ett kontinuerligt kassaflöde, resonerar bolaget.

Botniadagarna
Bengt Ljung berättar att man tidigare hållit formella samråd och visningar av Vargbäcken med både lokalbor och lokala kommunalpolitiker.

Den 17 juni är det dags att ta med aktieägarna ut i Vindelgranseles marker för att uppleva Västerbottens guldlinje och området där Botnias bearbetnings- och undersökningstillstånd ligger.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Botnia Exploration:
» Botnia Exploration slutför förvärv
» Botnia Exploration förvärvar portfölj med upparbetade guldprojekt
» AktieTorgsentré för Botnia Exploration
» Meriterat team bakom emissionsaktuella Botnia Exploration

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Bengt Ljung
VD Botnia Exploration

 
 
 
Botnia Exploration bedriver prospektering med fokus på guld. 
 
 
 

 
Guld från borrhål
vid Vargbäcken som innehar en bearbetnings-
koncession fram till 2032.

 
 
  

 
Under den senaste månaden har bolagets prospektering i området kring Vargbäcken resulterat i ett flertal nya höghaltiga guldfynd på hällar, enligt vd Bengt Ljung. 
 
 
 

 
Samtliga nya fynd som gjorts i området kring Vargbäcken finns inom en femkilometersradie.
 
 
 

 
De projekt Botnia Exploration förvärvat
från Hansa Resources ligger samlade i Västerbotten längs den så kallade guldlinjen.
 
 
 
Nästa händelse
2010-08-27
Delårsrapport Q2 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig