beQpress
Pressmeddelanden
Xintela: Xintelas stamceller visar lovande resultat i preklinisk ARDS studie 

Xintelas stamceller visar lovande resultat i preklinisk ARDS studie

Lund, Sverige, 26 oktober 2020 - Xintela meddelar idag att bolagets selekterade humana stamceller XSTEM® visar en behandlande effekt på ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome) i den pågående prekliniska studien på grisar. ARDS är en livshotande lungkomplikation som kan drabba svårt sjuka covid-19 patienter.

Xintela har tidigare meddelat att XSTEM-ARDS utvärderas i en väl etablerad grismodell för ARDS och att ett bidrag på 1 miljon kronor har erhållits från Vinnova för studien. Den prekliniska studien utförs i samarbete med Professor Sandra Lindstedt och hennes team vid Thoraxkirugiska kliniken, Skånes universitetssjukhus i Lund och vid Lunds universitet. I studien som innefattar tolv djur med lungkomplikationen ARDS får sex djur intravenös behandling med XSTEM-ARDS och sex kontrolldjur får en injektion utan celler. Under studiens gång monitoreras olika kliniska parametrar som mäter lungornas funktion och djurens hälsostatus. Blod- och vävnadsprover samlas också in under studien och kommer att analyseras när studien är avslutad. Behandling av två djur återstår innan slutresultaten kan sammanställas. Resultaten så här långt visar att XSTEM-ARDS hade en behandlande effekt på samtliga fyra djur som fick stamceller. Den positiva effekten baseras bland annat på att lungornas förmåga att syresätta blodet förbättras och att blodcirkulationen stabiliseras. I kontrolldjuren som inte fick stamceller sågs ingen förbättring utan de kvarstod i det livshotande ARDS tillståndet studien ut.

- Vi har framgångsrikt genomfört huvuddelen av studien och resultaten ser mycket lovande ut. I samtliga djur som behandlades med XSTEM-ARDS ser vi en tydlig förbättring av lungfunktionen och att stamcellerna kan vända det kritiska ARDS-tillståndet. Eftersom det av logistiska skäl dröjer en tid innan vi får möjlighet att avsluta studien så har vi valt att rapportera de spännande resultat som vi har så här långt, säger Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund.

- Det finns idag ingen bra behandling för ARDS. Det är därför glädjande att se de lovande resultaten med Xintelas stamceller i en modell som kliniskt liknar den livshotande lungkomplikationen hos ARDS patienter. Resultaten visar att XSTEM-ARDS har potential att förbättra det svåra tillståndet hos ARDS patienter vilket kan korta intensivvårdstid och minska dödligheten, säger Professor Sandra Lindstedt.

Denna information är sådan information som Xintela AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 26 oktober 2020.

Xintela AB (publ)
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: +46 46 275 65 00
E-post: [email protected]
Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se

Om Xintela
Xintela är en innovatör i utvecklingen av regenerativa cellterapier och riktade cancerterapier baserade på den patenterade markörteknologiplattformen XINMARK®. Plattformen bygger på specifika cellytproteiner (integriner) och mer än 25 års forskning och utveckling. Xintela använder markörteknologin för att selektera och kvalitetssäkra stamceller för behandling av muskuloskeletala sjukdomar inklusive artros. Studier på hästar med artros har visat att stamcellerna är säkra och har en positiv effekt på brosk och ben. Xintela har etablerat en GMP-anläggning för produktion av stamceller och förbereder en First-in-Human studie på patienter med knäartros. I onkologiprogrammet utvecklar Xintela antikroppsbaserade terapier för behandling av aggressiva tumörer inklusive glioblastom och trippelnegativ bröstcancer. Xintela är noterat på Nasdaq First North Growth Market Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00, [email protected].

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
2020-10-26-Lovande-resultat.pdf

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.