beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Trimmat Empire rustat för 2010 
beQuoted nyhetsbrev 5 maj 2010
Trimmat Empire rustat för 2010 
-
Satsar stort på det egna varumärket C3

Med ett grepp om marginalerna, en trimmad organisation och ett nedskalat sortiment blickar Empire framåt. Nu görs en storsatsning på det egna varumärket C3 samtidigt som Revlons hårvårdsprodukter lanseras i Danmark.

En trimmad organisation
Dagens Empire är en trimmad organisation. Efter förlustkvartalen under 2008 och 2009 har personalstyrkan reducerats, liksom sortimentet. Flera varumärken och olönsamma produkter har rensats ut.

Sett tillbaka ett år har kostnadsmassan reducerats rejält. Bolaget har arbetat ned varulagervärdet med ungefär hälften. Det tidigare problemet med inkuranta smaker uppges vara löst. Vid årsskiftet uppgick värdet på varulagret till 55 miljoner kronor.

- Nu börjar vi fokusera lite mer aggressivt ut på marknaden med alla våra dotterbolag på bred front. Vi har en stabil grundbas att stå på, säger Empires vd Per Björkman till beQuoted. 

Närmast gäller det Revlons hårvårdsprodukter i Danmark, samtidigt som en storsatsning görs på det egna varumärket C3:

- Vi har bytt brand image på C3 och utökat sortimentet med flera nya produkter. Varumärket har mottagits väl på våra nordiska marknader, säger vd Per Björkman.

Söker innovativa varumärken
I dagsläget står Empire på tre ben, dryckesmaskinerna med framförallt SodaStream, hårvårdsprodukter med Babyliss och Revlon, samt det egna varumärket C3. Några ytterligare utrensningar från nuvarande sortiment är enligt Per Björkman inte aktuella:

- Nej, det tror jag inte just nu. Men däremot att hitta nya, innovativa varumärken.

Per Björkman beskriver arbetet med att lokalisera för bolaget attraktiva varumärken som krävande.

- De varumärken vi erbjuds handlar ofta om varumärken som har haft problem, som måste hitta nya sätt att få igång sig själva. Hellre än att problemet hamnar hos oss köper jag loss ett bra varumärke eller en bra agentur, säger han.

Flera nyheter inom SodaStream-konceptet
Empire kommer att lansera flera nya SodaStream-maskiner under året. Bland nyheterna finns Fizz, med en digital mätanordning som visar hur mycket kolsyra som finns kvar i cylindern.

Samtidigt har smaksortimentet utökats med vad Per Björkman beskriver som vuxna smaker, kallade Clear. Och med nästan en miljon sålda SodaStream-maskiner i Sverige har försäljningen av smaker kommit att växa över Empires förväntan:

- Vi fick nyligen uppgifter på att våra SodaStream-smaker ligger på tredje plats efter BOB och Fun Light i Sverige vad gäller försäljning av safter och koncentrat, fortsätter Per Björkman.

Miljö- och tidsvinster med ny gaspåfyllningsfabrik
I veckan inviger Empire en ny gaspåfyllningsfabrik för de kolsyrecylindrar som används i SodaStream-maskinerna. Fabriken drivs av Soda-Club och ligger vägg i vägg med Empires lagerlokal i Löddeköpinge.

- Vi spar transsporttid på cylindrarna, ökar nyttjandegraden av dem och spar också på miljön, säger Per Björkman och utvecklar:

- I dagsläget kör vi två lastbilar i veckan fulla med tomma cylindrar. Påfyllning sker utanför Frankfurt. Med alla transporter handlar det om 10 dagars ledtid när cylindrarna är borta. Nu kommer vi att kunna rulla en pall 20 meter, börja påfyllningen och få tillbaka cylindern samma dag. 

Ser positivt på 2010
Under fjolåret backade Empires försäljning 13 procent till 361 miljoner kronor. Rörelseförlusten blev -18 miljoner kronor och resultatet per aktie -1,82 kronor (0,36).

Utvecklingen var svag inom samtliga produktområden utom Babyliss hårvårdprodukter, där en negativ trend bröts och bolaget ökade sina marknadsandelar. Hårvårdsprodukterna stod för nästan en femtedel av fjolårsförsäljningen.

Efter fyra förlustkvartal i rad kom så en vändning under sista kvartalet 2009. Försäljningen fortsatte även då att vika men resultatet vände upp och landade på 6,7 miljoner kronor (-6,5).
 
Resultatförbättringen hänförs till att personalneddragningarna fått effekt och att finansnettot påverkats positivt av en värdeförändring av valutaterminerna och en lägre skuldbörda. Drygt 19 miljoner kronor av de medel som frigjordes under arbetet med att minska varulagret har använts till amorteringar.

Per Björkman talar om en turnaround och menar att bolaget nu inte bara lyckats få ned kostnaderna men att man också fått kontroll på dem. Samtidigt säger han att marginalerna kommer att stärkas ytterligare, i takt med att kronförstärkningen och prishöjningarna slår igenom. 

- Vårt fokus är på marginalerna och lönsamheten. Det tar lite tid innan våra prishöjningar slår igenom men under innevarande kvartal kommer vi att få en effekt av kronförstärkningen.

Samtidigt kan bolaget få lite draghjälp av konjunkturen. HUI har rapporterat en svagt positiv försäljningsutveckling i sällanköpsvaruhandeln under årets första månader.

- Summan är att jag ser positivt på 2010. Men man bör beakta att vår
omsättning är cyklisk där det första kvartalet är det klart sämsta,
såväl omsättningsmässigt som resultatmässigt, avslutar han.

Rapporten för första kvartalet 2010 väntas imorgon, den 6 maj.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» Förlusttyngt Empire ska återta marginalerna med kraftfulla åtgärder
» Välfyllda lager hos Empire
» Empire laddar för hösten
» Empire hoppas på fortsatta framgångar med ny kaffemaskin
» Empire fortsatt bra, trots osäkerheten i detaljhandeln
» The Empire ökar vinsten i snabb takt
» The Empire till p/e 9 på 2007 års vinst
» Stark start på 2007 för The Empire

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Per Björkman
VD Empire

  
 
- Vårt fokus är på marginalerna och lönsamheten. Det tar lite tid innan våra prishöjningar slår igenom men under innevarande kvartal kommer vi att få en effekt av kronförstärkningen.
  
 

 

 

SodaStream Fizz är en nykomling i Empires sortiment. Maskinen håller reda på och visar återstående mängd kolsyra i kolsyrecylindern.

 
 
 
 

 

 
C3 är Empires eget varumärke. 

  

- Vi har bytt brand image på C3 och utökat sortimentet med flera nya produkter.  
 
 
 
 

 
Hårvårdsprodukternas andel av Empires försäljning växte till nästan 20 procent under fjolåret.
 
 
Empire har agenturen för Revlon i Danmark.
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-05-06
Delårsrapport Q1 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig