beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Renodlingen slår igenom i Nordic Service Partners siffror 
beQuoted nyhetsbrev 17 maj 2010
Renodlingen slår igenom i Nordic Service Partners siffror
- Lägre omsättning, men med högre kvalitet

Nordic Service Partners (NSP) rapport för första kvartalet visar tydliga resultatförbättringar. Vid en snabb överblick skyms tyvärr siffrorna av en nedgång i försäljningen. Men NSP har medvetet gjort sig av med omsättning som inte är lönsam.

Kassaflödet förbättrades under första kvartalet 2010
Trots att första kvartalet är det svagaste i restaurangbranschen blev NSP:s kassaflöde för den löpande verksamheten väsentligt bättre under inledningen av året. Kassaflödet uppgick till 2,2 miljoner kronor, vilket är 7,5 miljoner kronor bättre än förra året.

En av förklaringarna är arbetet med att få ned kostnaderna. Vd Morgan Jallinder anser att bolaget har fått kontroll över kostnadsläget. De gemensamma försäljnings- och administrationskostnaderna (S, G&A) har sänkts med 30 procent till 8,7 miljoner kronor (12,9).

Därutöver har en lägre skuldsättning och sänkta räntor medfört att finansnettot minskat. Under första kvartalet uppgick finansnettot till -1,6 miljoner kronor (-4,9).

Rörelsen går fortfarande med förlust, men närmar sig ett nollresultat. Rörelseresultatet blev -0,9 miljoner kronor (-4,7). Resultatet motsvarar dock ledningens förväntan.

Fokusering på större enheter
NSP beslutade under 2009 att fokusera på Burger King-verksamheten, eftersom den är lönsam och kan drivas storskaligt. Bolagets tidigare satsning på restaurangtorg (food courts) håller på att avvecklas genom försäljning och eller utarrendering.

- Vi driver restaurangverksamhet i industriell skala, och då krävs en hög omsättning i varje restaurang och fokus på ett koncept, motiverar vd Morgan Jallinder det tidigare beslutet.

Varumärket Taco Bar har behållits, men flertalet av de egna Taco Bar-restaurangerna har sålts, liksom restaurangtorget i Nacka Forum.

Lägre intäkter
På grund av strategin att göra sig av med olönsam verksamhet minskade försäljningen under årets tre första månader jämfört med samma period 2009.

Siffrorna för första kvartalet 2010 blev följande (jämförelse med samma period föregående år | samt föregående år justerat för kvarvarande verksamheter):

      • Omsättning: 152,0 Mkr (165,8 | 159,7)
      • EBITDA: 6,8 Mkr ( 2,2 | 2,8)
      • Rörelseresultat: -0,9 Mkr (-5,6 | -4,7)
      • Resultat efter finansnetto: -2,6 Mkr (-10,5 | -9,5)
      • Vinst per aktie: -0,23 kr ( -1,45 | -1,32)

Av försäljningsminskningen på 13,8 miljoner kronor beror 6,1 miljon kronor på att verksamhet avyttrats och 5,2 miljon kronor på valutaeffekter. Eftersom den svenska kronan stärkts har omsättningen i Danmark blivit mindre när den räknats om till svenska kronor.

NSP är dock mer eller mindre valutaneutral då den danska kronan följer euron och inköp till den svenska verksamheten görs till 60 procent i euro. Således ger en omräkning av den danska verksamheten balans till inköpskostnadens fluktuation visavi euron.

Utöver att olönsam verksamhet har avyttrats, förklaras försäljningsnedgången av att Burger King-restaurangen i Löddeköpinge tillfälligt är stängd i väntan på att den ska flyttas.

Med de vidtagna åtgärderna kan man säga att kvaliteten på omsättningen blivit högre. För jämförbara enheter var försäljningen till och med något bättre under årets tre första månader.

Försäljningsutsikter för 2010 
Restaurangverksamhet är mindre konjunkturkänslig än övrig detaljhandel vilket gör att styrelsen är försiktigt optimistisk inför 2010.

- Vi befinner oss nu i slutet av en lågkonjunktur och jag är övertygad om att tillväxten kommer i takt med att konjunkturläget förbättras, uppger Morgan Jallinder.

För helåret 2010 räknar beQuoted med att NSP når en försäljning på 685 miljoner kronor. Sett över en konjunkturcykel ska koncernen växa med 10 procent per år. Av denna tillväxt ska 5 procentenheter ske i befintliga enheter och resten från nyetableringar.

Under 2010 räknar inte beQuoted med att några nya restaurangetableringar hinner ske. Det tar 12 - 18 månader att etablera en restaurang. Dock pågår utvärderingen av ett antal nya lägen i samarbete med Burger King Corporation.

Samtidigt kommer det nyinledda samarbetet med Hemfosa Fastighets AB att kunna snabba på nyetableringsprocessen.

Kostnadssänkningarna fortsätter slå igenom
Med kostnaderna under kontroll finns förutsättningarna för resultatet att öka med stigande försäljning i de kvarvarande verksamheterna.

Sänkta gemensamma försäljnings- och administrationskostnader (S, G&A) kommer att bidra till att resultatet förbättras 2010. Under första kvartalet har dessa kostnader uppgått till 8,9 miljoner kronor. På helårsbasis borde de hamna på cirka 36 miljoner kronor jämfört med 44 miljoner kronor 2009, en förbättring om 8 miljoner kronor.

Efter finansnetto räknar beQuoted med ytterligare förstärkning, eftersom finansnettot beräknas bli 8 miljoner kronor bättre jämfört med 2009.

Om vi som exempel, utgår från att de gemensamma försäljnings- och administrationskostnaderna (S, G&A) samt avskrivningarna uppgår till samma belopp under resten av 2010 (som under första kvartalet), och sätter in driftsresultatet (för kvarvarande verksamheter) som uppnåddes under andra, tredje och fjärde kvartalet 2009 kommer vi fram till ett rörelseresultat omkring 20 miljoner kronor för 2010.

Resultatet efter finansnetto blir i så fall 14 miljoner kronor. Vinsten per aktie skulle hamna på 0,94 kronor efter schablonskatt, vilket innebär att aktien handlas till p/e 12 på årets resultat.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Service Partners:
» Nordic Service Partners ser ökade expansionsmöjligheter
» Nordic Service Partners renodlar verksamheten
» Nordic Service Partners gör företrädesemission
» Nordic Service Partners märker inte av någon avmattning
» Turnaround i faggorna för Nordic Service Partners
» Nordic Service Partners tuffar på i Sverige

 
 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Morgan Jallinder
VD Nordic Service Partners

 
 
 
Nordic Service Partners (NSP) är ett av Sveriges största restaurangföretag med inriktning på snabbservicerestauranger.
 
 

 
NSPs verksamhet omfattar ett 40-tal Burger King-restauranger i Sverige och Danmark. Det gör bolaget till Burger Kings största franchisetagare i Norden.
 
 
 


Johan Wedin
vVD Nordic Service Partners

 
 

Johan Wedin utsågs till vice VD i slutet av april. Han har arbetat inom NSP sedan våren 2008. 
 
  
 

Första kvartalets försäljning sjönk till följd av att verksamhet avyttrats och negativa valutaeffekter
 

NSPs omsättning per kvartal Q2 2008 - Q1 2010  
(klicka bilden för större bild)

 
 
 

Driftsresultatet första kvartalet stärktes, trots negativ valutaeffekt
 

Driftsresultatet (summan av restaurangernas EBITDA) kvartalsvis
Q2 2008 - Q1 2010
 
(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-08-25
Delårsrapport Q2 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig