beQpress
Pressmeddelanden
Xintela: Xintela rapporterar positiva resultat från preklinisk ARDS studie och erhåller nytt anslag om 2,3 miljoner kronor 

Xintela rapporterar positiva resultat från preklinisk ARDS studie och erhåller nytt anslag om 2,3 miljoner kronor

Lund, Sverige, 6 april, 2021 - Xintela meddelar idag positiva resultat från den prekliniska ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome) studien som delfinansierats av Vinnova. Resultaten från studien visar potentialen av bolagets stamcellsprodukt XSTEM® för behandling av ARDS, en livshotande lungkomplikation som bl.a. kan drabba svårt sjuka covid-19 patienter. Xintela meddelar också att bolaget har erhållit ett nytt bidrag från Swelife/Vinnova för att fortsätta undersöka verkningsmekanismer av XSTEM i ARDS modellen och förbereda XSTEM för kliniska studier.

Xintela har tidigare informerat om att bolagets stamcellsprodukt XSTEM® utvärderas i en validerad djurmodell för behandling av ARDS samt att preliminära resultat har visat att stamcellerna förbättrar lungfunktionen och stabiliserar blodcirkulationen. Studien, som delfinansierats av Vinnova, har utförs i samarbete med Professor Sandra Lindstedt och hennes team vid Institutionen för Thoraxkirugi, Skånes universitetssjukhus.

Den Vinnova-stödda studien har nu slutförts och resultaten bekräftar den terapeutiska effekten av XSTEM. Detta baseras både på mätningar av kliniska parametrar samt histologiska analyser som visar mindre skada på lungvävnaden efter behandling med XSTEM. Resultaten indikerade också immunmodulerande och anti-inflammatorisk effekt av stamcellerna.

Den 31 mars erhöll Xintela ett nytt bidrag på 2,3 MSEK från Swelife/Vinnova i utlysningen "Samverkansprojekt för bättre hälsa - Projekt som bidrar till förbättrad förebyggande, diagnoser, övervakning eller behandling". Av 129 ansökningar beviljades 18 ansökningar totalt 36 MSEK. Syftet med Xintelas projekt är att ytterligare undersöka verkningsmekanismer i ARDS-modellen och förbereda XSTEM för kliniska studier. Projektet är ett samarbete med Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

-Vi kan nu sammanfatta att ARDS studien har varit mycket framgångsrik. Det som är extra positivt är att vi kan se de terapeutiska effekterna av våra stamceller både genom kliniska mätmetoder och genom histologiska analyser av lungvävnader. Vi kommer nu att utvärdera resultaten vidare och besluta om nästa steg i utvecklingen av XSTEM för ARDS. Det nya bidraget är ett värdefullt stöd som gör det möjligt för oss att ytterligare undersöka den positiva effekten av XSTEM, säger Xintelas VD Evy Lundgren-Åkerlund.

-ARDS är ett mycket allvarligt tillstånd med hög dödlighet där vi idag saknar bra behandlingsalternativ. Den djurmodell vi använder för att studera ARDS liknar den kliniska situationen hos människa. Resultaten vi får med Xintelas stamceller i ARDS-modellen är därför lovande för att utveckla en behandling mot ARDS, säger Professor Sandra Lindstedt.

Denna information är sådan information som Xintela AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 6 april 2021 kl. 08:55 CET.

Xintela AB (publ)

Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: +46 46 275 65 00
E-post: [email protected]

Medicon Village
223 81 Lund

www.xintela.se



Om Xintela
Xintela är en innovatör i utvecklingen av regenerativa cellterapier och riktade cancerterapier baserade på den patenterade markörteknologiplattformen XINMARK®. Plattformen bygger på specifika cellyteproteiner (integriner) och mer än 25 års forskning och utveckling. Xintela använder markörteknologin för att selektera och kvalitetssäkra stamceller för behandling av muskuloskeletala sjukdomar inklusive artros. Studier på hästar med artros har visat att stamcellerna är säkra och har en positiv effekt på brosk och ben. Xintela har etablerat en GMP-anläggning för produktion av stamceller och förbereder en First-in-Human studie på patienter med knäartros. I onkologiprogrammet utvecklar Xintela antikroppsbaserade terapier för behandling av aggressiva tumörer inklusive glioblastom och trippelnegativ bröstcancer. Xintela är noterat på Nasdaq First North Growth Market Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00, [email protected].

Om Swelife

Swelife - för ett konkurrenskraftigt life science-system i Sverige

Swelife stödjer samverkan mellan akademi, näringsliv och hälso- och sjukvård med målet att stärka life science i Sverige och förbättra folkhälsan. Det är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av regeringen via innovationsmyndigheten Vinnova och av programmets deltagande parter.

www.swelife.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
2020-04-06-PMrapport-Vinnova-och-nytt-bidrag-sve.pdf

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.