beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Confidence kopplar upp GöteborgsPasset 
beQuoted nyhetsbrev 16 april 2010
Confidence kopplar upp GöteborgsPasset
- Vi är redo att ta Entry Event till vilken anläggning som helst, säger vd Fredrik Hiort af Ornäs

Confidence tecknar avtal med Göteborg & Co om entrésystemet Entry Event för samtliga anläggningar som täcks av GöteborgsPasset. beQuoted har talat med Confidence vd Fredrik Hiort af Ornäs som menar att företaget är redo att ta entrésystemet till vilken anläggning som helst. 

Knyter ihop Göteborgs attraktioner
Avtalet med Göteborg & Co som kommunicerats innebär att Confidence Entry Event blir entrélösning för GöteborgsPasset vid samtliga anläggningar som omfattas av kortet. I praktiken handlar det om fler än 25 stycken.

Entry Event används redan idag vid flera av dessa, däribland Maritiman och Universeum. Genom den här utbyggnaden förbättras möjligheterna att kartlägga besökarnas val av evenemang, något Confidence menar underlättar marknadsföring och målgruppsanpassade erbjudanden.

Vd Fredrik Hiort af Ornäs vill inte uppge något ordervärde på affären men säger till beQuoted att Entry Event är en viktig dörröppnare till Confidence andra affärsområden brand och säkerhet. Systemet har successivt fått en alltmer framträdande roll i bolagets verksamhet:

- Entry Event är numera en betydande del av vår verksamhet och tillsammans med säkerhetslösningarna vårt främsta tillväxtområde. 

Viktig bekräftelse
De anläggningar som tidigare installerat Entry Event har legat på årliga besökarantal mellan 200.000 och 500.000 stycken. Liseberg, Botaniska trädgården och Universeum, vilka samtliga omfattas av GöteborgsPasset, hade tillsammans 3,5 miljoner besökare under 2009.

Fredrik Hiort af Ornäs menar att ordern till Göteborg & Co är en bekräftelse på systemets framgång i bolagets målsättning att ta Entry Event till större sammanhang.

- Vi är nu redo att ta Entry Event till vilken anläggning som helst. Storleken spelar ingen roll, säger han.

Från paketlösning till flexibelt modulsystem
Entry Event är i grunden ett IP-baserat kassa- och biljettsystem som Confidence förvärvade i januari 2006. Då såldes systemet huvudsakligen till mindre idrottsanläggningar. Genombrottet på större anläggningar kom i februari 2008 när Stockholms Stadshus köpte systemet.

Därefter har en rad större och mindre anläggningar investerat i systemet, däribland Astrid Lindgrens Värld, Skånes Djurpark. Under första kvartalet i år har Leksands sommarland och den småländska vilda västern-staden High Chaparral valt lösningen.

Entry Event är modulbaserat, körs på vanlig PC-hårdvara och innehåller en mjukvara som ger anläggningen tillgång till bland annat besöks- och försäljningsstatistik och olika typer av register.

Systemets påbyggnadsmoduler täcker in en bred flora av funktionalitet. Kunderna kan köpa in sig i systemet på en låg nivå för att sedan bygga ut sina system modulvis, en nödvändig anpassning till de senaste två årens svaga marknad.

Informationschef Mats Wahlgren menar att arbetet med kunderna varit värdefullt för utvecklingen av Entry Event och nämner framförallt webbshopsmodulen som ger kunden möjlighet till biljettbokning och försäljning på internet.

- I dagsläget är webbshopsmodulen den mest populära modifieringen i systemet, vilket antagligen beror på att vår internetlösning är betydligt billigare för kunden och ett fullgott alternativ eller komplement till andra externa system för biljettförmedling.

Stålbad gav effekt
Efter några år av kraftig expansion, högt ställda mål som inte infriades och ihållande lönsamhetsproblem, inleddes en städning av Confidence i slutet av 2008. Utländska dotterbolag och produktområden som inte ansågs utgöra delar av kärnverksamheten har sedan dess rensats ut. 

Idag är de anställda 60 stycken, att jämföra med drygt 100 i mitten av 2008. Affärsområdena har bantats ned till fyra; event, säkerhet, brand och eftermarknad. Åtgärderna har givit avsedd effekt. Kostnadsmassan har krympt. Försäljningen per anställd har ökat markant.

Efter ett mycket svagt första halvår 2009 vände bolaget till en rörelsevinst om 2,6 miljoner kronor (-4,5) under fjolårets sista kvartal. Helårsomsättningen backade 16 procent till 69 miljoner kronor. Resultatet för tolvmånadersperioden innebar en förlust om -16 miljoner kronor (-45). 

Under december 2009 nyanställde bolaget 8 tekniker för att förstärka installationssidan med anledning av en god efterfrågan inom bland annat Event. Enligt Mats Wahlgren har den trenden fortsatt in i 2010. Han menar att bolaget ser en positiv trend i marknaden nu.

Positiva tecken
beQuoted ser flera tecken på att bolaget utvecklas i rätt riktning. Storstädningen av verksamheten, avgränsningen till den svenska marknaden och fokuseringen på ett mindre antal verksamhetsområden kommer troligtvis att betala sig, vilket vi såg under sista kvartalet 2009.

Bolaget har emellertid en tung historik, med förluster som urholkat bolagets eget kapital. Vid årsskiftet uppgick det till 1 miljon kronor, motsvarande en soliditet på 2 procent. Vinterns lyckade emissioner röjde emellertid en del av de omedelbara orosmolnen.

Genom de två emissionerna stärktes bolagets eget kapital med 23 miljoner kronor. Nettoskulden reducerades till 16 miljoner kronor och den tidigare mycket pressade kassan drygades ut med 6 miljoner kronor.

Samtidigt är det tydligt att bolaget nått en acceptans för Entry Event-systemet i och med de större kunder bolaget fått den senaste tiden. Och det handlar i stor utsträckning om stabila kunder som kommuner och andra stora anläggningar.

Confidence menar att bolaget har kapacitet och kompetens att installera systemet i princip vilken anläggningen som helst. Med goda kundreferenser borgar det för nya affärer. Intresset för teknisk säkerhet blir därtill knappast mindre i framtiden.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Confidence:
» Försiktig marknad får Confidence att lansera nytt tjänstekoncept
» Storstädat Confidence ska vända till vinst
» Confidence koncentrerar verksamheten
» Garanterat kapital till Confidence
» Confidence halverar omsättningsmålet




Marknadsplats
NGM



 


Fredrik Hiort af Ornäs
VD Confidence

 
 

- Entry Event är numera en betydande del av vår verksamhet och tillsammans med säkerhetslösningarna vårt främsta tillväxtområde.
 
 
 
 
Efter storstädningen som inleddes i slutet av 2008 har Confidence avgränsat verksamheten till fyra affärsområden:
 
 • Entry Event
 • Säkerhet
 • Brand
 • Eftermarknad

 
 
 
 

Mats Wahlgren
Informationschef Confidence

 
 
- Januari är normalt en mycket svag månad för order och fakturering. Men i år började vi ta affärer direkt efter nyår och vi ser en tydlig positiv trend i marknaden nu.

 
 

 

 
Entry Event riktar sig till publika och offentliga anläggningar som nöjesanläggningar, muséer och arenor.
 
 
Eventsystemet inkluderar kassa-, entré- och biljettsystem, system för säsongs- och personalkort, bokningssystem och biljettautomater.
 
 
Det modulbaserade systemet kan även utökas med internetbaserade tjänster som exempelvis biljettförsäljning online, med utskrift av biljetten på egen skrivare.

 

 
 

Nästa händelse
2010-05-13
Delårsrapport Q1 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig