beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ICM Kungsholms ökar takten 
beQuoted nyhetsbrev 24 november 2009
ICM Kungsholms ökar takten
- Lönsamhetslyft under tredje kvartalet

En stark tillväxt med goda marginaler i den svenska verksamheten gjorde att ICM Kungsholms kunde återta hela förlusten från årets sex första månader under det tredje kvartalet. Englandsförvärvet, numera ICM Gerson, har det tuffare och fortsätter att utvecklas negativt.

Tar marknadsandelar på internationella bohagsflyttar
ICM Kungsholms ökade intäkterna från nationella och internationella flyttar med 45 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Vinsten för segmentet nådde 9 miljoner kronor under perioden.

Den kraftiga tillväxten förklaras dels av ökade marknadsandelar på den svenska marknaden, men även till viss del av ett starkare andra kvartal än vad som egentligen avspeglats i rapporteringen:

- Andra och tredje kvartalet är de starkaste perioderna för våra bohagsflyttar. Dessvärre bestämmer sig folk senare och senare och affärerna skjuts vidare in i nästa kvartal. Effekten blir en förskjutning av omsättning och resultat mellan kvartalen, förklarar vd Thomas Hanbo.

Samtidigt minskar volymen av företagsflyttar på marknaden. När beQuoted talade med Thomas Hanbo tidigare (se beQuoted nyhetsbrev nr 20 2009) pekade han dels på företagens strama ekonomi, dels på deras goda förhandlingssits gentemot fastighetsägarna.

Intäkterna från företagsflyttar minskade med 20 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. Samtidigt ökade lönsamheten för segmentet. Det förklaras främst med att egen personal och utrustning allokerats om och använts i större mån istället för att lägga ut uppdrag på mindre flyttfirmor. 

Tredje kvartalet vände till vinst
Omsättningen för årets första nio månader ökade med 38 procent jämfört med motsvarande period förra året. Bolaget är nu åter uppe på en positiv rörelsemarginal för 2009.

Siffrorna för årets tre första kvartal visade följande:

      • Omsättning: 224,1 Mkr (175,2)
      • Resultat efter finansnetto: -0,8 Mkr (10,1)
      • Vinst per aktie: -0,11 Kr (2.65)

För det tredje kvartalet isolerat uppvisas en kraftigt ökad lönsamhet och en rörelsemarginal på 5,9 procent.

      • Omsättning: 82,4 Mkr (59,6)
      • Resultat efter finansnetto: 4,3 Mkr (2,4)
      • Vinst per aktie: 1,15 Kr (0,63)

I dagsläget handlas aktien till 21 kronor. Marknadsvärdet ligger på närmare 60 miljoner kronor och nettoskulden på 34 miljoner kronor, efter köpet av Gerson.

Engelska verksamheten byter namn och vinner pris
Michael Gerson bytte officiellt namn till ICM Gerson den 5 oktober. Samma dag mottog bolaget utmärkelsen ”Commitment To Excellance Gold Award” från Cartus Relocation, en av världens största köpare av flyttjänster, vid deras årliga konferens i Chicago.

ICM Gerson har utvecklats sämre än väntat
När Michael Gerson förvärvades i slutet av 2008 låg förväntningarna på ett omsättningstillskott i intervallet 120 - 150 miljoner kronor och en rörelsemarginal på ungefär 8 procent.

Men utvecklingen har gått åt motsatt håll. Målsättningarna har under året sänkts undan för undan. Under det tredje kvartalet redovisas ytterligare minskad omsättning och marginal. Anledningen är företagets fokusering på den brittiska finansbranschen, som drabbats hårt av finanskrisen.

Just nu planeras Londonkontoret att flyttas ut från city till Potters Bar i nordvästra London. Parallellt kommer en del av magasineringen överföras till bolagets utökade lokaler i Daventry, 90 minuter nordväst om London.

Flytten beräknas kosta 1 miljon kronor och kommer ske i början av nästa år. Thomas Hanbo räknar med att koncernen sparar lika mycket per år i minskade hyreskostnader.

Dämpade förväntningar
Thomas Hanbo talar om en ljusning i affärsklimatet. Samtidigt tonas förväntningarna på såväl försäljning som marginaler ned. Omsättningsmålet för 2009 har sänkts till 300 – 350 miljoner kronor. Målet om positivt rörelseresultat för helåret upprepas.

Signalerna från marknaden är blandade. Tecknen på kontorsmarknadens lågkonjunktur finns där. Nästa år väntas en vakansgrad på 15 - 20 procent i Stockholm och situationen är likartad i de övriga storstadsregionerna.

Samtidigt eldas bostadsmarknaden på av den låga räntan och en hög bostadsbrist i stor- och universitetsstäderna. Med signaler om en fortsatt låg ränta och fler positiva rapporter kring konjunkturen lär optimismen hålla i sig.

Förutsättningarna för en fortsatt volymökning på flyttar ter sig därmed som goda. Bohagsflyttarnas andel av omsättningen har ökat under året. beQuoted tror att den andelen kan komma att öka ytterligare under det närmsta året, vilket vore positivt för rörelsemarginalen.

Fjärde och första kvartal är historiskt sett de svagaste kvartalen för flyttbolag. Med bolagets åtstramningar bör ICM Kungsholms vara väl förberett när branschen vänder upp.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICM Kungsholms:
» ICM Kungsholms ser ljusning på 6 månaders sikt
» Ökad konkurrens pressar ICM Kungsholms marginaler
» Med Michael Gerson ska ICM Kungsholms nå 400 miljoner kronor i år
» ICM Kungsholms växer internationellt
» ICM Kungsholms tävlar om statens flyttbehov
» Nya finansiella mål för ICMKungsholms
» ICM förvärvar inrikestrafiken från Kungsholms Express
» ICM Logistik letar efter förvärv i Östergötland

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Thomas Hanbo
VD ICM Kungsholms

 
 
 

Thomas Hanbo går i pension nästa år.
  
 
Ny koncernchef blir Tomas Olsson, med lång erfarenhet från DHL och Green Cargo.

 
 
 
 

Intäktsfördelning per segment
första nio månaderna 2009
 

 
Bohagsflyttar 69%
Verksamhetsflyttar 19%
Magasinering 8%
Kompletterande tjänster 4%

 
 
 

 
Michael Gerson
bytte officiellt namn till ICM Gerson den 5 oktober. 
 
 
ICM Gerson, med fokus på den engelska finansbranschen, har drabbats hårt av finanskrisen.
 
 
 
Marginalhöjande åtgärder har satts in i samtliga verksamheter. 
 
 
Totalt ska 7 miljoner kronor sparas, varav 4 miljoner kronor i den svenska verksamheten och 3 miljoner kronor i engelska verksamheten.
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2010-02-18
Bokslutskommuniké 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig