beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fortsatt tillväxt för Glycorex 
beQuoted nyhetsbrev 25 maj 2010

Fortsatt tillväxt för Glycorex
- Nylanserad produkt förenklar transplantationer från avlidna blodgivare

Glycorex Transplantation redovisar en försäljningsökning under första kvartalet på goda 19 procent, trots att den svagare euron och den i år tidigare påsken har påverkat tillväxttakten negativt. Under perioden har en ny produkt lanserats och livet räddats på en hjärttransplanterad pojke.

Få transplantationer under påskveckan
Efter en stark inledning på kvartalet, där omsättningstillväxten enligt ett pressmeddelande uppgick till närmare 50 procent för de två första månaderna, följde en svag försäljning under mars månad. En förklaring är enligt bolaget den i år tidigare påsken.

- Vi har begränsad erfarenhet av säsongsvariationer, men få transplantationer gjordes under påskveckan vilket också påverkade antalet behandlingar en till två veckor före påsk, berättar vd Kurt Nilsson för beQuoted.

Omsättningen för första kvartalet summerades till 11,2 miljoner kronor, en tillväxt på 19 procent. Den avsevärt svagare euron, i vilken huvuddelen av försäljningen sker, har påverkat tillväxten mätt i kronor negativt.

Första kvartalet 2010 i siffror:

      • Omsättning: 11,2 Mkr (9,4), +18,9%
      • Resultat efter finansnetto: 2,3 Mkr (0,4)
      • Vinst per aktie: 0,04 kr (0,01)

Resultatet förbättrades rejält jämfört med samma period föregående år, men försvagades något jämfört med fjärde kvartalet 2009. Rörelsemarginalen uppgick till 20,8 procent.

Mätt över rullande 12 månader omsatte koncernen 43,6 miljoner kronor med ett resultat efter finansnetto på 9,1 miljoner.

Glycosorb räddar livet på en liten pojke
Under perioden räddades en liten hjärttransplanterad pojke i England från att få sitt nya organ avstött med hjälp av akut behandling med Glycosorb-ABO.

- Sjukhuset ringde oss när avstötningsreaktionen satte igång och en medarbetare från Glycorex flög omedelbart över med vår produkt, berättar Kurt Nilsson.

- Det är en fantastisk känsla att kunna rädda ett litet barn på det här sättet, framför ögonen på föräldrar och läkare. Men bättre hade förstås varit om vår produkt använts inför transplantationen. Det rörde sig om kanske fem timmar innan organet hade stötts bort, fortsätter han.

Ibland görs blodgruppsinkompatibla transplantationer på små barn vars immunsvar ännu inte är färdigutvecklat och därmed inte behöver ge upphov till någon avstötningsreaktion.

- Glycosorb-ABO är etablerad på drygt 80 kliniker för njurtransplantationer från närstående givare. Produkten är dock ännu ej etablerad för akuta transplantationer från avlidna givare, men det aktuella sjukhuset kände väl till oss och vår produkt.

Ny produkt väntas öka användningen vid akuta transplantationer
Glycorex har under kvartalet lanserat en ny produkt, Glycosorb-ABO A/B, som är anpassad just för användning vid akuta transplantationer från avlidna givare. Med den kan patienten efter behandling transplanteras med organ från givare oavsett blodgrupp.

Produkten kan därmed enkelt lagerhållas hos sjukhusen i väntan på en akut transplantation. Skulle fler behandlingar behövas kan Glycorex leverera fler enheter till nästkommande dag.

- Vi hoppas att lanseringen av Glycosorb-ABO A/B ska leda till en successiv ökning av akuta transplantationer med hjälp av vår produkt, säger Kurt Nilsson.

Namnkunniga ledamöter föreslås till styrelsen
Valberedningen har föreslagit Leif Smeby, Thomas Niklasson samt Lars Hedby till nya styrelseledamöter.

Leif Smeby har tidigare varit forskningsdirektör på Gambro, Thomas Niklasson är idag IR-chef  hos Cardo och Lars Hedby har bland annat varit platschef för forskning och utveckling vid AstraZeneca i Lund.

beQuoted ser mycket positivt på den nya kompetensen som sannolikt röstas in till styrelsen vid årsstämman i början av juni.

beQuoted tror på högre tillväxt 
Aktiekursen påverkades inte nämnvärt av rapporten, men har därefter sjunkit i takt med resten av börsen.

I dagsläget handlas aktien omkring 9 kronor motsvarande ett börsvärde på 500 miljoner kronor. Jämfört med dagens vinst som, mätt över rullande tolv månader, ligger på drygt 9 miljoner kronor är det förstås en värderingen som förutsätter en avsevärd tillväxt.

beQuoted väntar sig också en fortsatt hög tillväxt. Vinsten kommer dessutom växa ännu snabbare tack vare en successivt förbättrad rörelsemarginal. Skulle dessutom ett FDA godkännande bli verklighet och öppna upp den stora USA-marknaden finns förutsättningar för en än högre tillväxttakt.

Den kontinuerligt ökande försäljningen som Glycorex uppvisat sedan starten indikerar att kunderna är nöjda med produkten, men skyndar långsamt. Kurt Nilsson påpekar att det tar lång tid att etablera en ny transplantationsmetod hos den konservativa läkarkåren.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Glycorex:
» Lönsam avslutning på 2009 för Glycorex
» Positiv försäljningstrend i omtalat Glycorex
» Stark avslutning 2008 för Glycorex
» Glycorex expanderar till fler transplantationsområden
» Glycorex närmare amerikanskt besked
» Positivt resultat före avskrivningar för Glycorex
» Glycorex förbereder breddning av verksamheten
» I väntans tider för Glycorex

 
 
Marknadsplats
NGM 

 

 
Kurt Nilsson
VD Glycorex

 
 
 
 
Med Glycosorb-ABO
kan transplantation av njure, lever, hjärta, lunga eller benmärg genomföras även då blodgrupperna hos givare och mottagare är inkompatibla.
 
 

Även vid transplantation av stamceller kan behandling med Glycosorb-ABO vara effektivt, men erfarenheten är begränsad.
 
 
 
 
Glycorex har visat en kontinuerlig tillväxt i omsättning och resultat allt sedan försäljningen startade:
 

 
Omsättning och resultat 
rullande 12 månader
2007 - 2010

(klicka bilden för större bild)




Under 2009 genomfördes 
drygt 250 blodgruppsinkompatibla transplantationer med hjälp av Glycosorb-ABO.
 
 
Potentialen inom njurtransplantationer bedöms vara 10.000 årligen.
 
 
 
 


 

Glycosorb-ABO finns i tre versioner som hos mottagaren selektivt avlägsnar de antikroppar som är riktade mot blodgruppsantigen A, B eller både A och B. 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-06-08
Årsstämma

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig