beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fundiors bud möter motstånd från ICTs aktieägare 
beQuoted nyhetsbrev 22 april 2010
Fundiors bud möter motstånd från ICTs aktieägare
- Budet kom som en blixt från klar himmel, uppger ICTs vd

Fundior har lämnat ett bud på aktierna i ICT Fastigheter. Repliken kom omedelbart. Ägare med 39,5 procent av rösterna och kapitalet i ICT meddelade att de tänker nobba budet. beQuoted har talat med Fundiors vd Reijo Kirstua och ICTs vd Jan Wilhelmsson.

Budpremie på 21 procent
Fundior har lämnat ett offentligt bud till ICTs aktieägare. För varje 2 aktier erbjuds 11 nyemitterade Fundior-aktier. Sett till slutkurserna den 14 april, dagen innan budet offentliggjordes, innebär erbjudandet en budpremie om drygt 20 procent.

Budet är villkorat av en acceptgrad som ger Fundior mer än 30 procent av aktierna i ICT. Samtidigt framgår av erbjudandet att Fundior avser att avlista ICT från AktieTorget i det fall att mer än 50 procent av aktierna förvärvas.

Om budet skulle accepteras till fullo kommer ICTs aktieägare att ha 49 procent av aktier och röster i det framtida, sammanslagna företaget. Fundior, som själv är storägare i ICT med 20 procent av aktierna, menar att budet är en reaktion på den svaga kursutvecklingen i ICTs aktie.

Lönsam fastighetsförvaltare med svag kursutveckling
ICT har ett fastighetsbestånd med tonvikt på bostadsfastigheter. Det handlar om 39 fastigheter i Örebro- och Lindesbergstrakten. Det bokförda värdet på fastigheterna uppgår till 180 miljoner kronor.

Företaget bildades 2006 och har varit lönsamt sedan 2007. Under förra året uppgick hyresintäkterna till 23 miljoner kronor. Årsresultatet efter finansnetto landade på 2,6 miljoner kronor. Vinsten blev 4 öre per aktie. 

Enligt bokslutskommunikén för 2009 låg substansvärdet på ICTs fastigheter på 80 öre per aktie, samtidigt som aktien har pendlat runt 60 öre under våren.

Fundiors vd ser utvecklingspotential i ICT
- ICT behöver en ledning som är mer aktiv i verksamheten och som driver på tillväxten. Företaget måste växa, säger Fundiors vd Reijo Kirstua till beQuoted.

Enligt budet ska han ta vd-posten i det sammanslagna företaget och ICTs vd posten som vice vd.

- Som storägare i ICT anser vi att något måste hända och därför går vi ut med det här erbjudandet. Vi vill hitta en framtida situation där ICT kan växa med lönsamhet och vi tror att aktieägarvärdet kan öka i takt med att företaget utvecklas, fortsätter han.

Tror på en annan finansiell modell
Reijo Kirstua säger att Fundior har ett finansiellt kontaktnät som är värdefullt för ICT. Han menar att det kan utgöra en betydligt bättre finansieringsmodell än den kombination av nyemitterade aktier och banklån som ICT hittills använt sig av.

- ICT befinner sig i en marknad där finansieringen är ett stort bekymmer i nuvarande marknadsläge. Vi tror att om vi kombinerar Fundiors finansiella resurser med ICTs kunskaper om fastighetsförvaltning så kommer det att gynna båda parter.

Trög ägarlägenhetsmarknad bromsar Fundiors affär
Fundior har en brokig historia. Företaget bildades 2005 med affärsidén att tillhandahålla spar- och investeringstjänster. Listning på AktieTorget följde 2007. Mot slutet av 2008 tvingades företaget till en företagsrekonstruktion som pågick större delen av 2009.

I samband med rekonstruktionen ändrade bolaget inriktning till att bli en aktör på fastighetsmarknaden. Genom en apportemission tillkom då bolagets aktiepost i ICT. Det nya Fundior ska bygga en affär kring så kallade ägarlägenheter, en ny upplåtelseform i Sverige sedan 2009. 

Tidigare i år genomfördes en nyemission om 6,5 miljoner kronor. Intresset var ljumt, aktier för 2,8 miljoner kronor tecknades. Kort därefter genomfördes en riktad emission som säkrade återstoden av det ursprungliga emissionsbeloppet.

Men ägarlägenhetsaffären står och stampar. Reijo Kirstua menar att det beror på att svenska banker ännu inte har några finansieringsmodeller för den nya upplåtelseformen.

På några års sikt vill bolaget ha ett bestånd på ett par tusen ägarlägenheter, en expansion som ska finansieras genom den inlåningsverksamhet bolaget planerar för.

Som en blixt från klar himmel
ICTs nuvarande vd Jan Wilhelmsson har varit med i bolaget sedan starten, men tillträdde vd-posten först i slutet av 2008. Med sina 23,9 procent av röster och kapital är han den enskilt störste ägaren i ICT. Han är mycket förvånad över Fundiors bud:

- Det kom som en blixt från klar himmel, säger han till beQuoted men vill inte ge några ytterligare kommentarer kring budet eller den replik på budet som ICT publicerade samma dag som budet offentliggjordes.

Enligt ICTs styrelse har aktieägare som kontrollerar 39,5 procent av aktiekapitalet meddelat att de inte kommer att acceptera budet. ICT meddelar att bolaget kommer att offentliggöra sin uppfattning om budet skriftligen, efter att erbjudandehandlingen släppts.

Enligt Fundiors tidsplan väntas erbjudandehandlingen den 25 maj. Vid månadsskiftet maj - juni kan vi således få ICTs styrelses syn på budet och också besked om hur man tänker tillvarata aktieägarnas intressen.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Fundior:
» Emissionsaktuella Fundior vill bygga fastighetsaffär på ägarlägenheter

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Reijo Kirstua
VD Fundior

 
 
Fundior har lämnat ett offentligt bud på aktierna i ICT Fastigheter.
 
 
 
 
 

 
 


Jan Wilhelmsson
VD ICT Fastigheter

 
 
Ägare
med 39,5 procent av rösterna och kapitalet i ICT har meddelat att de tackar nej till Fundiors erbjudande. 
 
 
 

 
 

 
ICT Fastigheter har ett fastighetsbestånd med tonvikt på bostadsfastigheter.

 
 
Merparten av ICTs 39 fastigheter finns i Örebro- och Lindesbergstrakten. 
 

 
 
 
 
 

Nästa händelse
Uppköpserbjudande
Acceptperiod
2 jun - 23 jun 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig