beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Marknadssatsningar bakom Midelfart Sonessons svaga kvartalsresultat 
beQuoted nyhetsbrev 11 maj 2010
Marknadssatsningar bakom Midelfart Sonessons svaga kvartalsresultat
- Problem i Norge men god försäljning till de nya apoteksaktörerna i Sverige


Hälsobolaget Midelfart Sonesson presenterade en relativt svag rapport för första kvartalet men bibehåller prognosen om ett bättre rörelseresultat under 2010 jämfört med föregående år. Positivt är att införsäljningen till de nya apoteksaktörerna i Sverige varit mycket lyckad.

Svagt första kvartal 
Midelfarts rapport för första kvartalet 2010 imponerade vare sig på aktiemarknaden, som omedelbart sänkte aktiekursen med över 10 procent, eller på beQuoted. Bortsett från en stärkt bruttomarginal fanns det få ljuspunkter i räkenskaperna.

Första kvartalet 2010 i siffror:

      • Omsättning: 298 Mkr (368), -19%
      • Resultat efter finansnetto: 3 Mkr (10)
      • Redovisad vinst per aktie: 0,01 kr (0,20)
      • Bruttomarginal: 40,9% (37,8)

Försäljningen låg på samma nivå som föregående kvartal men högre försäljningskostnader innebar att rörelseresultatet halverades till 6 miljoner kronor, trots en förbättrad bruttomarginal.

- Det är framförallt två satsningar som drivit försäljningskostnaderna. Vi har satsat hårt och offensivt för att skapa starka positioner hos de nya svenska apoteksaktörerna. Vidare har vi gjort en satsning i Norge på ett antal varumärken, berättar vd Peter Åsberg för beQuoted.

God försäljning till svenska apotek
Försäljningen till de nya apoteken i Sverige lyfts också fram i rapporten som mycket god och Peter Åsberg fyller i:

-
Satsningen har varit mycket lyckad med bra listningar och stark initial försäljning som följd.

Däremot har utvecklingen i Norge varit fortsatt svag och nu initieras ett åtgärdsprogram för att varaktigt minska kostnaderna.

- Vi har sett en generellt svag försäljning i Norge, bland annat i hälsofackhandeln. Det aviserade åtgärdsprogrammet innebär personalnedskärningar och minskade marknads- och administrationskostnader, säger Peter Åsberg.

Den kraftiga omsättningsminskningen på 19 procent jämfört med samma period föregående år beror förstås inte bara på svagheterna i Norge utan främst på avyttringen av dotterbolaget Bioglan och försäljningsminskningen inom grossistbolaget HKC (se beQuoted nyhetsbrev nr 6 2010). 

Starkare bruttomarginal och bibehållen prognos
Bruttomarginalen fortsatte att stärkas under första kvartalet, vilket till stor del beror på den svagare euron.

Trots det svaga rapporterade resultatet bibehåller bolaget sin tidigare prognos om ett bättre rörelseresultat under 2010 jämfört med föregående års som, exklusive engångsposter, uppgick till 48 miljoner kronor.

Koncernens lönsamhetsmål är ett EBITDA överstigande 8 procent. Det kan tyckas vara en låg målsättning, men har att göra med den verksamhet som bedrivs inom grossisthandel och kontraktstillverkning där marginalerna är låga.

Fokus ligger dock i huvudsak på att öka försäljningen av egna produkter och varumärken där marginalerna redan idag är väsentligt högre. En lyckosam expansion bör därför kunna leda till att lönsamhetsmålet på sikt överträffas.

Åter en turn-around kandidat

I samband med rapporten sjönk kursen drygt 10 procent, därefter har oroligheterna på aktiemarknaderna i Greklandskrisens spår sänkt kursen ytterligare en bra bit.

I skrivande stund handlas B-aktien på en nivå kring 4,40 kronor motsvarande ett börsvärde på 400 miljoner kronor. Nettoskuldsättningen har efter kvartalets slut minskat ytterligare tack vare en fastighetsförsäljning, och ligger i dagsläget på runt 300 miljoner kronor.

Bolagets prognos för rörelseresultatet innebär en vinst per aktie efter schablonskatt på minst 30 öre för innevarande år. När och om bolaget når sitt finansiella mål, skulle det med dagens omsättning röra sig om en vinst runt 50 öre per aktie efter schablonskatt.

Nu hoppas beQuoted att den goda utvecklingen i Sverige fortsätter, och att en stabilisering ses i Norge. Möjligheten finns också att någon affär eller något samarbete presenteras som är i linje med bolagets uttalade målsättning att vara aktiv i branschens strukturomvandling. Något som, förutsatt att det sker till bra villkor, skulle öka intresset hos investerarna.

Den knackiga utvecklingen under första kvartalet och den relativt kraftiga kursnedgången har åter gjort aktien till lite av en turn-around kandidat.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Midelfart Sonesson:
» Midelfart Sonesson på stabil grund efter skuldreducering
» Godkänt tredje kvartal för Midelfart Sonesson
» Goda förutsättningar för starkare andra halvår i Midelfart Sonesson
» Negativ valutaffekt maskerar Midelfart Sonessons effektiviseringar
» Midelfart Sonesson på rätt väg


 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
  

 
Peter Åsberg
VD Midelfart Sonesson

 
 
 
Midelfart Sonesson förväntar en stabil utveckling under innevarande år. 
 
 
Jämfört med 2009, och rensat för poster av engångskaraktär, förväntas ett starkare kassaflöde och ett bättre rörelseresultat.
 
 
  

 
Den egenutvecklade drycken Vitamino lanserades under kvartalet och har fått en bra listning i svensk handel.
 
 
En flaska ska ge 75 - 100 procent av det dagliga behovet av vitaminer och mineraler.
 
 
 
Bolagets finansiella mål:
EBITDA > 8%
organisk tillväxt över branschsnitt
soliditet > 30%
 
 
 

Bruttomarginalen pressades under 2009, framförallt på grund av den starka euron. Under fjärde kvartalet 2009 och första kvartalet 2010 ses en god återhämtning:
 

 
Bruttomarginal kvartalsvis
för perioden 2008 - 2010 

 
(klicka bilden för större bild)

 
 
  
Nästa händelse
2010-08-18
Delårsrapport Q2 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig