beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Eurocine Vaccines fas I / II-studie på influensavaccin avslutad i kliniken 
beQuoted nyhetsbrev 15 februari 2010
Eurocine Vaccines fas I / II-studie på influensavaccin avslutad i kliniken
- Bolaget gör en företrädesemission på 9,7 miljoner kronor

Den kliniska delen av studien på det nasala influensavaccin som Eurocine utvecklar har nyligen avslutats. Ett digert analysarbete återstår, och resultatet kommer att presenteras under nästa kvartal. Innan dess genomför bolaget en företrädesemission om 9,7 miljoner kronor.

Alla patienter är färdigbehandlade i influensavaccinstudien
Alla behandlingar och provtagningar i Eurocine Vaccines influensavaccinstudien har gjorts. Nu ska resultatet analyseras, och bolaget räknar med att kunna redovisa resultatet under årets andra kvartal.

- Jag varken kan eller vill förutspå vad analysen av vaccinets effekt kommer att visa. Det är resultaten som räknas, och dem har vi under nästa kvartal, säger Eurocine Vaccines vd Hans Arwidsson till beQuoted.

beQuoted menar dock att man åtminstone kan dra slutsatsen att inget dramatiskt gällande säkerheten har inträffat. Annars skulle Eurocine ha varit tvunget att informera marknaden om detta. 

Som bekant består vaccinet av avdödat helvirus som för att kunna ges nasalt kombineras med Eurocines adjuvans.

- Vårt adjuvans skiljer sig på flera sätt från de flesta andra. Det består av kroppsegna ämnen, vilket minskar risken för biverkningar. Förutom att underlätta för immunsvaret att upptäcka antigenet öppnar det också upp den barriär som slemmet i näsan utgör, berättar Hans Arwidsson.

Eurocines kommande åtgärder tyder på optimism
Företaget genomför inom kort en företrädesemission. Kursen är satt till 23 kronor, och om den fulltecknas inbringar det cirka 9 miljoner kronor efter emissionskostnader. Samtidigt flaggar bolaget för att ytterligare kapital behöver tas in i slutet av året.

Kassatillskottet behövs dels för att influensavaccinstudien fördyrades på grund av den samtidigt pågående svininfluensan, dels för ytterligare satsningar på influensavaccinet. Det senare består främst av en kompletterande effektstudie i iller.

Förberedelserna för effektstudien har redan påbörjats. beQuoted tolkar det som att Eurocine Vaccines förväntar sig att den kliniska studien (som nu analyseras) ger ett positivt resultat, annars finns ingen anledning att lägga ner ytterligare tid och kostnader.

Även uppdelningen i två nyemissioner andas optimism.

- Att intresset för bolaget bör öka efter en lyckad influensavaccinstudie är ett av de skäl vi vägde in när beslutet togs, förklarar Hans Arwidsson.

Resultatet för andra kvartalet avvek inte från förväntningarna
Som vanligt var Eurocines nyligen publicerade delårsrapport helt odramatisk. Siffrorna från de första sex månaderna (1 juli - 31 dec) under det brutna räkenskapsåret 2009 / 2010 blev:

      • Omsättning: 0 Mkr (0)
      • Resultat efter finansnetto: -7,2 Mkr (-5,3)
      • Vinst per aktie: -0,85 kr (-0,63)

Av delårsrapporten framgår också att bolagets ackumulerade skattemässiga underskott vid årsskiftet uppgick till 57,4 miljoner kronor.

Övriga projekt löper på
Den prekliniska utvecklingen av ett nasalt vaccin mot lunginflammation fortsätter. Bolaget vill inte ange någon tidpunkt då mer information kan lämnas. Samma sak gäller det nya DNA-baserade influensavaccinet vars utvecklings sponsras av Vinnova.

Även utvecklingen av ett vaccin mot H pylori samt ett terapeutiskt HIV-vaccin löper på. I dessa projekt är det partnern, Helicure respektive Bionor Immuno (som är under uppköp av Nutri Pharma), som står för utvecklingen, och Eurocines inflytande är mycket begränsat.

Eurocine deltog i vaccinkonferens i Washington
Hans Arwidsson och Emma Berglund Eng deltog i januari i Phacilitate Vaccin Forum i Washington, en av de fyra stora årliga kommersiellt inriktade vaccinkonferenserna.

- Syftet var dels att följa upp de tidigare kontakter inom branschen som tagits, dels att göra bolaget känt för fler aktörer. Bägge målen uppfylldes väldigt väl, konstaterar Hans Arwidsson.

beQuoted återkommer med artikel om nyemissionen

I mitten av februari kommer emissionsmemorandumet att offentliggöras. Vi återkommer under teckningsperioden med en kompletterande artikel med mer information om emissionen och om framtidsplanerna.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eurocine Vaccines:
» Eurocine Vaccines hoppas kunna ge influensavaccin genom näsan
» Eurocine Vaccines har inlett sin studie på influensavaccinet
» Produktionsproblem försenar Eurocine Vaccines influensaprojekt
» Andra vaccinbolag intresserade av Eurocine Vaccines teknik

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Hans Arwidsson
VD Eurocine Vaccines

 
 
 
  

AstraZenecas influensavaccin FluMist är det hittills enda nasala vaccin som är godkänt i västvärlden.
 
Trots stora begränsningar i fråga om vilka som får använda vaccinet, sålde det förra året för 145 miljoner dollar i USA.
 
Ett liknande vaccin utvecklas av BioDiem i samarbete med Nobilon.
 
 
Andra bolag med kliniska projekt inom nasala vacciner är NasVax, Vaxin och NanoBio.


Konkurrenternas adjuvans 
är i flera fall mer aggressiva än Eurocines och ger direkt påverkan på det immunologiska systemet.
 
 
 
 
Uppköp är vanligt i branschen
 

Bilden visar merparten av de större köp av vaccinbolag som gjordes under förra decenniet.
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
Ett uppköp av Eurocine Vaccines i stället för en utlicensiering av influensavaccinet ser beQuoted som ett möjligt alternativ.
 
 
 
 
Nästa händelse
Nyemission
19 feb - 5 mar 2010 
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig