beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Railcare ser bättre tider bortom första kvartalet 2010 
beQuoted nyhetsbrev 9 mars 2010
Railcare ser bättre tider bortom första kvartalet 2010
- Uppskjutna projekt öppnar för god efterfrågan på entreprenader i år

Efterfrågan på Railcares entreprenadtjänster och transporter vek ned under 2009. Vändningen kom när timmertransporterna började rulla igen i slutet av året. Vd Dan Magnusson ser positivt på 2010, men höjer varningsflagg för det första, snöklädda kvartalet i år.

Järnvägsservice med entreprenader och transporter
Skelleftehamnsföretaget Railcare erbjuder tjänster inom drift, underhåll och transport på järnväg. Företaget har 75 anställda och arbetar med Skandinavien som marknad. Efter 2009 års omorganiseringar består verksamheten av de två affärsområdena entreprenad och transport.

På entreprenadsidan erbjuds tjänster för underhåll på järnväg. Det handlar bland annat om kabel- och dräneringsarbeten, där bolaget använder vakuumteknik för att suga ned kablar utmed spåren.

En annan viktig del av entreprenadsidan är renoveringar av dräneringstrummor under banvallen. Railcare har en egen teknik för att dels rensa trummorna, dels klä dem invändigt med ett härdande plastskikt som bildar ett nytt innerrör inuti trumman.

Vid renoveringar transporteras all utrustning för arbetet på bandvagnar som är helt oberoende av spåret. Det gör att de kan arbeta helt störningsfritt från tågtrafiken.

- Vi tar med erfarenheter från andra branscher till järnvägen, säger Railcares vd Dan Magnusson till beQuoted. Vår vakuumsugmaskin är betydligt mer effektiv än en grävskopa. Den i kombination med att vi inte blockerar trafiken gör oss ensamma på många typer av jobb.

På danska marknaden löper arbetena året runt. På de svenska och norska marknaderna ligger entreprenadsidan nere vintertid på grund av tjälen. Då erbjuder bolaget snöbekämpning med sina vakuumsugar. I vinter har maskinerna arbetat på centralstationerna i Stockholm och Oslo. 

Kompletterande affärsområden
Eftersom staten är den store spårägaren i Sverige är entreprenadsidan i botten anslagsfinansierad verksamhet. Den står i kontrast till bolagets andra affärsområde för transporter som är rent kommersiell och mycket konjunkturkänslig.

På transportsidan arbetar Railcare med två olika upplägg. Bolaget erbjuder dels specialtransporter från A till B, dels en uthyrningsdel där bolaget hyr ut lok, vagnar och förare.

Vagnresurserna sätter ramarna för vilka typer av specialtransporter bolaget kan ta. Typerna av förfrågningar har breddats på senare tid men timmertransporterna utgör alltjämt stommen i transportverksamheten.

Entreprenadsidan har ett behov av transporttjänster. Därför menar Dan Magnusson att de två affärsområdena kompletterar varandra såväl praktiskt som konjunkturmässigt. 

- Hittills har det varit så att har den ena gått sämre har den andra gått bättre. Av konjunkturskäl var det här sista året lite tuffare.

Timmertransporterna vände 2009
T
ransporterna vände bolagets försäljnings- och resultatsiffror för den åttamåndersperiod som bokslutet 2009 avser. Efter en trög sommar återgick såg- och massafabrikerna till full drift under senhösten. Från och med 2010 redovisar bolaget enligt kalenderår.

Siffrorna för perioden maj till december 2009 i sammandrag:

      • Omsättning: 116 Mkr (137)
      • Rörelsemarginal: 5,1% (5,0)
      • Resultat efter finansnetto: 5,0 Mkr (4,7)
      • Vinst per aktie: 1,06 kr (0,83)

På rullande tolvmånadersbasis har bolaget snittat ungefär 50 procents omsättningstillväxt de senaste verksamhetsåren. Även om bokslutet 2009 avser en kortare period är det tydligt att andra halvåret 2009 var tufft för bolagets samtliga verksamhetsområden.

Med bolagets maskinberoende tjänstesortiment är tillväxten mycket kapitalkrävande, vilket syns i bolagets skuldsättning de senaste åren.

Med ett börsvärde på 55 miljoner kronor och en nettoskuld på 135 miljoner kronor vid 2009 års utgång, handlas aktien till en uppskattningsvis en tredjedel av årsomsättningen och drygt 13 gånger vinsten efter skatt. Omsättningen i aktien är låg.

Rörelsemarginalen har pendlat mellan 2,5 - 5 procent de senaste åren, med en positiv utveckling som förklaras av den omorganiseringar som gjorts i koncernen.

Samtidigt kröp vinstmarginalen över 4 procent under perioden som bokslutet avser. Bolaget har som mål att nå i snitt 8 procents vinstmarginal före skatt över en konjunkturcykel. Dit återstår en bit, men även här noteras en positiv utveckling.

Goda förutsättningar för tillväxt i år och kommande år
Vid anslutningen till AktieTorget hösten 2007 bedömde bolaget, utifrån Banverkets prognoser, att förutsättningarna fanns för en omsättningsfördubbling på tre års sikt.

En finanskris och lågkonjunktur kom emellan och verkligheten har så här långt blivit lite annorlunda. Men chanserna till god tillväxt på såväl specialtransporterna som entreprenadtjänsterna finns troligen, trots politiska utspel om avregleringens framtid.

- När nu såg- och massabruken går för fullt igen är vi åter på full beläggning på transportsidan. Problemet är inledningen på året. Alla på järnvägen har drabbats hårt av vintern, fortsätter Dan Magnusson som ser flera skäl till att 2010 och de kommande åren kan bli bra för bolaget:

- Dels har vi regeringens beslut att skjuta till extrapengar, dels att många av 2009 års projekt skjutits fram till 2010. Och i botten ser vi ett uppdämt behov på entreprenadsidan.

Enligt Dan Magnusson har räls och slipers en livslängd på ungefär 40 år. Med nuvarande investeringstakt har Banverket en utbytestakt på 80 år. Spårnätet är med andra ord eftersatt. 

- Banverket ser nu det här problemområdet och det är glädjande att man har ökat anslagen under de senaste åren. Bland annat satsar man 100 miljoner kronor per år de kommande tre åren för renoveringar av dräneringstrummorna under banvallen. Det kommer att gynna vår trumrenoveringsmetod, avslutar Dan Magnusson.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Railcare:
» Railcare Group på rätt spår

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Dan Magnusson
VD Railcare Group

 
 
 
 
 
Under 2009 omorganiserades Railcares tidigare fem affärsområden till två.
 
 
 
 

 
Inom entreprenad
erbjuds tjänster för banvallar, så som trumrenoveringar och kabelsänkningar.
 

Det finns närmare 20.000 dräneringstrummor utmed Banverkets 1.200 mil spår i Sverige.
 
 
Två RailVac-maskiner har byggts om för snöröjning. En av dessa har arbetat på Stockholms Centralstation under hela vintern.
 
 
 
  


Inom transporter
arbetar Railcare med två olika upplägg. Bolaget erbjuder dels specialtransporter från en punkt till en annan, dels en uthyrningsdel där bolaget hyr ut lok, vagnar och förare. 
 
 
  
 

 
Timmertransporter
med kunder som Holmen Skog och Weda Skog dominerar affärsområdet för transporter. 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-03-18
Årsstämma 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
beQuoted nyhetsbrev 9 mars 2010
beQuoted söker frilansande analytiker

Vi växer och behöver fler engagerade analytiker med nyhetskänsla.

Till vår nyhetstjänst söker vi Dig som skulle vilja jobba med aktieanalys och företagsjournalistik på frilansbasis.

beQuoted publicerar analyser och artiklar om börsnoterade företag. Vårt fokus är primärt hur olika händelser påverkar företagens möjligheter att tjäna pengar.

Målgruppen är investerare, aktiemäklare och andra journalister.

För rätt person erbjuder vi ett spännande jobb med en hög grad av
självständighet.

För mer information:
Thomas Lindgren, tel: 08-692 21 90
e-post: [email protected]
www.beQuoted.com

Ansökan
Skickas senast 2010-03-31 med e-mail till [email protected]
Märk ansökan med ämnesrubrik ”F03”.

 
 

Sveavägen 31
Stockholm

 
   
beQuoted växer och behöver fler engagerade analytiker.

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig