beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted tema: Därför investerar Björn Davegårdh i Mekonomen 
beQuoted nyhetsbrev 15 juni 2010
Därför investerar Björn Davegårdh i Mekonomen

Med 220 butiker och 1.220 verkstäder är Mekonomen Skandinaviens ledande bildelskedja. Företaget har de senaste åren ompositionerat sina butiker. Nu står verkstäderna på tur. Björn Davegårdh ser en självklar placering med goda tillväxtutsikter då Mekonomens marknadsandel i verkstäder fortfarande är låg. 
 

Björn Davegårdh fokuserar på marknader och teknologier
Med nya butiks- och servicekoncept visar Mekonomen att bildels- och verkstadsbranschen är under förvandling.

Mekonomen passar väl in i Björn Davegårdhs placeringsfilosofi. Den utgår från två hörnstenar, att vara med på de geografiska marknader där tillväxten finns och att tillvarata de nya teknologier som har framtiden för sig.

Rent konkret kan det handla om att vara med i svenska exportbolag som säljer till BRIC-ländernas tillväxtekonomier, och samtidigt undvika aktier i bolag som kan möta konkurrens från dessa länder.

Mekonomen växer och tar marknadsandelar med sitt starka varumärke, samtidigt som företaget är skyddat från BRIC-ländernas konkurrens tack vare det geografiska avståndet.

Vill förenkla bilisternas vardag

Mekonomens affärsidé är att med ett brett och lättillgängligt utbud av tjänster och produkter förenkla "BilLivet". Bolaget har verksamhet i Sverige, Norge och Danmark. Den svenska marknaden är central. Fler än hälften av bildelsbutikerna finns här, liksom fyra av tio verkstäder.

Sedan Axel Johnson klev in som storägare 2006 har fokus styrts om med målet att komma närmare slutkunderna. Under 2008 påbörjades en ompositionering i butiksledet. Fastigheter i industriområden har sålts av. Istället satsar Mekonomen på lägen i köpcentrum där kommersen och kunderna finns.

Årets butikskedja utvecklar koncepten
Med idén att man inte ska behöva vara bilintresserad för att kunna köpa saker till sin bil, har Mekonomen planerat om sina butiker och utbildat butikspersonalen. En satsning på kvinnor som kundgrupp har gjorts, och bolaget menar att andelen kvinnor som väljer Mekonomen har ökat.

Under 2008 öppnades den första Mekonomen Mega-enheten, ett koncept där butik och verkstad kombinerats, med gemensam kunddisk och generösa öppettider. 60 sådana här enheter öppnades under 2009 och utrullningen har fortsatt under 2010. Bolaget talar själva om en succé för konceptet.

För sitt arbete med butikerna och butikskoncepten utsågs Mekonomen till "årets butikskedja" av Svensk Handel och tidningen Dagens Handel i vintras.

Tvåsiffrig tillväxt på stillastående marknad
Under 2008 gick bilbranschen in i den finansiella krisen. Bilbranschen var bland de första branscher att drabbas, och har drabbats hårt. Mekonomen bestämde sig tidigt för att möta krisen med satsningar.

Tack vare satsningar på bland annat nya butikskonceptet och servicekonceptet Fleet för tjänstebilsflottor steg fjolårsförsäljningen med 19 procent, till 3,2 miljarder kronor på en i övrigt stillastående marknad. Samtidigt förbättrade Mekonomen sitt rörelseresultat med 30 procent.

Sett över en femårsperiod har bolagets årliga omsättningstillväxt pendlat kring 5 - 6 procent, i nivå med bolagets tidigare målsättning. Försäljningsmålet har justerats upp till 10 procent, vilket ska ses mot fjolårets faktiska försäljningstillväxt om 19 procent.

En fortsatt svag nybilsförsäljning ger en åldrande fordonspark, vilket gynnar reservdelsförsäljning och service. Mekonomen kontrollerar distributionsflödet från inköp direkt från fabrikerna till försäljning i butik eller via verkstad. Försäljningen första kvartalet i år steg 8 procent till 803 miljoner kronor. Periodens resultat per aktie nära fördubblades till 2,08 kronor (1,20).

Ompostitionering av verkstäderna på gång
Den ompositionering som gjorts av butikerna har även påbörjats i verkstäderna. Verkstadsnätet består emellertid av franchisetagare, vilket begränsar Mekonomens möjligheter att gå in och direkt styra dessa.

I dagsläget verkar 1.220 franchiseverkstäder under Mekonomens flagg. På bolagets marknader finns gott om verkstäder som inte är knutna till någon kedja. Förutsättningarna för tillväxt i verkstadsnätet är således goda, om Mekonomen kan erbjuda verkstäderna attraktiva villkor. 

Björn Davegårdh ser möjligheter i verkstädsnätet
Björn Davegårdh konstaterar att Mekonomens marknadsandel på verkstadssidan fortfarande är tillräckligt låg för att ge utrymme för tillväxt under många år framöver.

Fler verkstäder under Mekonomens varumärke innebär mer omsättning till koncernen. Det finns även tillväxtmöjligheter inom varje verkstad, eftersom Mekonomen utvecklar franchisetagarna.

Shop-in-shop är ett sådant koncept, som stärker verkstädernas erbjudande till kunderna och samtidigt ger Mekonomen ytterligare försäljningskanaler för sitt butikssortiment.

Björn Davegårdh hoppas även att bolaget ska gå in på en helt ny geografisk marknad med sitt franchisekoncept. 

- Mekonomen är en aktie som ska finnas i alla portföljer, avslutar Björn Davegårdh.

JOHAN NYGREN
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar i tema GustaviaDavegårdh:
» Därför investerar Björn Davegårdh i Unlimited Travel Group
» Därför investerar Björn Davegårdh i Paynova
» Därför investerar Björn Davegårdh i AllTele
» Därför investerar Björn Davegårdh i Cryptzone
» Sex köpvärda aktier enligt Björn Davegårdh
» Björn Davegårdh bjuder in till aktiekvällar

beQuoted tema:
GustaviaDavegårdh
 
Del 7

 
 
 

MEKONOMEN 

LISTA: MID CAP
MARKNVÄRDE: 5.140 Mkr
OMS 2009: 3.206 Mkr
RES 2009: 237 Mkr

 
 

 
 
Mekonomen har utsetts till "årets butikskedja" av Svensk Handel och tidningen Dagens Handel.
 
 
  

 
Mekonomen Direkt lanserades under fjolåret. Tjänsten innebär att kunderna kan boka servicetider dygnet runt i samtliga Mekonomenverkstäder.
   
 

 

 
Andelen kvinnor som väljer Mekonomen
har ökat. Bolaget menar att det är resultatet av en medveten satsning på kvinnor som kundgrupp.

 
 
 

HOT

 
Konkurrens från bilmärken och verkstäder bundna till dessa
 

MÖJLIGHET

 
Franchise möjliggör snabb tillväxt utan tunga investeringar
 

 
 
 
 
 
 
TEMA: GustaviaDavegårdh är en artikelserie där beQuoted presenterar Björn Davegårdhs placeringsfilosofi och några bolag som han anser långsiktigt köpvärda. 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig