beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Produktutveckling ska återta förlorad försäljning för Björn Borg 
beQuoted nyhetsbrev 4 juni 2010
Produktutveckling ska återta förlorad försäljning för Björn Borg
- Lanserade allt för få nyheter 2009

I första kvartalets rapport redovisas en nedgång i omsättningen men ett i stort oförändrat rörelseresultat. Med ett större flöde av nyheter ska försäljningen växa framöver. I rapporten meddelas också att en ny distributör hittats för den franska marknaden.

Lägre försäljning under första kvartalet
Under första kvartalet 2010 redovisar Björn Borg-koncernen en omsättningsminskning på 10 procent. Justerat för valutaeffekter var nedgången mer beskedliga 2 procent.

Tappet i varumärkesförsäljningen var dock avsevärt större, 24 procent, och är en följd av lägre beställningar från distributörerna under hösten 2009, valutaeffekter samt en minskad försäljning av skor i Holland efter det mycket starka kvartalet föregående år.

Rörelseresultatet är i princip oförändrat jämfört med samma period 2009. Minskningen på 1,5 miljoner kronor går till största del att härleda till transaktionskostnader vid köpet av FSSIT Services AB. Ett bolag utan verksamhet som förvärvades för att komma åt ett skattemässigt underskott på 182 miljoner kronor.

Första kvartalet 2010 i siffror:

      • Omsättning - Varumärket: 460 Mkr (602), -23,6%
      • Omsättning - Koncernen: 148,4 Mkr (164,7), -9,9%
      • Rörelseresultat: 36,0 Mkr (37,6), -4,3%
      • Resultat efter finansnetto: 35,4 Mkr (39,2), -9,7%
      • Vinst per aktie: 1,01 kr (1,15), -12,2%

På rörelsegrennivå kan konstateras att lägre kostnader i USA tillsammans med den svagare dollarn har lyft resultatet i grossistverksamheten från 2,5 till 7,8 miljoner kronor. Övriga tre rörelsegrenar visar dock en resultatminskning.

Högre tempo i produktutvecklingen
Maximalt fokus hos Björn Borg ligger nu på underkläder och den uttalade målsättningen är att bli bäst i världen på modeunderkläder. Ett kraftigt höjt tempo inom produktutveckling ska se till att den visionen blir verklighet.

Framförallt har vd Arthur Engel påtalat att Björn Borg måste bli bättre på damunderkläder, något som i årsredovisningen också understryks av chefen för affärsområdet underkläder, Malin Wåhlstedt:

- Tjejer shoppar i högre grad runt bland olika varumärken och är mer benägna att pröva nytt. Det ställer höga krav på oss att möta deras efterfrågan och hålla dem kvar.

I februari lanserades årets första stora nyhet inom dam, bastrosan Love All, och under hösten utökas sortimentet med exempelvis konstruerade bh:ar. Det vill säga mer avancerade, uppbyggda, modeller jämfört med det tidigare mer unisexorienterade och sportinspirerade sortimentet.

Ny distributör i Frankrike
Distributörsavtalen omarbetades under 2009 med högre och tydligare krav på distributörerna (se beQuoted nyhetsbrev nr 5 2009), vilket bland annat ledde till att avtalen för de potentiellt stora marknaderna Tyskland, Frankrike och England sades upp.

Ett nytt avtal tecknades snabbt för den tyska marknaden, och i samband med kvartalsrapporten meddelades att man nu även funnit en lämplig distributör för Frankrike.

I de nya distributörsavtalen, som löper på fyra år, förbinder sig distributörerna att nå vissa mål avseende försäljning och investeringar.

Stark utveckling i Belgien
Under kvartalet minskade varumärkesförsäljningen av Björn Borg- produkter på alla större marknader förutom Sverige. 

I Holland, som är den största marknaden för märket, sjönk varumärkesförsäljningen med cirka 34 procent. Grannlandet Belgien uppvisade däremot en mycket stark tillväxt, om än från låga nivåer, och stod under kvartalet för 5 procent av varumärkesförsäljningen.

Vändning i sikte? 
Innevarande kvartal är säsongsmässigt svagt, men under hösten bör vi kunna få en indikation på om det större flödet av nyheter ger effekt på försäljningen. Framförallt det fjärde kvartalet 2009 uppgavs varit svagt just på grund av allt för få nyheter i sortimentet.

På lite längre sikt finner beQuoted potentialen för märket i stora länder som Tyskland och Frankrike som den kanske mest spännande delen. Björn Borg har ju tidigare varit aktiv på dessa marknader, men med nya distributörer och tuffare avtal görs nu en nystart. 

Någon större effekt på kort sikt ger det dock knappast. Enligt Arthur Engel får man räkna med att det tar åtminstone tre år innan det kan konstateras om en ny marknad slår väl ut.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Björn Borg:
» Varubrist i butikerna ledde till svagt fjärde kvartal i Björn Borg
» Nya finansiella mål ger hög direktavkastning i Björn Borg
» Allt tuffare marknad för Björn Borg
» Björn Borg ska återigen bli ett tillväxtcase

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Arthur Engel

VD Björn Borg

 
 
- Vi har fortsatt vässa oss inom de områden vi ser som mest centrala för att nå målet att bli bäst i världen på modeunderkläder.
 

 
 
Holland är fortsatt största marknaden för Björn Borg-produkter:
 
 

 
Varumärkesförsäljning
per land
första kvartalet 2010

 
 
 

 
Exempel från höstens
damkollektion.
 
 
 

 
Love All,
Björn Borgs nya bastrosa.
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-08-19
Delårsrapport Q2 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig