beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nordic Mines räknar med att hålla tidsplanen för Laiva 
beQuoted nyhetsbrev 28 maj 2010
Nordic Mines räknar med att hålla tidsplanen för Laiva
- Ett eventuellt cyanidförbud inom EU förväntas inte påverka Laivaprojektet, enligt vd

Nordic Mines räknar med att kunna inleda brytningen vid guldgruvan Laiva under andra kvartalet 2011. beQuoted har talat med Nordic Mines vd Michael Nilsson om förberedelserna för produktionsstarten och Europaparlamentets cyaniddebatt.

Räknar med att klara tidsplanen
Tidigare i våras erhöll Nordic Mines miljötillstånd för guldgruvan Laiva i finska Brahestad. Samtliga nödvändiga tillstånd för att påbörja gruvproduktionen är därmed på plats. Produktionsstart planeras till nästa vår.

- Vi kommer att ha alla delar på plats och monterade under andra kvartalet 2011 för att då börja göra tester och inleda brytningen. Ser man till intäkter är målet att ha ett positivt kassaflöde från och med tredje kvartalet, säger vd Michael Nilsson till beQuoted.

Industrianläggningen börjar ta form
Förberedelserna med att bygga upp infrastruktur och industrianläggning i Laiva är i full gång. En ny väg som ska bära de 50 ton tunga kvarnleveranserna har iordningsställts. Vattenfall har dragit in en ny kraftmatning på 20 kilovolt till området.

- Sen ska det byggas kontor och verkstadslokaler, kross, malmlager och anrikningsverk, fortsätter Michael Nilsson.

För att nå den uppsatta produktionstakten på 3,7 ton guld per år ska det framtida anrikningsverket processa 250 ton malm per timme, motsvarande 2 miljoner ton malm per år. Produktionstakten innebär en årlig brytningstakt på 10 miljoner ton berg i Laivas dagbrott.

Cyanidförbud debatteras i Europaparlamentet
Malmen som bryts i dagbrottet deponeras i malmlager och mals sedan till en finkornig vattensuspension. Lösningen forslas vidare till laktankar där cyanid används för att lösa ut guldet.

Europaparlamentet vill nu att det ska tas fram ett förslag om förbud för användning av cyanid i gruvindustrin. Anledningen är en olycka i en rumänsk guldgruva för tio år sedan då 100.000 kubikmeter cyanidhaltigt vatten läckte ut i Donau.

- Skulle Europaparlamentets förslag bli verklighet kan det komma att påverka framtida projekt. Men vi har redan ett miljötillstånd för Laiva och jag ser det som högst osannolikt att de finska, eller några andra västeuropeiska länders myndigheter för den delen, skulle dra tillbaka beviljade miljötillstånd, säger Michael Nilsson och fortsätter:

- Vi har i Laiva mer än väl uppfyllt den EU-reglering kring cyanidhantering som togs fram 2006 och som har implementerats i Norden. Men implementeringen har kommit olika långt i EU:s medlemsländer, vilket lyser igenom i parlamentets debatt.

99,6 procents betalning för guldet
Michael Nilsson berättar att Nordic Mines kommer att sälja guldet som produceras i Laiva i form av så kallade Doré-tackor. Det handlar om tackor á 30 kilo styck med inslag av silver och koppar. Fördelen för Nordic Mines är att bolaget får betalt för nästan hela guldvärdet. 

- Doré-tackornas guldinnehåll kommer att ligga runt 75 - 80 procent. Vi har fått offerter på 99,6 procents betalning för guldet, vilket är det underlag vi använt. Raffinaderierna gör sin vinning på kopparn och silvret, berättar Michael Nilsson och fortsätter:

- Alternativet är att använda flotation och producera ett guldkoncentrat. Men betalningen för koncentratet är normalt en bit under guldvärdet. Mot det ska man ställa att vi får ta investeringar och driftskostnader för framställningen av tackorna.

Lönsamhetsstudie på kort brytningsplan
Nordic Mines har tagit fram en detaljerad brytningsplan som sträcker sig sex fulla produktionsår. Enligt Michael Nilsson handlar det i realiteten om fler produktionsår då det kommer att vara något lägre produktion från första början. Planen tar hänsyn till en sjunkande produktion på slutet.

- Det är den plan bankernas konsulter skrivit under på, men vi räknar med att den sjunkande produktionen kommer att hamna väsentligt längre fram i tiden i praktiken, säger han.

Kalkylen klarar halverat guldpris, enligt studien 
Enligt den lönsamhetsstudie som publicerades tidigare i våras uppgår malmreserven i Laiva till 11,7 miljoner ton, med 1,9 gram guld per ton. Totalt handlar det om 22 ton guld som vid dagens guldpris betingar ett värde på ungefär 6,7 miljarder kronor.

Studien har genomförts av det oberoende konsultföretaget Hatch på uppdrag av Standard Bank, en av finansiärerna till projektet. Slutsatsen är att Nordic Mines har en återbetalning i Laiva-projektet även vid en halvering av dagens guldpris. 

- Sett till aktuellt guldpris har vi en årlig intäktssida på nästan en miljard kronor och kostnader på runt 300 miljoner kronor, fortsätter Michael Nilsson. Återbetalningstiden på projektfinansieringen vid dagens guldpris ligger på under ett år. 

Michael Nilsson ser en risk i ett fallande guldpris men säger att bolaget kommer att säkra intäkterna till dess att lånen är betalda.

- Det är stora marginaler i det här projektet, ovanligt stora även internationellt sett. Det beror på att det är ett relativt stort projekt och det är ett dagbrottsprojekt som görs till låg kostnad.

Återstår 400 miljoner kronor
Investeringarna i Laiva beräknas uppgå till 700 miljoner kronor. Efter årets två emissioner som inbringade 180 miljoner kronor kommer Nordic Mines att behöva ytterligare 400 miljoner kronor för att köra projektet i hamn.

Michael Nilsson kan inte kommentera tidsramarna för finansieringen men säger att Standard Bank dirigerar ett bankkonsortium som håller på att sätta ihop projektfinansieringen.

Skuldkrisen kan gynna guldet
Samtidigt som Nordic Mines fortsätter med förberedelserna inför gruvstarten i Laiva har guldpriset fortsatt stiga till nya rekordnivåer. Michael Nilsson menar att priset trycks upp av fonder som investerar i fysiskt guld som komplement till finansiella instrument.

Han är inte orolig att den aktuella skuldkrisen i Europa ska hota Laivas finansiering, utan ser snarare en möjlighet för guldpriset att stärkas ytterligare:

- Skulle det i den europeiska skuldkrisens spår resultera i ett minskat förtroende för statsobligationer och andra finansiella instrument kan man tänka sig att den här utvecklingen kommer att accentueras, med ett stigande guldpris som följd, avslutar Michael Nilsson.

JOHAN NYGREN
johan.nygren@beQuoted.com  

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Mines:
» Betydande övervärde i Nordic Mines Laivaprojekt
» Nordic Mines till finbörsen
» Nordic Mines får kvarnleverans november 2009

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Michael Nilsson
VD Nordic Mines

 
 
- Vi kommer att ha alla delar på plats och monterade under andra kvartalet 2011 för att då börja göra tester och inleda brytningen. 

 
 
 
 

 
Laivas guldfyndighet kommer att brytas i dagbrott. Fördelarna med dagbrott framför underjordsverksamhet är färre säkerhetsrisker och lägre brytkostnader.
 
 
 
 
Ett anrikningsverk planeras i anslutning till Laiva för att i egen regi utvinna guldet.
 

 
Skiss
över det planerade anrikningsverket i Laiva 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
Nordic Mines avser att prissäkra Laivas guldleveranser i euro eftersom merparten av projektets utgifter är i euro.
 

 
Priset på guld i euro
2000 - 2010

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Vid sidan av finska Laiva fokuserar Nordic Mines på ett guldprojekt i Tormua vid finsk-ryska gränsen samt ett tidigt guldprojekt i svenska Fjälltuna.
  


Nordic Mines
pågående projekt

 (klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-08-17
Delårsrapport Q2 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig