beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuella Ironroad utmanar SMS och MMS med ny videoteknik 
beQuoted nyhetsbrev 4 december 2009
Emissionsaktuella Ironroad utmanar SMS och MMS med ny videoteknik
- Vi ska ha etablerat VMS på tre år, säger vd Magnus Kniving

Ironroad har skapat en teknik som ska göra det lika enkelt att skicka videomeddelanden som att skicka SMS. Svenska operatörer erbjuder bolagets teknik och tjänster redan idag. Ironroads målsättning är att göra VMS lika vedertaget som sms och mms på tre års sikt. Nu görs en nyemission och förberedelser för listning på AktieTorget.

Tekniken på plats
Ironroad startade 2006 som en utvecklare av community-tjänster. Redan samma år mottog bolaget Guldmobilen för sina produkter, men ganska snart förstod ledningen att community-tjänster inte skulle nå de volymer man förespeglat sig. 

Under 2008 avvecklades därför utvecklingen av community-tjänster för att lägga fokus på en ny videoplattform. Ett år senare var VMS-tekniken klar och bolaget påbörjade en mjuklansering bland Sveriges mobiloperatörer.

Nu erbjuder Telia, Tele2 och Tre sina kunder vms-tjänsten. För användaren kostar videomeddelandet runt en 1 krona. Affärsmodellen består i att Ironroad får en del av intäkten från mobiloperatören när någon kopplar upp sig för att titta på ett VMS.

Vms en vidareutveckling av sms och mms
I dagsläget skickas i storleksordningen 200 miljoner MMS varje år bara i Sverige. Användandet växer med 50 procent per år. Bolaget menar att utvecklingen för VMS bör bli starkare än så, tack vare dess tekniska fördelar.

Trots att VMS-tekniken i allt väsentligt är en vidareutveckling av SMS och MMS, skiljer den sig i flera avseenden. Styrkan ligger i videoklippen som kan vara upp till 4 minuter långa, att jämföra med mms 30 sekunder.

För att fungera behöver VMS-tekniken en 3G-telefon, men ingen särskild programvara eller inställning. Ironroad pekar därtill på modesta krav på telefonerna:

- Många har sina mobiler fulla av musik och därmed dåligt med ledigt minne i mobilen. Med VMS behöver inte mottagaren ha något ledigt minne i mobilen för att kunna se videoklippet, förklarar vd Magnus Kniving för beQuoted och tillägger:

- En annan styrka är säkerheten ur ett upphovsrättsligt perspektiv. Genom att materialet inte sparas ned i mobilen kan avsändarna reglera hur mottagarna får hantera materialet. Mottagaren kan till exempel inte sprida meddelandet vidare till någon annan om inte avsändaren medger det. 

Medieleverantörerna ska sprida tjänsten 
Bolagets strategi är att i första hand locka till sig stora medieleverantörer som tidningar på nätet, SVT eller SMHI för att öka den breda massans kännedom om produkten.

- Vi har just lanserat tjänsten med innehållsleverantörer såsom Mogi, StockOnTV och SearchFactory. Många fler är på gång. Nästa självklara steg är att få in de största innehållsleverantörerna, säger Ironroads ordförande Fredric Forsman och fortsätter:

- I det läget kommer vi att utveckla samarbetet med mobiloperatörerna ännu mer och få dem att marknadsföra VMS mellan privatpersoner.

- Mobiloperatörerna söker ständigt nya intäktskällor för att kompensera för inkomstbortfallet på röstsamtal. VMS är en utmärkt tjänst som inte inkräktar på någon annan produkt. Att infrastrukturen redan finns hos operatörerna gör inte saken sämre, fortsätter Fredric Forsman.

Om avtal med de stora medieleverantörerna skulle dra ut på tiden menar Magnus Kniving att Ironroad har ett flertal alternativa vägar att gå. Han nämner exempelvis instant messaging som MSN och sociala nätverk, ett område som Ironroad känner sedan tidigare.

Produkt utan gränser
För att snabbt få upp spridningen av VMS-tekniken och användandet har Ironroad letat sig ut till områden med stora befolkningar och expanderande 3G-nät.

Bolaget har tecknat avtal med flera operatörer i Indonesien, ett av de länder där 3G-utbyggnanden gått fortast och nått längst de senaste åren. Med de avtal Ironroad idag har med indonesiska operatörer når bolagets teknik ut till 100 miljoner mobilabonnenter.

Ironroads indonesiska dotterbolag etablerades i år och bolaget är även på väg in på den filippinska marknaden. Den indonesiska etableringen har inneburit bolagets första avtal med en större innehållsleverantör. 

Marknadsföringskanal med god prognos
Enligt analysfirman Gartner omsatte den globala marknaden för mobilannonsering 2,7 miljarder dollar förra året. På tre års sikt prognostiserar analysföretaget en fyrdubbling av marknaden. SMS-annonseringen spås behålla sin förstaplats som kanal.

I jämförelse med utvecklingen för internetannonsering har utvecklingen för mobilannonsering varit relativt blygsam. Enligt Magnus Kniving finns det tekniska förklaringar: 

- Det är svårt att skapa bra reklam för mobiltelefoner med dagens etablerade tekniker. Det krävs mycket jobb för att sätta ihop bra reklam som passar alla telefoner, vilket blir dyrt.

Samtidigt menar Magnus Kniving att VMS kan erbjuda den enkelhet som får annonsörerna att satsa på mobilannonsering:

- Så gott som alla större företag producerar idag webb-tv med reklam. Med vår teknik kan de använda det material de redan producerat och skicka ut via VMS, utan ytterligare modifieringar av själva reklamproduktionen.

Häromveckan meddelades att sökmotorjätten Google förvärvar mobilannonseringsföretaget AdMob för 5 miljarder kronor, ett företag vars annonstjänster används på 15.000 mobila webbplatser och applikationer. Mobilannonseringen kan stå inför stora förändringar.

Gör emission för att finansiera bred satsning 
För att knyta till sig ett tillräckligt antal innehållsleverantörer och nå ut med sin teknik genomför Ironroad en nyemission om 7,7 miljoner kronor. Kapitalet ska uteslutande användas till marknadsförings- och försäljningsinsatser.

Halva emissionen är garanterad, där Davegårdh & Kjäll Fonder står som enskilt största garant med 2,4 miljoner kronor. Claes Folkmar, förvaltare på fonden, ser en spännande affärsmodell till en hygglig värdering:

- Ironroads affärsidé är attraktiv, trots att det finns stora risker i den. För företagssegmentet innebär den här tekniken helt andra möjligheter till marknadsföring än MMS. Å andra sidan kan det visa sig att MMS är fullt tillräckligt, eller att priset på tjänsten är för högt för slutkunderna och att den därför inte blir någon volymprodukt.

- Vi tycker att prissättningen på 56 miljoner kronor är hyfsat tillåtande. Den kanske inte tål direkta bakslag, men vi tror att det här kan bli en kul aktie när den väl kommer till marknaden. Det finns mycket hävstång i affärsmodellen, avslutar Claes Folkmar.

Handelsstart med Ironroads aktie på AktieTorget beräknas till 11 januari 2010.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Magnus Kniving
VD Ironroad

 
 
- 2010 ska vi ha lanserat VMS i ytterligare sex länder och samtidigt ha 500 samarbetspartners, främst i form av innehållsleverantörer.
 
 
- Vårt långsiktiga mål är att det på tre års sikt ska skickas fler vms än mms på företagets respektive marknader.
 
 
 

Analysföretaget Gartners prognos för mobil marknadsföring globalt till 2012
 

 
(klicka bilden för större bild)

 
Analysföretaget Gartner spår att mobilannonseringen globalt ökar med nästan 400 procent den kommande treårsperioden.
 
 
 
VMS på den svenska marknaden, under förutsättning att Ironroad får nödvändig finansiering och att samarbetet med innehållsleverantörer kommer igång i stor skala räknar bolaget med:

2010: 48 miljoner lästa VMS, motsvarande intäkter på 12 miljoner kronor, EBITDA på 3 miljoner kronor.

2011: 167 miljoner lästa VMS, motsvarande intäkter på 45 miljoner kronor, EBITDA på 30 miljoner kronor.
 
 
 

 
VMS-meddelandet streamas till mottagaren, vilket innebär att mottagaren inte behöver ladda ned hela filmen innan uppspelning påbörjas.

Ironroad får en del av intäkten från mobiloperatören när någon kopplar upp sig för att titta på ett VMS.

 
 
 

 
Indonesiska Surya Citra Media med ett brett utbud av medietjänster inom webb, tv och tidningar är den första stora innehållsleverantör Ironroad tecknat avtal med.   

 

 
 
Nästa händelse
2010-01-11
Första handelsdag på AktieTorget

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 11 december

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 27 november - 11 december
  • Teckningskurs 11 kr per aktie
  • Emissionen sker utan företräde för befintliga aktieägare.
  • Nyemissionen uppgår till 7,7 miljoner kronor före emissionskostnader.
  • Vid full teckning kan totalt 700.000 nya aktier tillkomma.
  • De nya aktierna motsvarar 14 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett värde om 48,5 miljoner kronor före emissionen och 56,2 miljoner kronor efter emissionen.
  • Första handelsdag på AktieTorget beräknas till den 11 januari 2010.
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig