beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Botnia Exploration slutför förvärv 
beQuoted nyhetsbrev 22 mars 2010
Botnia Exploration slutför förvärv
- Hansa Resources blir storägare

Botnia Exploration slutför förvärvet av det kanadensiska Hansa Resources svenska dotterbolag. Bolagsstämman godkände förvärvet och arbetet med att skaffa miljötillstånd för utbrytning i Vargbäcken kan börja på allvar. beQuoted har talat med vd Bengt Ljung.

Bolagsstämman enig i beslutet
Idag har bolagsstämman i Botnia Exploration godkänt förslaget om att förvärva det kanadensiska prospekteringsföretaget Hansa Resources svenska dotterbolag (se beQuoted nyhetsbrev nr 1 2010).

Med förvärvet medföljer ett antal prospekteringsprojekt i norra Sverige, geografiskt belägna kring den så kallade guldlinjen i Västerbotten.

Det längst framkomna projektet heter Vargbäcken, vilket är ett guldfynd beläget cirka 3 mil väster om Malå. Det är dock företagets uppfattning att ett flertal av de övriga projekten kan innehålla större fyndigheter och därför är även dessa mycket intressanta för Botnia Exploration.

Betalningen av förvärvet sker genom två steg. I det första steget ska den kontanta köpeskillingen på 3,5 miljoner kronor betalas och drygt 119 miljoner aktier emitteras till Hansa Resources.

Under förutsättning att Botnia Exploration får miljötillstånd för att bryta guld i projektet Vargbäcken, ska en tilläggsköpeskilling utbetalas. Tillägget består av ytterligare en betalning på 3,5 miljoner kronor och 119 miljoner aktier.

Möte för miljöstånd planerat
Projektet Vargbäcken har ett bearbetningstillstånd, vilket innebär att Botnia Exploration har rätt att förfoga över påvisad och avgränsad utvinningsbar mineralfyndighet.

Det krävs dock även ett miljötillstånd innan brytningen kan påbörjas. Detta har Bengt Ljung redan börjat planera inför:

- Jag har öppnat en diskussion med länsstyrelsen i Umeå, vilket är den myndighet som hanterar miljötillståndet. Bengt Ljung fortsätter:

- Innan vi går in med en ansökan till Länsstyrelsen kommer vi att informera och lyssna på alla intressegrupper och kommunansvariga i Vindelgransele. Detta möte kommer jag att kalla till nu i helgen och förhoppningsvis kan ett möte hållas i mitten av april.

- Jag vill börja i rätt ände och ha en dialog med bland annat markägaren, kommunalråd och samebyar inför beslutet om miljötillstånd, säger Bengt Ljung.

Knyter nyckelkompetens till bolaget
I samband med förvärvet av Hansa Resources svenska dotterbolag knyts personer med kompetens om prospektering till Botnia Resources.

Hansa Resources ordförande John Nugent har tackat ja till att ta plats i Botnias styrelse. Han kommer bli invald till styrelsen vid den ordinarie bolagsstämman den 28:e maj.

- John Nugent har en bakgrund som advokat och finansieringsexpert. Han har jobbat som vd för ett flertal företag både i Kanada, Afrika och Sverige. I dagsläget är han involverad i ett flertal prospekteringsföretag, säger Bengt Ljung och fortsätter:

- Att få in John Nugent i styrelsen innebär ett flertal tillgångar för Botnia Exploration. Han kommer tillföra mycket i framförallt finansieringssammanhang. Det blir en viktigt pusselbit i vår framtida expansion av Botnia Exploration.

Botnia Exploration vill även att knyta två rådgivare till bolaget. Det handlar om Michael Hudson som är vd för Mawson Resources, vilka är delägare i Hansa Resources, samt Mark Saxon som är vd för Tasman Metals.

- Båda har gedigen erfarenhet av metallprospektering. Att ha dem båda som rådgivare ger en bra expertis och kunnande att luta sig mot vid prospekteringsprojekt. Detta är ett utmärkt komplement till våra egna experter med chefsgeologen Göran Petersson i spetsen, säger Bengt Ljung.

- Att en av Sveriges mest kända blockletare Torbjörn Grahn, som är en av Botnias huvudägare, nu får en närhet till projekten mer eller mindre på hemmaplan gör ju inte saken sämre, säger Bengt ljung

Potentiella framtida samarbeten
I samband med dagens förvärv bygger Botnia Exploration ett kontaktnät som kan innebära fortsatta förvärv eller samarbeten i framtiden. Hansa Resources blir genom förvärvet största ägare i Botnia och har därför ekonomiska intressen i bolaget.

Framöver kommer miljötillståndet för Vargbäcken att vara i fokus för Botnia Exploration. Tillståndet är mycket viktigt för att kunna bearbeta fyndigheterna.

En potentiell investerare i Botnia-aktien bör därför hålla koll på information kring miljötillståndet. Det finns en möjlig trigger för aktien om tillståndet skulle tilldelas bolaget.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Botnia Exploration:
» Botnia Exploration förvärvar portfölj med upparbetade guldprojekt
» AktieTorgsentré för Botnia Exploration
» Meriterat team bakom emissionsaktuella Botnia Exploration

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Bengt Ljung
VD Botnia Exploration

 
 
 
Botnia Exploration bedriver prospektering och har i dagsläget inga planer på gruvdrift eller produktion.
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Guld från borrhål vid Vargbäcken.
 
 
Vargbäcken har undersökts enligt NI 43-101 och innehar en bearbetningskoncession fram till 2032.
 
 
NI 43-101 är ett kanadensiskt regelverk för hur mineralfyndigheter ska redovisas.
 
 
 

De projekt Botnia Exploration förvärvar från Hansa Resources ligger samlade i Västerbotten längs den så kallade guldlinjen.
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-04-16
Årsredovisning 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig