beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted tema: Därför investerar Björn Davegårdh i Paynova 
beQuoted nyhetsbrev 10 juni 2010
Därför investerar Björn Davegårdh i Paynova

Paynova erbjuder betalningslösningar för handel över internet. Det är en snabbt föränderlig värld där bolaget lyckats bygga en närvaro på den stora kinesiska marknaden. Björn Davegårdh chansar på att bolagets Kinasatsning slår väl ut och köper Paynova-aktien.

Björn Davegårdh fokuserar på marknader och teknologier
Till vardags är Björn Davegårdh chefsförvaltare vid GustaviaDavegårdh Fonder. Hans placeringsfilosofi utgår från två hörnstenar, att vara med på de geografiska marknader där tillväxten finns och att tillvarata de nya teknologier som har framtiden för sig.

Rent konkret handlar det exempelvis om att vara med i svenska exportbolag som säljer till BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina/China), som är fyra stora, snabbt växande marknader. Och samtidigt undvika aktier i bolag som kommer att få hård konkurrens från dessa.

Framtidens vinnarbolag kommer att vara helt nya företeelser, säger han. Det handlar om bolag som Paynova, med lösningar på den moderna tidens problem, bolag med nätverk i morgondagens marknader.

Betalningslösningar för handel över internet
Paynova befinner sig i en snabbt föränderlig värld, mitt i handeln över internet. Företagets affärsidé är att erbjuda betalningslösningar till e-handlare.

Med en anslutning kan e-handlarna ta betalt genom alla större kontokortsföretag. Att i förväg vara säker på att kunden betalar innan en produkt levereras är naturligtvis en förutsättning för att e-handeln ska fungera.

Intäktsmodellen är en kombination av både rörliga och fasta intäkter. De rörliga intäkterna är störst och tas ut i form av transaktionsbaserade avgifter. Kunderna betalar även en fast månadsavgift samt en startavgift när de ansluts till bastjänsten.

Siktar på de större e-handlarna
Paynovas intäkter ska växa när handeln över internet växer. För närvarande uppgår e-handeln till 54 miljarder i Sverige och växer cirka 10 procent årligen. I Sverige handlade 63 procent av befolkningen någon gång under 2009 på internet.

Genom Paynova kan e-handlaren även hantera olika valutor. Till exempel att som svensk e-handlare få betalt i kronor när denna säljer till en kinesisk konsument som i sin tur betalar produkten i yuan. Just närvaron i Kina är något som Björn Davegårdh finner särskilt kittlande:

- Kina är en gigantisk marknad. Landet har flest internetanvändare i världen, cirka 350 miljoner stycken. Som jämförelse har USA 220 miljoner användare.

Kunskapen att hantera kontokortsnummer med sekretess, säkerställa att betalning har skett och stoppa bedrägeriförsök är också avgörande faktorer.

Paynova siktar därför på de större e-handlarna. Det är hos de stora, mer krävande e-handlarna som företagets kompetens, utbud och servicenivå ger störst effekt och kundnytta.

Kinasatsningen A och O för Björn Davegårdh
Det kinesiska intressebolaget Chinova (ägarandel 49 procent) har (via huvudägaren LeiXun) fått statliga China Union Pays uppdrag att utveckla den gränsöverskridande e-handeln till och från Kina, liksom e-handeln inom landet.

Ett mål som de kinesiska myndigheterna satt upp är att 5 procent av detaljhandeln ska ske över internet om 3 år. I USA ligger siffran idag på 3,5 procent.

Paynova avser att sälja sin ägarandel i Chinova om 3 - 5 år. Hur mycket kan Chinova vara värt idag? Svaret är att det kan ligga så högt som 300 miljoner kronor, det vill säga mer än hela Paynova. Väsentligt högre kommer värdet att vara när det blir dags att sälja ägarandelen, om Chinova utvecklas som man tänkt sig.

- Jag köper inte Paynova-aktien för att den ska gå upp med 7 - 10 procent per år. Investeringen bygger på förhoppningen att bolaget ska lyckas i Kina. Om kinasatsningen lyckas gäller det ”att hålla i hatten”, avslutar Björn Davegårdh.

THOMAS LINDGREN
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar i tema GustaviaDavegårdh:
» Därför investerar Björn Davegårdh i AllTele
» Därför investerar Björn Davegårdh i Cryptzone
» Sex köpvärda aktier enligt Björn Davegårdh
» Björn Davegårdh bjuder in till aktiekvällar

beQuoted tema:
GustaviaDavegårdh
 
Del 5

 
 
 

PAYNOVA 

LISTA: NGM EQUITY
MARKNVÄRDE: 254 Mkr
OMS 2009: 32,3 Mkr
RES 2009: -21,0 Mkr

 
 

 
 
Paynovas intäktsmodell är en kombination av rörliga och fasta intäkter. De rörliga intäkterna är transaktionsbaserade avgifter. De fasta intäkterna består av anslutnings- och månadsavgifter.
 
  

 
För en e-handlare räcker det med en koppling till Paynova. 

Genom att vara särskilt duktig på Kina
kan man hjälpa en svensk e-handlare att få betalt i kronor från en kinesisk konsument som handlar i yuan.
  
 

HOT

 
Teleoperatörerna konkurrerar med betalningar via mobiltelefoner
 

MÖJLIGHET

 
Säkra betalningar är nyckeln till e-handelns tillväxt
 

 
 
 
TEMA: GustaviaDavegårdh är en artikelserie där beQuoted presenterar Björn Davegårdhs placeringsfilosofi och några bolag som han anser långsiktigt köpvärda. 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig