beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stark kyla och höga elpriser naggade på Elverkets resultat sista kvartalet 2009 
beQuoted nyhetsbrev 24 mars 2010
Stark kyla och höga elpriser naggade på Elverkets resultat sista kvartalet 2009
- Ökad elkonsumtion tvingade bolaget att köpa tillkommande volymer till höga spotpriser

Det kalla vintervädret har fått elpriset att skena. Även kundernas förbrukning av el har ökat till följd av vädret. Detta medförde att Elverket hade svårigheter att prissäkra tillkommande volymer i fasta prisavtal till rimlig prisnivå. Det naggade på bolagets resultat sista kvartalet 2009. beQuoted har talat med Elverkets vd Jonas Borgardt.

Volatilt elpris gav lägre resultat under det fjärde kvartalet
Under fjärde kvartalet i allmänhet och december i synnerhet har elpriset varit väldigt volatilt (se beQuoted nyhetsbrev nr 03 2010).

Senast vi talade med vd Jonas Borgardt menade han att Elverket inte borde påverkas i speciellt hög grad av svängningarna i elpriset. Men att volymrisken är påtaglig då kunderna med bundna prisavtal i princip har fria volymuttag till ett förutbestämt pris.

Detta får effekt då konsumtionen kraftigt ökar vilket försvårar prissäkring till rimlig nivå Rapporten för det fjärde kvartalet 2010 visar på detta;

Siffrorna för verksamhetsåret 2009 visade följande:

• Omsättning: 369,8 Mkr (358,0)
• Rörelsemarginal: 4,6% (2,1)
• Resultat efter finansnetto: 18,2 Mkr (7,9)
• Vinst per aktie: 2,06 kr (1,05)

Siffrorna för det fjärde kvartalet 2009 isolerat:

• Omsättning: 110,3 Mkr (119,6)
• Rörelsemarginal: 1,2% (3,0)
• Resultat efter finansnetto: 1,7 Mkr (2,3)
• Vinst per aktie: 0,19 kr (0,43)

Bolaget valde att höja sin utdelning till 1 krona, jämfört med 50 öre föregående år. Omsättningen för det fjärde kvartalet minskade med drygt 7,9 procent och vinsten per aktie halverades.

För helåret ser jämförelsesiffrorna bättre ut, men man bör ha i åtanke att 2008 var ett tufft år för Elverket då prissättningen mellan SYS- och STO-priset var stor (se beQuoted nyhetsbrev nr 35 2008).

Då verksamhetsåret 2008 var något av ett "mellanår", ligger nu Elverket vinstmässigt på ungefär samma nivå som bolaget hade för helåret 2007.

Enligt Jonas Borgardt beror de svagare siffrorna för fjärde kvartalet 2009 på att kunder med fastprisavtal förbrukat mer än beräknat samtidigt som elpriset nådde historiskt höga nivåer.

- När det har varit så kallt som det varit i december, så har våra kunder förbrukat mer el än vi kunnat prognostisera för prissäkring. Det innebar att vi blev tvungna att köpa in extra el till ett ofördelaktigt pris som inte har kunnat prissäkras till acceptabel nivå, säger Jonas Borgardt.

Fortsatt tuff elmarknad under inledningen av 2010
Kylan och elprisvolatiliteten har fortsatt under januari och februari. Frågan är om det första kvartalet 2010 kommer vara svagt i linje med det fjärde kvartalet 2009:

- Vi ställer inte ut officiella prognoser för framtiden. Vi jobbar kontinuerligt med prissäkring, och vi är nu inne i en period då det konsumeras mycket mer el än normalt, säger Jonas Borgardt.

- Detta beror delvis av den starka kylan samtidigt som priset trycks upp på grund av lägre produktionsutbud av billig produktion. Främst kärnkraften har varit ur drift till stora delar.

- Vi ser över möjligheten att prissäkra en något större del än normalt för att skydda oss mot stora prissvängningar och volymrisker. Detta kan förbättra resultatet då vi i så fall inte behöver köpa in lika mycket el till ofördelaktiga priser, säger Jonas Borgardt och fortsätter:

- Det är också ett problem om vi prissäkrar för mycket el. Skulle sedan elpriset och konsumtionen gå ned kan vi tvingas sälja tillbaka de finansiella kontrakten till sämre priser. Så det är ett svårt läge när både elpris och konsumtion ökar drastiskt som de gjort den senaste tiden.

- De rörliga avtalen utgör inte en lika stor risk för bolaget då avtalen följer marknadsprisets utveckling. Den ökade volymen på grund av det kyligare väderläget har en motsatt effekt för affärssegmentet Elnät vilket innebär en viss stabiliserande inverkan på koncernens resultat som helhet, kommenterar Jonas Borgardt.

Oförändrad kundstock trots offensiv kampanj
I somras skrev vi om att Elverket startat en offensiv kampanj för att öka antalet kunder, framförallt på privatsidan. I bokslutskommunikén för 2009 skriver bolaget att kundstocken var i princip oförändrad på 42.000 kunder jämfört med året innan.

- Vi har haft en tillväxt på dryga 15 procent under året men utflödet har parallellt varit ungefär lika stort. Tendensen i marknaden är en ökad churn-rate generellt. Elkunderna är mer illojala nu än tidigare och antalet leverantörsbyten slår nya rekord.

- Detta är självfallet problematiskt och kostsamt men innebär ju också en möjlighet på marknaden för oss. Vi sätter nu till olika åtgärder för att minska kundomsättningen, avslutar Jonas Borgardt.

Osäkert hur 2010 kommer utvecklas
Det är osäkert hur pass väl Elverket kommer att tackla elprisvolatiliteten i år. Under januari och februari har priset varit fortsatt högt och svängigt och i stora delar av landet har det varit väldigt kallt.

Om Elverket klarar av att prissäkra i en bra utsträckning under första kvartalet 2010 och därmed undvika resultattapp tror vi att resultatet för 2010 kommer landa i paritet med resultatet för 2009.

beQuoted väljer att avvakta med någon precisare prognos tills bolagets rapport för det första kvartalet är släppt. Vi tror att vi då kommer få en bättre vägledning för hur året som helhet kommer att utvecklas.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Volatilt elpris ger liten påverkan på Elverket
» Omsättningstapp men starkare rörelsemarginal i Elverket
» Kraftig ökning av leverantörsbyten utmaning för Elverket
» Elverket på offensiven
» Elverket vinner order på företagsmarknaden
» Ökad omsättning men lägre lönsamhet i Elverket
» Finansiella kontrakt viktiga för Elverkets lönsamhet
» Elverket blickar framåt
» E.ON:s bud fick Elverket att stanna upp tillfälligt
» Därför säger Elverket nej till uppköpsbud från E.ON
» Elverkets fokus på elhandel kan bli framgångsrikt
» Elverket fick 6.500 nya kunder första kvartalet

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Jonas Borgardt
VD Elverket Vallentuna





- När det blivit kallt har våra kunder konsumerat mer el, och vi har då blivit tvungna att köpa mer volym till aktuellt högt marknadspris. Vi har även haft svårighet att prissäkra fastprisavtalen till acceptabla nivåer.
 
 
 
 
 
Elverket delar ut
1 krona jämfört med 50 öre föregående år.
 
 
 
 
 
 
Så här har Elverkets kunder valt när de tecknat nytt avtal under januari 2010:
 
 

(klicka för större bild)

 
 
 
 
Rörligt- och bundet elpris i 1 år står för drygt 80 procent av kundernas nytecknade abonnemang.
 
 
 
- Vi ser över möjligheten att prissäkra en något större del än normalt för att skydda oss mot stora prissvängningar och volymrisker.
 
 
 
 
 
 
Vattenfall, Fortum och EON står för drygt 90 procent av den svenska elproduktionen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Elverket äger elnätet
i Vallentuna kommun.
 
 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2010-04-29
Delårsrapport Q1 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig