beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Volatilt elpris ger liten påverkan på Elverket 
beQuoted nyhetsbrev 9 februari 2010
Volatilt elpris ger liten påverkan på Elverket
- Kraftiga prissvängningar skadar förtroendet för branschen, enligt vd

Elpriset har svängt rejält de senaste två månaderna. Kundernas förtroende för elmarknaden har fått sig en törn och hård kritik har riktats mot elbörsen Nordpool. beQuoted har talat med Elverkets vd Jonas Borgardt om faktorerna som styrt elprisutvecklingen och hur Elverket påverkats.

Volatilt elpris
Den ovanligt kalla vintern har fått elpriset att skena. Under november 2009 låg priset på runt 38 öre per kWh, för att under december nå över 50 öre per kWh. Pristoppen under december nådde hela 261 öre per kWh, med enstaka timmar på 14 kronor per kWh.

- Det var flera faktorer som sammanföll lite olyckligt. För det första blev det väldigt kallt i Sverige, betydligt kallare än ett normalår. Detta har bidragit till att elförbrukningen ökat markant då det krävts mer el för att till exempel hålla värmen uppe i hus och fastigheter, säger vd Jonas Borgardt och fortsätter:

- Sedan har vi en brist på elproduktion. Anledningen är att kärnkraften inte var i full drift. För att klara efterfrågan på el tvingades producenterna sätta in dyr reservkraftproduktion, vilket gjorde att elpriset stack iväg.

Jonas Borgardt lägger en del av skulden för produktionsbristen på politikerna som varit otydliga om kärnkraftens framtid.

- Ett annat problem är att gamla regeringar tidigare sagt att kärnkraften på sikt skall avvecklas. Därmed har elproducenterna självfallet inte varit benägna att investera i kärnkraftverken för framtiden.

- Idag är tongångarna annorlunda. Nu investerar man ikapp och därför kan det ta ett tag innan kärnkraftproduktionen kommer igång på allvar, fortsätter Jonas Borgardt.


Kritik mot Nordpool
I spåren av det svajiga elpriset har hård kritik riktats mot elbörsen Nordpool. Kritiken har bland annat handlat om dålig transparens. Flera konkurrensmyndigheter har undersökt marknaden, undersökningar som hittills resulterat i få anmärkningar.

- Man ska komma ihåg att marknaden domineras av Vattenfall, EON och Fortum, vilka står för drygt 90 procent av all elproduktion. Huruvida de missbrukar sin marknadsposition kan jag inte kommentera, men förtroendet för elbranschen generellt minskar när elpriset stiger så pass kraftigt, säger Jonas Borgardt.


Leverantörerna påverkas inte mycket av volatilt pris
Jonas Borgardt påpekar att som elleverantör utan egen produktion kan inte Elverket dra nytta av det höga elpriset på samma sätt som elproducenterna. 

- Rent generellt påverkas vi inte speciellt mycket när elpriset varierar då den procentuella marginalen inte ökar för att priserna stiger, säger han. Samtidigt förklarar han att kundernas bundna avtal kan innebära att Elverket tvingas köpa in el via elbörsen till ofördelaktiga priser:

- När kunderna binder elpriset prissäkrar vi en prognostiserad normal volym för kunden i fråga för att kunna garantera kunden det utlovade priset. Problem kan uppstå när kunden använder mer el än normalt. Då tvingas vi köpa in mer el till marknadspris via elbörsen för att fylla kundens utökade behov.

Oförändrad prognos, än så länge
Trots befarade extraköp för Elverket behåller beQuoted vårt vinstestimat om ungefär 2,50 kronor per aktie för helåret 2009.

Elverket har som målsättning att dela ut halva nettovinsten till aktieägarna. För 2008 var vinsten 1,05 kronor per aktie och utdelningen 50 öre.

Om bolaget håller fast vid den målsättningen skulle det kunna innebära en utdelning överstigandes 1 krona per aktie på vårt vinstestimat för 2009. Det skulle motsvara en direktavkastning på drygt 2 procent.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Omsättningstapp men starkare rörelsemarginal i Elverket
» Kraftig ökning av leverantörsbyten utmaning för Elverket
» Elverket på offensiven
» Elverket vinner order på företagsmarknaden

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Jonas Borgardt
VD Elverket Vallentuna




- Rent generellt påverkas vi inte speciellt mycket när elpriset varierar då den procentuella marginalen inte ökar för att priserna stiger.


 


Elbörsen Nordpool har fått ta emot mycket kritik den senaste tiden. Kritiken har bland annat handlat om dålig transparens.


Vattenfall, Fortum och EON står för drygt 90 procent av den svenska elproduktionen.
 
 
 

 
Elverket äger elnätet
i Vallentuna kommun.
 
 
 

Nästa händelse
2010-02-26
Bokslutskommuniké 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig