beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Säljmål i fokus för C2SAT 
beQuoted nyhetsbrev 11 mars 2010
Säljmål i fokus för C2SAT
- Nu ska arbetet med service- och återförsäljarnätverket ge resultat

2009 innebar stora förändringar för antenntillverkaren C2SAT. Året inleddes med ett ledningsbyte och efterföljande strategiskifte. Fokus lades på försäljning och produkternas paketering. Därtill satsades stora resurser på service- och återförsäljarnätverk, ett arbete som ska bära frukt i år.

Förändringsarbetet har gett resultat
beQuoted närvarade vid Financial Hearings småbolagsdag då C2SATs vd Fredrik Nygren presenterade bolagets verksamhet, händelserna det gångna året och bolagets målsättningar för 2010.

- Vi, inleder Fredrik Nygren syftades på den nya ledningsgrupp som tillsattes i början av 2009, började med en ordentlig analys av verksamheten. Den har inneburit att vi har omorganiserat oss och omdefinierat vem som är slutkunden. Det har snabbt givit resultat.

Bolagets antennleveranser ökade under 2009 till 17 stycken, jämfört med 8 stycken året innan. Ett flertal distributionsavtal slöts, bland annat med Orange Business Services, en av världens största leverantörer av telekommunikationstjänster till multinationella företag.

Det avtalet har resulterat i en första order på 8 Ku-bandsantenner. Men det som är intressant på sikt är att Orange har valt C2SAT som partner till sitt affärsområde för maritima kommunikationslösningar.

Orange har en uttalad ambition att vara bland de största på världsmarknaden för maritima kommunikationstjänster, en marknad som Fredrik Nygren uppskattar till 2.500 - 3.000 antenner per år.

Kvalitetssäkringen gav tillväxtmålet en törn
Parallellt med de organisatoriska förändringar som den nya styrelsen initierade i början av 2009, formulerades och kommunicerades även nya mål för verksamheten.

Hit hör ett tillväxtmål om en försäljningsökning på 50 procent per kvartal fram till årsskiftet 2010 / 2011, liksom ett mål om att nå positivt kassaflöde i år.

Bolaget höll sitt tillväxtmål de tre första kvartalen 2009. Under fjärde kvartalet kom emellertid det resurskrävande kvalitetsarbetet med produkterna att slå igenom på försäljningen (se beQuoted nyhetsbrev nr 2 2010).

Fredrik Nygren understryker att det fjärde kvartalets svagare omsättning delvis förklaras av förskjutningar av order in i första kvartalet 2010.

- Försäljningen under första kvartalet i år överstiger vår totala försäljning under 2009.

Siffrorna för fjärde kvartalet 2009 i sammandrag:

      • Omsättning: 3,5 Mkr (3,2)
      • Resultat efter finansnetto: -10,0 Mkr (-19,3)
      • Vinst per aktie före skatt: -0,02 kr (-0,08)

För helåret 2009 redovisade bolaget:

      • Omsättning: 13,6 Mkr (4,9)
      • Resultat efter finansnetto: -35,0 Mkr (-36,2)
      • Vinst per aktie före skatt: -0,07 kr (-0,15)

Under 2009 genomfördes två emissioner som tillförde bolaget 74,5 miljoner kronor före omkostnader. Samtidigt amorterade bolaget av skulder om närmare 20 miljoner kronor under perioden. Vid årsskiftet fanns en nettokassa på 5 miljoner kronor.

Fredrik Nygren har tidigare meddelat att inga ytterligare nyemissioner ska krävas innan bolaget blir kassaflödespositivt, något som ska nås i år. 

I takt med att produktionsvolymerna ökar kommer kapitalbindningen i varu- och komponentlager sätta press på bolagets rörelsekapital. Risken för ytterligare nyemissioner ser ut att ha ökat och enligt bokslutet pågår förberedelserna inför en kommande kapitalanskaffning.

Ett mödosamt nätverksbyggande
Det gångna årets arbete med service- och återförsäljarnätverket resulterade i god täckning av Sydostasien. Fredrik Nygren berättar att nätverket växer kontinuerligt och att partnerskapet med Orange kommit att få stor betydelse för den här expansionen.

- Som en liten aktör är det väldigt svårt att hitta någon som vill vara först. Och där ser vi en stor skillnad sedan vi blev partner med Orange. Det är många som har sneglat på att jobba med C2SAT tidigare som nu kommer tillbaka och vågar gå vidare. 

Enligt Fredrik Nygren ska bolaget, i likhet med sina konkurrenter, kunna erbjuda service i alla världens viktigare hamnstäder redan i år.

- Vi har några vita fläckar på kartan som vi bör täcka upp, fortsätter han och betonar att servicetillgänglighet är en förutsättning för att kunderna ska välja C2SAT.

Förberedelser för serietillverkning
Genom avtal med tillverkare i Kina och Singapore har bolaget säkrat produktionen för den avsättning man tror sig kunna nå i regionen (se beQuoted nyhetsbrev nr 21 2009).

Sedan avtalet med Orange och den tidigare kommunicerade ordern till Thales har C2SAT investerat i sin tillverkningsanläggning i Söderhamn. Anläggningen kommer enligt Fredrik Nygren ta hand om order som inte är så standardiserade, likt den om nio antenner till Thales.

Merparten av Oranges beställningar kommer istället att byggas hos partnern Fong's i Singapore, som har en årskapacitet på cirka 200 antenner. Anläggningen ska vara självgående senare i vår.

Samtidigt fortsätter bolaget sina förberedelser för att ta steget över till serietillverkning.

- Kvalitetsarbetet fortsätter och vi jagar kostnader. Det är viktigt att vi jagar kostnader för när vi nu rullar ut långa serier gäller det att vi når vårt mål på bruttomarginal så att vi kan börja tjäna pengar, avslutar Fredrik Nygren.

120 antenner under 2010
Avtalet med Orange och telekomjättens ambitioner sätter C2SAT i ett intressant läge. Avtalet innebär ett erkännande för bolagets teknik samtidigt som C2SAT kan ta rygg på Orange ambitioner inom marina kommunikationslösningar.

Om C2SAT når årets försäljningsmål om 120 antenner skulle det antagligen betyda en årsomsättning på 50 - 55 miljoner kronor 2010 och att målet om positivt kassaflöde infrias. Vägen dit kan visa sig lång men också inte, mycket beroende på vad Orange ambitioner visar sig vara värda.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om C2SAT:
» Orange ambitioner sätter C2SAT i ett intressant läge
» C2SAT gör en satsning i Sydostasien
» C2SATs orderbok växer

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 
 


Fredrik Nygren
VD C2SAT

 
 
 
 
VSAT står för Very Small Aperature Terminals och avser stabiliserade antennsystem för tillämpningar till land eller sjöss.
 
 
 

 
C2SAT 2.4m C-bandsantenn
som lanserades 2008.

 
 
 

 
C2SATs första antenn, C2SAT 1.2m Ku-band, lanserades 2007.
 
 
 
Antennutvecklingen påbörjades år 2000. 
 
 
  

 
Parabolens diameter
anpassas för att sända över olika frekvenser, vilka i sig erbjuder olika bandbredd och olika täckning.
 
 
 

 
Olika specifikationer
kan skapas utifrån samma grundteknik då parabolens diameter är frikopplad grundtekniken. Antennen skyddas en så kallad radom.
  

 
 
 
 

Nästa händelse
2010-05-06
Delårsrapport Q1 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
beQuoted nyhetsbrev 11 mars 2010
beQuoted söker frilansande analytiker

Vi växer och behöver fler engagerade analytiker med nyhetskänsla.

Till vår nyhetstjänst söker vi Dig som skulle vilja jobba med aktieanalys och företagsjournalistik på frilansbasis.

beQuoted publicerar analyser och artiklar om börsnoterade företag. Vårt fokus är primärt hur olika händelser påverkar företagens möjligheter att tjäna pengar.

Målgruppen är investerare, aktiemäklare och andra journalister.

För rätt person erbjuder vi ett spännande jobb med en hög grad av
självständighet.

För mer information:
Thomas Lindgren, tel: 08-692 21 90
e-post: [email protected]
www.beQuoted.com

Ansökan
Skickas senast 2010-03-31 med e-mail till [email protected]
Märk ansökan med ämnesrubrik ”F03”.

 
 

Sveavägen 31
Stockholm

 
   
beQuoted växer och behöver fler engagerade analytiker.

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig