beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Snabba cash en lönsam affär för Värmlands Finans 
beQuoted nyhetsbrev 2 mars 2010
Snabba cash en lönsam affär för Värmlands Finans
- Kapitaltillskott ger utrymme för expansion i factoringverksamheten

Företagens sug efter likviditet är fortsatt stor och efterfrågan på Värmlands Finans tjänster större än vad bolagets kapitalbas medger. Därför genomfördes nyligen en nyemission. Samtidigt för aktien en i beQuoteds tycke oförtjänt anonym tillvaro på AktieTorget.

Finansbolag med fokus på fakturaköp
Till följd av finanskrisen och bankernas stramare kreditgivning har många företag likviditetsproblem. Värmlands Finans är ett ungt finansbolag som slagit mynt av företagens trängda situation.

Bolaget har några olika delverksamheter där fakturaköp, även kallat factoring, är den tongivande. Verksamheten är sedan en tid lönsam och tillväxten hög, utan att företaget behövt lägga betydande kraft eller pengar på marknadsföring.

Förklaringen är enkel. Genom factoring kan företagen undvika att binda kapital i fordringar och snabbt stärka sin likviditet mot en avgift. Hellre 1 krona idag än 2 om 30 dagar. Eller aldrig, om kunden har betalningsproblem.

Factoring rätt i tiden
Factoringverksamhet fungerar så att företaget säljer sina fakturor till ett factoringbolag, som betalar företaget fakturabeloppet minus en avgift motsvarande några procent av fakturabeloppet. 

Procentsatsen beror i allt väsentligt på vem som står för kreditrisken. Fakturaköpet kan göras med eller utan regress. Vid ett fakturaköp utan regress följer kreditrisken med fakturan. Då tar factoringbolaget ut en högre avgift för att kompensera eventuella framtida kreditförluster.

Kreditförluster tycks än så länge inte vara något stort bekymmer för Värmlands Finans. Även om de ökat i takt med att fakturavolymen ökat var de faktiska kreditförlusterna knappt en fjärdedel av de befarade under den senaste sexmånadersperioden.

Bolagets strategi för att minimera kreditförluster är annars att fokusera på individuella fakturaköp hellre än klumpvisa förvärv. Frågan är emellertid hur hållbar den strategin är i längden, om bolaget vill hålla tillväxttakten uppe.

En kapitalintensiv verksamhet
Omsättningstillväxten på rullande 12-månadersbasis låg på över 110 procent. Imponerande, men factoringverksamhet är mycket kapitalintensiv. Factoringföretagets kapitalbas sätter ramarna för den volym fakturor företaget kan köpa.

Bolaget menar att man hela tiden utnyttjar sin likviditet till fullo och att likviditetsbristen gjort att bolaget tvingats tacka nej till affärer. Därtill har bolaget tecknat avtal om fakturaköp för 37 miljoner kronor på årsbasis bara under den senaste sexmånadersperioden. 

Mot den bakgrunden genomfördes en nyemission under december 2009. Den garanterade emissionen omfattade 3,9 miljoner kronor före emissions- och garantikostnader. Kapitaltillskottet kommer oavkortat användas till att utöka tjänsten fakturaköp.

Goda förutsättningar för fortsatt expansion
Värmlands Finans menar att ett factoringföretag med 5 anställda och ett eget kapital på 12 miljoner kronor är rätt dimensionerat för att hantera fakturaköp om 400 miljoner kronor årligen, motsvarande en omsättning i factoringföretaget på cirka 25 miljoner kronor, kreditförluster oräknade.

Bedömningen bygger på att factoringföretaget har extern finansiering till fakturaköpen. För detta ändamål avser Värmlands Finans att börja med inlåning.

Vd Glenn Renhult menar att bolaget mycket väl lever upp till Finansinspektionens krav för att få erbjuda privatpersoner inlåning med bankgaranti.

Första halvan av innevarande verksamhetsår (juli 2009 - juni 2010) omsatte bolaget 2,7 miljoner kronor rensat för en engångsintäkt om 1 miljon kronor. Periodens fakturaköp uppgick till i storleksordningen 50 miljoner kronor.

Siffrorna för perioden juli 2009 - december 2009 i korthet:

      • Omsättning: 3,7 Mkr (1,4)
      • Resultat efter finansnetto: 1,1 Mkr (-0,1)
      • Vinst per aktie: 0,42 Kr (-0,08)

Prognos innevarande verksamhetsår
Under det gångna verksamhetsåret 2008 / 2009 nådde bolaget en omsättning i köpta klientfakturor på 40 miljoner kronor, motsvarande en omsättning på 3 miljoner kronor.

Bolagets mål är att under innevarande verksamhetsår 2009 / 2010 uppnå en omsättning i köpta klientfakturor på 100 miljoner kronor. Om bolaget klarar det kan det betyda intäkter på i storleksordningen 6 - 8 miljoner kronor.

Kostnader av engångskaraktär oaktade skulle då vinsten för verksamhetsåret kunna landa på mellan 80 - 90 öre per aktie. Aktien handlas i dagsläget till ett p/e-tal på 5 på den uppskattningen, vilket knappast kan betraktas som dyrt sett till den lönsamma tillväxten.

Lägg där till bolagets starka finanser som öppnade för en kontantutdelning om 50 öre per aktie det gångna verksamhetsåret, en utdelning som tänjde på bolagets utdelningspolicy rejält. Lägst 30 procent av föregående räkenskapsårs vinst ska delas ut. Vinsten var 27 öre.

Trots att det finns en hel del som talar för aktien, är intresset för den mycket magert. Vid sidan av den oundvikliga småbolagsrabatten besväras marknaden troligtvis av de familjeband som finns i bolaget. Vd och styrelseordförande är bröder. Bolagets historik är därtill kort.

Samtidigt är Värmlands Finans en lönsam snabbväxare på en konjunkturstabil marknad. Verksamheten är sannolikt hårt konkurrensutsatt men har ändå kunnat visa att det går att tjäna pengar på snabba cash. beQuoted anser att aktiens anonyma tillvaro är oförtjänt.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Glenn Renhult
VD Värmlands Finans

 
 
 


Factoring fungerar så att företaget säljer sina fakturor till ett factoringbolag.
 
 
Factoringbolaget betalar företaget fakturabeloppet minus en avgift motsvarande några procent av fakturabeloppet.  
 
 
 
 

 
 

Med eller utan regress:

Fakturaköp utan regress innebär att kreditrisken följer med fakturan. 
 
 
Värmlands Finans tar ut en procentuellt högre avgift för sådana fakturaköp för att kompensera kreditförluster.

 
 
 
 

Omsättningstillväxten på rullande 12-månadersbasis låg på över 110 procent. Verksamheten är lönsam sedan en tid.
 

 
Kvartalsvis omsättning
och resultat före skatt,
juli 2008 - december 2009.

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
E-Spar Sverige är Värmlands Finans nybildade dotterbolag som ska bedriva och administrera bolagets framtida inlåningsverksamhet. 
 
 
Bolaget planerar att ansöka om att bli ett kreditmarknadsbolag under 2010.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-04-30
Delårsrapport 2010-01-01 till 2010-03-31
 
Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig