beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Midelfart Sonesson på stabil grund efter skuldreducering 
beQuoted nyhetsbrev 5 mars 2010
Midelfart Sonesson på stabil grund efter skuldreducering
- Ser möjligheter att ta en aktiv roll inom branschens strukturomvandling

Efter den reducering av skulder som Midelfart Sonesson genomfört under 2009 står bolaget på en betydligt stabilare grund. Nu är det dags att visa att man kan leverera lönsamhet i nivå med de finansiella målen, något som beQuoted tror är fullt möjligt för 2010.

Skuldreducering under 2009...
Midelfart Sonesson gick in i 2009 med en verksamhet som efter ett par tuffa år var under kontroll, men tyngt av en ryggsäck i form av stora skulder.

Under året har en nyemission genomförts och ett dotterbolag, Bioglan, avyttrats samtidigt som verksamhetens kassaflöde varit positivt. Nettoskulden har sjunkit från 539 till 352 miljoner kronor och ett nytt mer förmånligt finansieringsavtal har tecknats.

Strax före årsskiftet meddelades dessutom att en industrifastighet avyttras vilket väntas inbringa ytterligare 70 miljoner kronor, och ge koncernen en reavinst på 35 miljoner.

... har skapat möjligheter för 2010
Finansiellt står alltså koncernen på en avsevärt stabilare grund vid ingången av 2010, och vd Peter Åsberg hoppas det ska ge möjligheter att vara aktiv i den strukturomvandling som branschen genomgår.

- Det kan röra sig om förvärv och strategiska allianser, men handlar även om de möjligheter vi ser i samband med apoteksavregleringen, kommenterar Peter Åsberg.

Avregleringen av apoteken väntas leda till fler apotek och därmed en ökad försäljning genom apoteksledet.

- Vi har fått till ett mycket gott samarbete med de nya apoteksaktörerna och har i samtliga fall fått bättre listningar jämfört med de vi haft hos gamla Apoteket, berättar han.

Peter Åsberg pekar också på möjligheten för dotterbolaget HKC att bidra med grossistlösningar till de nya aktörerna.

Lägre omsättning men bättre resultat
Under 2009 minskade koncernens omsättning med knappt 8 procent. Delvis beror det på avyttrandet av Bioglan och en reducering av lågmarginalprodukter i sortimentet, men bakom ligger även en försäljningsminskning inom grossistbolaget HKC.

- Inom HKC har vi sett ett tapp under egentligen hela 2009. Det rör sig om några kunder inom hälsofackhandeln som i ökad grad agerar egen grossist. På lite längre sikt är ambitionen och tron att vi kompenserar detta med de satsningar vi gör på apotekssidan, säger Peter Åsberg.

För helåret 2009 redovisar koncernen: 

      • Omsättning: 1.354 Mkr (1.458), -7,8%
      • Resultat efter finansnetto: 76 Mkr (1) 
      • Resultat efter finansnetto, exklusive engångsposter: 28 Mkr (-7)
      • Vinst per aktie: 0,93 kr (0,32)

Rensat för engångsposter gjorde koncernen under 2009 ett rörelseresultat på 48 miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal på 3,5 procent. Målsättningen är att nå en rörelsemarginal överstigande 6 procent.

Fjärde kvartalet 2009 i siffror:

      • Omsättning: 300 Mkr (362), -17,4%
      • Resultat efter finansnetto: 9 Mkr (-15)
      • Vinst per aktie: 0,06 kr (0,10)

Förutom den omsättningsminskning som kan härledas till avyttringen av Bioglan och tappet inom HKC som kommenterats ovan, minskade under fjärde kvartalet även försäljningen till apotek i Sverige. Något som väntas vara en temporär effekt i samband med att apoteken övergick till privata aktörer.

I Norge hämmades dessutom försäljningen av att man valde att dra tillbaka ett par produkter från marknaden.

- Det rörde sig om en diskussion angående plasten i en av våra uppdragsgivares, liksom i konkurrenters, nappflaskor. Vi har snarast fått goodwill i hur vi hanterade ärendet och ser inga långvariga negativa effekter, kommenterar Peter Åsberg.

Stärkt bruttomarginal i spåren av en svagare euro
Den starka euron har tidigare haft en kraftigt negativ påverkan på Midelfart Sonessons bruttomarginal. Något som till viss del försökts kompenserats med hjälp av prishöjningar.

Under fjärde kvartalet ses en god återhämtning och om dagens eurokurs, som är närmare 10 procent lägre än genomsnittet för det första kvartalet föregående år, håller i sig kommer det vara mycket positivt för marginalerna framöver.

Finansiella målet för rörelsemarginalen i sikte
Med euron på nuvarande nivåer bör det vara fullt möjligt för koncernen att under 2010 nå sitt finansiella mål om en rörelsemarginal på minst 6 procent, vilket efter schablonskatt skulle ge en vinst per aktie på i storleksordningen 50 öre.

Företagsvärdet är vid en kurs på 5,70 kronor ungefär detsamma som vid vår föregående artikel, då vi ansåg det vara ett bra läge att ta plats i aktien. För den som vill ta del av utvecklingen på den växande hälsomarknaden i Norden är det ett råd vi upprepar.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Midelfart Sonesson:
» Godkänt tredje kvartal för Midelfart Sonesson
» Goda förutsättningar för starkare andra halvår i Midelfart Sonesson
» Negativ valutaffekt maskerar Midelfart Sonessons effektiviseringar
» Midelfart Sonesson på rätt väg

 
 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 

 

 
Peter Åsberg
VD Midelfart Sonesson

 
 
 
 
Midelfart Sonesson förväntar en stabil utveckling under innevarande år. Jämfört med 2009, och rensat för poster av engångskaraktär, förväntas ett starkare kassaflöde och ett bättre rörelseresultat.
 
 
 
 
 
Bolagets finansiella mål:
 

  Rörelsemarginal > 6%
  • Organisk tillväxt över branschsnitt
  Soliditet > 30%
 
 
 
 

Bruttomarginalen har pressats under 2009, framförallt på grund av den starka euron. Under fjärde kvartalet ses en god återhämtning.
 

Bruttomarginal 2009
kvartalsvis

(klicka bilden för större bild)







Dotterbolaget Maxmedica
har lanserat en ny serie vitaminer under eget varumärke som flertalet nya apoteksaktörer valt att ta in.





 
Nästa händelse
2010-04-27
Delårsrapport Q1 2010
Årsstämma 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig