beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nordic Service Partners ser ökade expansionsmöjligheter 
beQuoted nyhetsbrev 22 december 2009
Nordic Service Partners ser ökade expansionsmöjligheter
- Bolaget har tillförts 28,7 miljoner kronor från utnyttjade teckningsoptioner

Nordic Service Partners (NSP) har tillförts 28,7 miljoner kronor från optionsinlösen. 99,6 procent av teckningsoptionerna som ställdes ut i förra årets nyemission löstes in. Tillskottet öppnar för investeringar i nya Burger King-restauranger. beQuoted har talat med vd Morgan Jallinder.

Målet är en årlig organisk tillväxt på 10 procent
Efter NSPs renodling och fokusering på drift av Burger King-restauranger, samt att vara franchisegivare för det egna varumärket Taco Bar, förväntas försäljningen i de befintliga restaurangerna öka med 5 procent per år.

För att tillväxtmålet om en årlig organisk tillväxt på 10 procent ska nås, ska en lika stor tillväxt komma genom nyetableringar av större Burger King-restauranger.

Efter den lyckade teckningsoptionsinlösen uppgår de räntebärande skulderna till cirka 130 miljoner kronor och soliditetsmålet på 25 procent överskrids.

NSP har därmed uppnått en finansiell struktur som möjliggör etablering av fyra nya restauranger under 2010. Expansionstakten avgörs av om NSP hittar attraktiva lägen.

- Burger King är positivt inställda till vår expansion och vi för flera samtal med olika fastighetsägare om möjliga lägen. Vi vet dock vad som krävs för att nå våra lönsamhetskrav och då gäller det att skynda långsamt i etableringsprocessen, säger vd Morgan Jallinder till beQuoted. 

NSP satsar på volymrestauranger
NSP vill ha en driftsmarginal på restaurangnivå om i snitt 13 procent. För det krävs en årlig omsättning på 12 - 13 miljoner kronor, och då kan nyöppnade restauranger bli lönsamma från start. Restauranger som omsätter 25 miljoner kronor kan nå en driftsmarginal på 25 procent.

- Personalen står för en stor del av restaurangens driftkostnad och det behövs alltid ett visst minimum av personal oavsett restaurangens storlek. Nästan alla fasta kostnader blir procentuellt lägre för större restauranger. För att få acceptabel lönsamhet krävs därför en viss minimistorlek, förklarar Morgan Jallinder. 

Förbättringsåtgärderna har givit resultat
Det förbättrade resultatet under tredje kvartalet visar att NSPs åtgärder gett effekt. Bolaget tror även att den nya organisationen ger positiva dynamiska effekter framöver.

Vissa effektiviseringsåtgärder återstår. I början av 2010 kommer samtliga av bolagets Burger King-restauranger att ha elektroniska menytavlor. 

- Det gör det enkelt att ändra priserna. Vi kan anpassa erbjudande och pris till kundernas behov som skiftar över dygnet, förklarar Morgan Jallinder. 

Renodlingen ger utrymme för betydande vinstlyft
Administrationskostnaderna uppgick till 55 miljoner kronor under 2008. Nästa år 2010 väntas dessa minska till cirka 35 miljoner kronor, vilket ger en direkt effekt på marginalen.

Det förlustdrabbade affärsområdet Food Solutions (restaurangtorg) har delvis redan avvecklats och resterande delar är under avveckling

En fokuserad verksamhet blir enklare att hantera för ledningen och lätt att förstå för investerare. Morgan Jallinder har tidigare lyckats bra med Burger King-restauranger i Danmark, vilket talar för en positiv utveckling framöver. En fortsatt förbättring av konjunkturen kan också bidra.

Bolaget siktar på att omsätta drygt 700 miljoner kronor efter renodlingen, något som dock förutsätter att NSP hittar lämpliga lägen. Skulle detta bli verklighet kan det redan under nästa år etableras restauranger som på årsbasis omsätter 55 miljoner kronor eller mer. 

- Vår nuvarande administration kan utan vidare ta hand om ytterligare tio restauranger förutom de vi redan driver och varje nyetablering leder till en marginalförstärkning på koncernnivå, säger Morgan Jallinder.

Sammantaget ser förutsättningarna för de kommande åren goda ut. Redan förra kvartalet gav vinst, och om ytterligare några kvartal bör man kunna se på vilken vinstnivå den omdanade koncernen hamnar på.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Service Partners:
» Nordic Service Partners renodlar verksamheten
» Nordic Service Partners gör företrädesemission
» Nordic Service Partners märker inte av någon avmattning
» Turnaround i faggorna för Nordic Service Partners
» Nordic Service Partners tuffar på i Sverige

 
 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Morgan Jallinder
VD Nordic Service Partners

 
 
 
NSPs renodling innebär att bolaget självt bara kommer att driva Burger King-restauranger. 


Taco Bar behålls som varumärke, men NSP upplåter rättigheterna för verksamheten på master franchisetagare.

 
 
 
 

Diagrammet visar den uppåtgående trenden för NSPs rörelseresultat under den senaste 12-månadersperioden  
(klicka bilden för större bild)

 


 
 
 

 
Börsveckan tror att NSP kan tjäna runt 2 kronor per aktie nästa år och ger en köprekommendation.
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-02-25
Bokslutskommuniké 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig