beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Spännande tider för Eurocine Vaccines aktieägare 
beQuoted nyhetsbrev 20 maj 2010
Spännande tider för Eurocine Vaccines aktieägare
- Resultatet från studien på bolagets nasala influensavaccin väntas före halvårsskiftet

Den kliniska delen av Eurocine Vaccines kliniska studie på det nasala influensavaccinet är avslutad. En grundlig analys av testdata pågår innan resultatet kan redovisas, vilket beräknas ske före halvårsskiftet.

Utfallet av studien på influensavaccinet mycket viktigt
Influensavaccinet är Eurocine Vaccines högst prioriterade projekt, och beQuoted menar att utfallet i den pågående fas I / II-studien kommer att vara den utan jämförelse viktigaste händelsen för bolaget hittills.

Det nasala influensavaccinet utgörs av en välbeprövad vaccinkomponent (antigen) förstärkt med bolagets patenterade adjuvans. Det senare har i tidigare tester visat sig ge avsedd immunologisk effekt med ett annat antigen. Därför är sannolikheten hög att även influensavaccinet fungerar.

Det enda resultat som offentliggjorts från den pågående studien är att Eurocines vaccin är säkert. De biverkningar som rapporterats består av en snabbt övergående irritation i näsa eller svalg, och de har mestadels varit milda.

- Biverkningar av den grad som rapporterats bör inte avhålla någon från att välja vårt vaccin. Även injicerade vacciner ger biverkningar, säger vd Hans Arwidsson till beQuoted.

Förutom att Eurocine Vaccines influensavaccin ska skydda mot den virusstam som ingår i vaccinet, är målet att vaccinet även ska stoppa andra influensavirus, så kallat korsskydd. Detta ska bekräftas i den djurstudie på iller som nu förbereds.

- Vårt vaccin bör vara intressant för en partner även om vi mot förmodan inte kan påvisa att det ger korsskydd. Det enda nasala influensavaccin som finns på marknaden, FluMist, säljer bra trots att inget korsskydd har dokumenterats, berättar Hans Arwidsson.

- Det finns också stora begränsningar för vilka åldersgrupper som får använda FluMist och även begränsningar i övrigt, fortsätter Hans Arwidsson.

Även om det mesta talar för att Eurocines influensavaccin fungerar, måste man vara medveten om att inga bioteknik projekt är riskfria. Samspelet mellan olika delar och reaktioner i människokroppen är oerhört komplexa, och kunskapen om hur det fungerar är begränsad.

Delårsrapporten bjöd inte på några överraskningar
Eurocines delårsrapporter brukar inte vara kurspåverkande och den senaste var inget undantag. Bolaget har brutet räkenskapsår. Rapporten för niomånadersperioden 1 juli 2009 - 31 mars 2010 visade följande:

      • Omsättning: 0,8 Mkr (0,4)
      • Resultat efter finansnetto: -14,5 Mkr (-11,5)
      • Vinst per aktie: -1,63 kr (-1,34)

Nyemissionen i februari / mars 2010 blev övertecknad och bolaget upprepar prognosen att kassan räcker året ut, men ytterligare en emission planeras att genomföras innan årets slut. Underskottsavdragen per den 31 mars uppgick till 62,6 miljoner kronor.

Eurocine har deltagit på ett vetenskapligt möte i Dublin
Den 28 - 30 april hölls en årlig internationell konferens som främst avhandlade vaccinering via slemhinnor. Deltagarna var framför allt forskare, och Eurocine Vaccines representerades av forskningschefen Ulf Schröder.

- Ulfs huvudbudskap från konferensen är att de flesta forskarna är helt övertygade om att vaccinering via slemhinnorna är något som har framtiden för sig, berättar Hans Arwidsson.

Aktiekursen är volatil
Efter en tidigare kraftig uppgång, sannolikt beroende både på den allmänna trenden för bioteknikaktier samt spekulationer om ett lyckat resultat av influensavaccinsstudien, blev fallet liksom för flertalet andra förhoppningsbolag kraftigt under den värsta Greklandsoron.

Därefter har en stor del av nedgången återhämtats. Osäkerheten om studieresultatet gör en fortsatt ryckig kursutveckling sannolik. Kursfallet vid ett misslyckande bör bli större än uppgången vid ett positivt besked, men så är sannolikheten för ett bra resultat också högre. 

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eurocine Vaccines:
» Emissionsaktuella Eurocine Vaccines inleder effektstudie under våren
» Eurocine Vaccines fas I / II-studie på influensavaccin avslutad i kliniken
» Eurocine Vaccines hoppas kunna ge influensavaccin genom näsan
» Eurocine Vaccines har inlett sin studie på influensavaccinet
» Produktionsproblem försenar Eurocine Vaccines influensaprojekt
» Andra vaccinbolag intresserade av Eurocine Vaccines teknik

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Hans Arwidsson
VD Eurocine Vaccines

 
 
 
 
  

I influensavaccin-
studien
har 154 personer deltagit, indelade i nio grupper. 
 
 
Tre av grupperna är kontrollgrupper som inte fått det nasala vaccin som Eurocine testar.
 
 
De övriga sex har fått avdödat helvirus i olika doser kombinerat med Eurocines adjuvans i olika koncentrationer.   
 
 
Analysen av studiedata pågår för fullt och resultatet väntas kunna presenteras före halvårsskiftet.
 
 
 
 

 
En av bristerna
med injicerade vacciner är att de inte ger något skydd i slemhinnorna, någon som erhålls vid nasal vaccinering.
 
 
Nasala vacciner har också visat sig ge korsskydd, det vill säga skydd mot andra virusstammar än de som ingår i vaccinet.
 
 
 

 
 
  
Nästa händelse
2010-08-26
Bokslutskommuniké
2009 / 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig