beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted tema: Rättelse: Därför investerar Björn Davegårdh i Unlimited Travel Group 
beQuoted nyhetsbrev 14 juni 2010
Därför investerar Björn Davegårdh i Unlimited Travel Group
 
Rättelse: Korrigerad omsättning och resultat för 2008 / 2009 i höger kolumn.
 
Unlimited Travel Group (UTG) har utvecklats till en av de större researrangörerna i Sverige. För närvarande ligger man på 7:e plats. Snart kommer man att klättra ännu en bit upp på skalan, då företaget återigen är ute och letar efter förvärv.
 
Björn Davegårdh litar på sin journalistiska magkänsla
I sitt arbete med att vaska fram nya investeringsobjekt lutar sig Björn Davegårdh mot sin journalistiska bakgrund. Han har tidigare arbetat på Dagens Industri och varit chefsredaktör för Börsveckan.

- Många av mina idéer kommer från nyhetsflödet. Hittar jag något intressant gräver jag vidare. Det handlar om att hitta en berättelse som är trovärdig, berättar han för beQuoted.

Bland Björn Davegårdhs köpvärda aktier finns bland annat bolag som gör affärer på livsstilskonsumtion. Han ser privatresandet som en stor tillväxtmarknad och han tror att morgondagens resenärer kommer att efterfråga helt annorlunda upplevelser än gårdagens.

Specialresor med hög upplevelsefaktor
Björn Davegårdh reflekterar över att varje gång han ser någon vinna på trisslotter i TV berättar vinnaren att pengarnas ska användas till en resa med familjen.

- Affärsresandet har kanske sett sina bästa dagar, men resandet för privatpersoner tror jag är en stor tillväxtmarknad, förklarar Björn Davegårdh. Fritidsresandet har ökat varje år sedan mätningarna började på 1950-talet.

UTG erbjuder specialresor med hög upplevelsefaktor. Det handlar om exklusiva paket- och temaresor, men även konferens- och affärsresor. Målgrupperna är penningstarka privatpersoner och företag som vill ha något utöver de vanliga charterdestinationerna.

Nischade dotterbolag
I resebranschen kan man uppnå lönsamhet som arrangör av antingen charter- eller specialistresor. Medan charter är mättad marknad med några få dominerande aktörer, är specialresesegmentet en växande marknad. Större pensionsavgångar med personer med god disponibel inkomst talar för de exklusiva arrangemangen som UTG erbjuder. 

För att kunna erbjuda rätt resekoncept till rätt målgrupp grupperas koncepten i dotterbolag som kan drivas självständigt med egen ledning, varumärke och identitet. Verksamheten drivs genom nio specialiserade dotterbolag.

Dessa är Västindienspecialisten, Birdie Golf Tours, Ski Unlimited, Travel Beyond (exklusiva privatresor), WI-Resor (vandringsresor med komfort), JB Travel (kongresser), Eventyr (incitamentsresor), Världens Resor (natur, kultur och tema) och PolarQuest (båtresor till Svalbard och Antarktis).

Resultatutvecklingen ska återställas
Att det går att tjäna pengar på specialresor syns på EBITA-resultatet som uppgick till 17,5 miljoner kronor det senaste året (18 månader) för UTG, trots börsoro och en vacklande konjunktur.

Under första kvartalet 2010 steg omsättningen över 30 procent tack vare en stark orderingång under förra hösten och vintern. EBITA-resultatet uppgick till 1,8 miljoner kronor (-2,2), vilket innebär en marginal på 2,0 procent (-3,2).

Annars var 2009 ett resultatmässigt svagt år i finanskrisens spår, även om bolaget visast att man kan tjäna pengar. Tyvärr kommer askmolnet över Europa att orsaka extrakostnader på maximalt 1,7 miljoner kronor under det andra kvartalet 2010.

Vd Johan Schilow ser som sin viktigaste uppgift att återställande resultatet till samma nivå som före finanskrisen hösten 2008. Då låg det rullande 12-månaders EBITA-resultatet på 22 miljoner kronor.

Björn Davegårdh tror på fler resekoncept
Björn Davegårdh spekulerar i att UTG kommer att kunna utöka sitt erbjudande med bland annat sportresor. Något som Johan Schilow bekräftar ligger inom möjligheternas horisont. Det är något man definitivt tittar på, men det måste finnas en affärsmodell som bär och en entreprenör som driver verksamheten.

Hur som helst siktar UTG på att göra nya förvärv parallellt med den fortsätta organiska tillväxten. Marknaden är fragmenterad med kanske 500 researrangörer i Sverige. UTG ser möjligheter till konsolidering och prisnivån är måttlig, även om alla researrangörer naturligtvis inte är intressanta.

Björn Davegårdh avslutar med att poängtera att kraven på resebolagen att kunna erbjuda exotiska destinationer med hög upplevelsefaktor hela tiden skruvas upp:

- Har man varit på Kanarieöarna ett halvdussin gånger så finns det ett litet sug efter att göra lite ovanliga resor. Och många kräver att det finns en arrangör i bakgrunden som hanterar resan professionellt. UTG ligger med sin svenska färdledning och sina specialiserade resor bra till.

THOMAS LINDGREN
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar i tema GustaviaDavegårdh:
» Därför investerar Björn Davegårdh i Paynova
» Därför investerar Björn Davegårdh i AllTele
» Därför investerar Björn Davegårdh i Cryptzone
» Sex köpvärda aktier enligt Björn Davegårdh
» Björn Davegårdh bjuder in till aktiekvällar

beQuoted tema:
GustaviaDavegårdh
 
Del 6

 
 
 

UTG 

LISTA: FIRST NORTH
MARKNVÄRDE: 57 Mkr
OMS 2008/2009 (18mån): 534 Mkr
RES 2008/2009 (18mån):
-4,0 Mkr

 
 

 
 
UTG erbjuder specialresor med hög upplevelsefaktor. Målgruppen är penningstarka privatpersoner och företag som vill ha något utöver de vanliga destinationerna som täcks in av charter.
 
 
  

 
För att kunna erbjuda rätt resekoncept till rätt målgrupp grupperas resekoncepten i dotterbolag som drivs självständigt med egen ledning, varumärke och identitet.

  
 

HOT

 
Naturkatastrofer och politisk oro
 

MÖJLIGHET

 
Äventyrslystna 40- och 50-talister som vill resa under ordnade former
 

 
 
 
TEMA: GustaviaDavegårdh är en artikelserie där beQuoted presenterar Björn Davegårdhs placeringsfilosofi och några bolag som han anser långsiktigt köpvärda. 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig