beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fokus på tillväxt i Novus Group 
beQuoted nyhetsbrev 27 maj 2010
Fokus på tillväxt i Novus Group
- Har nått en ledande position inom opinionsundersökningar


Under det tredje kvartalet i Novus brutna räkenskapsår fortsatte tillväxten i hög takt. En mätning gjord i maj visade att Novus var det i media mest citerade företaget inom opinionsundersökningar. beQuoted har talat med nye vdn Alf Sjöström.

Ny vd i Novus Group
Den tidigare styrelseordföranden och grundaren Alf Sjöström har tagit över vd-posten efter Lars Björkman som avgick tidigare i år.

- Det är naturligtvis en förmån och oerhört inspirerande att få vara med att leda Europas mest spännande undersökningsföretag, säger Alf Sjöström till beQuoted och fortsätter:

- Vi noterar nu en påtaglig nyfikenhet för Novus bland kapitalplacerare och presumtiva partners, en följd av att bolaget är etablerat och har visat att affärsinriktningen är vinnande.

Alf Sjöström har en gedigen bakgrund inom branschen som tidigare vd för Sifo Opinion AB, vice vd i Sifo AB och även grundare och vd i Svenska Gallup AB. Med över 6 miljoner aktier, motsvarande 57 procent av kapitalet, är han den enskilt störste ägaren i Novus.

Ledande på opinionsundersökningar
Novus, som etablerades 2006, har snabbt nått en ledande position inom opinionsundersökningar i Sverige. Enligt en mätning gjord i maj av Agent 25 var Novus citerat 163 gånger i media. En siffra som kan jämföras med 111 gånger för Sifo och omkring 20 gånger vardera för Demoskop, Skop och Synovate.

- En Novusundersökning ger således mycket god synlighet i media, vilket är viktigt för kunder som beställer opinionsmätningar för publicering, kommenterar Alf Sjöström resultatet.

Lika känt är Novus ännu inte för sina strategiska marknadsundersökningar med analys och efterföljande konsultation. En verksamhet som står för drygt 30 procent av Novus omsättning och växer snabbt.

Fokus på tillväxt
Flertalet av Novus konkurrenter visar ingen eller en långsam tillväxt. Omsättningen i undersökningsbranschen som helhet stod stilla under föregående år och väntas växa med knappt fem procent under 2010 enligt branschorganet SMIF (Svenska Marknadsundersökningsföretag).

På frågan hur Novus samtidigt lyckas växa så kraftigt, svarar Alf Sjöström:

- Novus är nyskapande och har tagit modern informationsteknologi till en gammal bransch. Gamla beprövade metoder sedan Georg Gallups tid kombineras med den nya informationsteknologins möjligheter. Äldre företag har ofta svårt att ställa om inför förändringar.

Rörelsemarginalerna hos större konkurrenter som TNS Sifo och GfK Sverige var mellan 7 till 10 procent under 2008. Novus ambitionsnivå är betydligt högre.

- Vi hade inte gett oss in i den här branschen om vi inte trott att marginalerna kan bli bättre än branschsnittet. Under den nuvarande expansiva perioden handlar det dock om att hålla en god balans mellan omsättningsökning och marginal, säger Alf Sjöström.

- Marginalerna skulle redan idag kunna vara väsentligt högre om vi slog av på tillväxttakten, något vi dock inte kommer att göra, fortsätter han.

Extraordinära kostnader under tredje kvartalet
För niomånadersperioden 2009 / 2010 (juli till mars) redovisar bolaget en omsättningsökning på över 60 procent:

      • Omsättning: 18,8 Mkr (11,6), +62%
      • Resultat efter finansnetto: 0,5 Mkr (-1,6)

Tredje kvartalet 2009 / 2010 (januari till mars) isolerat visar:

      • Omsättning: 7,8 Mkr (6,0)
      • Resultat efter finansnetto: 0,2 Mkr (0,2)

Under tredje kvartalet har resultatet belastats av extraordinära kostnader, bland annat för flytt till nya lokaler.

Bolaget uppges också ha satsat extra hårt på marknadsföring under perioden, exempelvis genom de mycket populära kundseminarierna som genomförts. Satsningar som fortsätter även under fjärde kvartalet.

Starkt kvartal väntas
beQuoted förväntar sig att innevarande kvartal, som är säsongsässigt starkt, blir bra men inte når ända upp till vår tidigare prognos. Avgångsvederlag till den tidigare vdn kommer dessutom belasta resultatet en tid framöver.

För innevarande räkenskapsår sänker vi vår prognos för omsättningen marginellt till 29 (30) miljoner kronor och resultatprognosen till 1,4 (2,3) miljoner kronor.

Med det tydliga fokuset på tillväxt är det svårt att prognostisera resultatet med någorlunda träffsäkerhet. Till stor del blir vinsten en direkt funktion av hur mycket bolaget väljer att satsa på exempelvis marknadsföring.

Värdet i Novus ligger inte heller i nuvarande lönsamhet, utan i det starka varumärket och de vinster som kan nås på sikt, när tillväxten kommit in i en lugnare fas.

Att Novus är och fortsätter vara lönsamt och kan expandera utan kontinuerliga kapitaltillskott är dock förstås av stor vikt för aktieägarna. Någon nyemission uppges inte heller vara aktuell såvida det inte dyker upp någon förvärvsmöjlighet eller beslut tas för att satsa på exempelvis en helt ny marknad.

Den oroliga börsen och sannolikt även en viss osäkerhet kring vd-bytet har sänkt aktiekursen cirka 20 procent sedan vår föregående artikel. I kursnedgången har Alf Sjöström valt att utöka sitt ägande i bolaget med en mindre post. 

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Novus Group:
» Ingen avmattning för Novus Group
» Starkt kundtillflöde i Novus Group
» Hög tillväxt och kraftigt förbättrat resultat för Novus Group
» Novus Group utmanar undersökningsbranschen

 

Marknadsplats
AktieTorget





Alf Sjöström
VD Novus Group

 

- Det är naturligtvis en förmån och oerhört inspirerande att få vara med att leda Europas mest spännande undersökningsföretag
 
 
 
 
Alf Sjöström är grundare, huvudägare och tidigare styrelseordförande i Novus Group. Han tog över vd-posten när Lars Björkman avgick tidigare i år.
 
 
 
 
Novus Group räknar
med ett rekordår 2010 både vad gäller omsättning och resultat.
 
 
 
 

Alf Sjöström menar att Novus Groups framgång har nåtts genom att ta modern informationsteknologi till en gammal bransch.
 
 
 
 
Omsättningen har växt kraftigt de senaste åren och uppgår, mätt över rullande 12 månader, till 26,9 miljoner kronor och resultatet före skatt till 1,3 miljoner kronor:
  

 
Omsättning och resultat

rullande 12 månader
2008 - 2010

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Vid förra riksdagsvalet var Novus Group det opinionsinstitut vars prognoser låg närmast det slutliga valresultatet.

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2010-08-27
Bokslutskommuniké 2009 / 2010

Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig