beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Välkommet gensvar på MedicPens nya produktgeneration 
beQuoted nyhetsbrev 27 april 2010
Välkommet gensvar på MedicPens nya produktgeneration
- Viktiga produktförbättringar bakom intresset, enligt bolaget

MedicPen har fått en första order om hundra enheter på sin nya produkt Medimi. Beställaren har valt ut produkten för samtliga sina läkemedelsprogram. Det innebär att ordern kommer att utvecklas till betydligt fler enheter, säger MedicPens vd Cristian Hallin till beQuoted.

Viktigt gensvar 
Nyligen meddelades att MedicPen tecknat ett avtal med amerikanska Healthprize om leveranser av bolagets nya produkt Medimi. Avtalet ger inte Healthprize någon exklusivitet på Medimi. MedicPen för samtal med andra nordamerikanska återförsäljare.

Vd Cristian Hallin är mycket nöjd med utvecklingen:

- Om man jämför med hur mycket resurser vi lade ner på den förra produkten, utan att lyckas generera någon större omsättning, måste jag säga att försäljningen går fantastiskt bra nu, säger han och pekar på vad han menar är tre bakomliggande drivkrafter:

- Dels ser vi att konjunkturen vänt lite grann, dels att marknaden för produkter inom telemedicin (vård på distans) ökar explosionsartat över hela världen. Vår produkt passar perfekt in i det här segmentet, säger han och fortsätter:

- Viktigast är nog ändå att vår nya produkt har mer datorkraft. Det gör den mer flexibel och lämpad att existera i telemedicinska vårdssystem. Detta har gett oss en och kanske två affärsmöjligheter till, fortsätter han och utvecklar:

- Dels har vi det vi kallar värdehöjande återförsäljning. När vi stoppar in vår produkt i ett sådant här system, så ökar värdet på både vår produkt och värdet på vårdgivarens system. Sedan har vi den rena oem-försäljningen. 

Flera nyheter i produkten
Medimi är i likhet med föregångare MedicPen Classic en så kallad automatiserad tablettdispenser som håller reda på tid, mängd och typ av medicin patienten ska ta.

- Bortsett från utseendet har Medimi tre nya finesser som innebär riktigt stora skillnader jämfört med föregångaren. Den hanterar flera olika mediciner och datorkraften och anslutningsmöjligheterna har förbättrats, säger Cristian Hallin och fortsätter:

- En annan viktig nyhet är tablettmagasinet. Det är en extern enhet. Man kan ladda upp till 50 stycken sådana här för en patient. Det blir då väldigt enkelt för patienten att sköta sin medicinering men den utgör också ett väldigt bra mätverktyg för kliniska prövningar. 

Redo för serietillverkning
I det avtal med Healthprize som kommunicerats fakturerar MedicPen för utvecklings- och anpassningskostnader av produkten. Men Cristian Hallin säger att det inte kommer att komma större utvecklingskostnader för Medimi framöver:

- Konstruktionsmässigt är den helt färdig. Ytterligare utvecklingskostnader kan komma men inte i någon större utsträckning. Sedan pressreleasen har vi levererat tre produkter till Healthprize som de har testat. Produkterna har motsvarat alla deras förväntningar.

Cristian Hallin berättar att serietillverkningen startar i juni och att det kommer att tillkomma merkostnader i samband med olika tester och utvärderingar av produkten.

Lärt sig av problemen med MedicPen Classic
Samtidigt säger han att bolaget lärt sig av de misstag som gjordes vid framtagningen och lanseringen av den första generationen tablettdoserare, MedicPen Classic.

- Den blev inte alls den framgång som vi hade prognoser på. När vi därtill fick några bakslag inom tillverkningen fattade vi helt enkelt beslutet att ersätta den med en ny produktgenerationen, berättar han.

- Den ursprungliga tanken var att entablettsdoseraren skulle följas upp med en fem- och en tiotablettsdoserare. Under arbetet med de modellerna gjorde vi ett antal användarstudier. Resultaten landade i en ny produktspecifikation som senare blev Medimi.

- Vi har flyttat hela utvecklings- och tillverkningsprocessen närmare oss. Det mesta görs i Sverige idag, för att vara snabbare och för att vi ska kunna hålla bättre koll på kvaliteten. Tillverkningskostnaden har stigit något till följd av det, fortsätter han.

Medel för året ut
I början av april erhöll MedicPen ett nytt lån från Almi om 2 miljoner kronor. Trycket på bolagets kassa lättar därmed något, i väntan på att försäljningsintäkterna börjar ticka in. Men bolagets finansiella situation är alltjämt pressad.

- Vår plan ger att vi har kapital för mellan sex månader och året ut. Då tar planen inte hänsyn till den likviditetsförstärkning som försäljningen innebär. Vi vet redan att vi kommer att sälja ganska bra under sexmånadersperioden, avslutar Cristian Hallin.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om MedicPen:
» MedicPen nära kommersiellt genombrott
» Break-even nås nästa år tror MedicPen
» MedicPen redo för marknaden

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 


 


Cristian Hallin
VD MedicPen

 
 
- Sedan ordern presenterades har vi levererat tre produkter till Healthprize som de har testat. Produkterna har motsvarat alla deras förväntningar.
 
 
 
 
 

 

 
MedicPen Medimi
är uppföljaren till bolagets tidigare MedicPen Classic. Medimi hanterar flera tablettsorter parallellt och har mer datorkraft än sin föregångare.
 
 
 
 
  

 
MedicPen Medimis tablettmagasin håller reda på upp till 60 stycken tabletter och 4 olika sorter. 

 

 
 
 
 

Nästa händelse
2010-05-19
Delårsrapport Q1 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig