beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Den marginalpressande partneromställningen pusselbit i FormPipe Softwares renodling 
beQuoted nyhetsbrev 19 november 2009
Den marginalpressande partneromställningen pusselbit i FormPipe Softwares renodling
- Formella granskningsprocessen för noteringen på Stockholmsbörsen inledd

Rapporten för det tredje kvartalet visar att FormPipe Software klarat lågkonjunkturen bra. Men rörelsemarginalen minskade under niomånadersperioden. Anledningen är bolagets omställning till partnersamarbete. beQuoted har talat med vd Christian Sundin om partneromställningen.

Partnerförsäljning en pusselbit i renodlingen
FormPipe Software har sedan några år gradvis lagt om sin fokusering från egen försäljning till att lägga ut försäljningen på partners. Sedan ett år tillbaka är omställningen total och bolaget tar inte längre några egna leveransuppdrag till nya kunder.

Anledningen till omställningen är att bolaget vill renodla verksamheten till ett programvarubolag. En poäng med renodlingen är att kostnadsmassan i form av konsulter inte behöver öka i takt med försäljningsökningen. Detta ger även en stabilare rörelse om efterfrågan skulle falla, eftersom bolaget då har få inaktiva konsulter.

Den huvudsakliga anledningen är emellertid den utökade säljstyrka som partnernätverket representerar. Licensintäkterna är mycket lönsamma vilket gör bolaget mer skalbart.


Bolaget har kommit långt i sitt arbete med intäktsfördelningen mellan licenser och konsultintäkter. Vid en historisk jämförelse mellan årets tre första kvartal 2007 jämfört med 2009 har andelen licens- och underhållsavtal ökat från 60 till 80 procent av de totala intäkterna.

- Det är framförallt två saker som bidrar till att minska rörelsemarginalen på kort sikt. För det första är det bortfallet från vår konsultverksamhet, då vi lägger över jobbet på våra partners, säger vd Christian Sundin och fortsätter:

- Det andra är att vi vid en renodlad partneraffär ger 30 procent kommission på licensintäkten till den partner som sålt licensen. Detta innebär att partnernätverket måste sälja 43 procent mer licenser bara för att väga upp bortfallet.

- Vi räknar i dagsläget med att det sitter ungefär
100 - 150 certifierade konsulter hos våra partners som arbetar med att leverera våra produkter. Vi tror att detta kommer leda till att vi får en betydande merförsäljning i framtiden jämfört med vad vi skulle kunna åstadkomma av egen kraft, fortsätter Christian Sundin.

- Alternativet till partnerstrategin skulle såklart vara att anställa motsvarande antal konsulter som i dagsläget finns hos våra partners. Vi skulle då ha betydligt högre omsättning men problemet är att kostnadsmassan och risken i den affärsmodellen är avsevärt högre.

Börsnotering i sikte
Styrelsen i FormPipe Software kommunicerade i slutet av september i år att bolaget beslutat att ansöka om notering till Stockholmsbörsens Smallcap-lista. Börsnoteringen är planerad till första halvåret 2010.

Då bolaget sedan tidigare haft sikte på att bli börsnoterat, har arbetet med att anpassa redovisning och rutiner kommit en bra bit på väg. Enligt Christian Sundin är de största omställningarna inför börsnoteringen redan gjorda:

- Vi bedömer att vi är redo för börsen och att våra rutiner, styrdokument och redovisning är anpassade därefter. Den formella granskningsprocessen är nu inledd.

Tredje kvartalet över beQuoteds förväntan
Rapporten för det tredje kvartalet visar att FormPipe Software hittills klarat lågkonjunkturen bra.

Siffrorna för årets första tre kvartal 2009 i korthet:

      • Nettoomsättning: 93,2 Mkr (68,2)
      • Rörelsemarginal: 18,4% (24,5)
      • Resultat efter finansnetto: 16,4 Mkr (14,1)
      • Vinst per aktie: 1,04 kr (1,09)

Siffrorna för det tredje kvartalet 2009 isolerat:

      • Nettoomsättning: 26,2 Mkr (19,6)
      • Rörelsemarginal: 10,4% (10,6)
      • Resultat efter finansnetto: 2,8 Mkr (1,3)
      • Vinst per aktie: 0,19 kr (0,09)

På något års sikt fortsätter rörelsemarginalen sannolikt att sjunka något. Anledningen är att partneromställningen kostar. Det kommer krävas en relativt stor försäljningsökning innan bolaget kan höja rörelsemarginalen efter partneromställningen.

Vi tror trots detta att det kommer löna sig i längden då partnernätverket har potential att ge betydande merförsäljning. En annan intressant aspekt är möjligheten för FormPipe Software att växa utanför Sveriges gränser via utländska partners.

Vi anser att man som aktieägare i FormPipe Software bör vara relativt långsiktig och tro på bolagets strategi med partnerförsäljning.

beQuoted höjer prognosen för helåret 2009 något till en omsättning på 133 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 20 procent. Vinsten per aktie uppgår i det scenariot till 1,68 kronor, vilket ger ett p/e-tal vid kursen 19,50 kronor på drygt 12.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om FormPipe Software:
» FormPipe Softwares intäktsmodell visar sin styrka
» Stabil intjäning i FormPipe Software
» FormPipe Software levererar ett starkt första halvår
» Hävstång i FormPipe Software
» Regeringen öppnar dörrar åt FormPipe Software
» Danskt förvärv breddar FormPipes marknad
» FormPipe Software öppnar året starkare än någonsin
» FormPipe en framgångssaga utan ände



Marknadsplats
First North
 
 
 


Christian Sundin
VD FormPipe Software

 
 
 
- Vi räknar i dagsläget med att det sitter ungefär 100 - 150 certifierade konsulter hos våra partners som arbetar med att leverera våra produkter.
 
 

- Vi tror att detta kommer leda till att vi får en betydande merförsäljning i framtiden jämfört med vad vi skulle kunna åstadkomma av egen kraft.

 
 
 
 

Fördelning försäljningsintäkter
januari - september 2009
 

 
(klicka bilden för större bild)

 

 
 

Repetitiva intäkter rullande 12 månader

 
(klicka bilden för större bild)

 
 
 

Omsättning och rörelsemarginal
 

 
(klicka bilden för större bild)

 
 
 
Den formella granskningsprocessen inför noteringen på Stockholmsbörsen har inletts.
 
 

FormPipe Software räknar med en notering under första halvåret 2010.

 
 
 
 

   
Nästa händelse
2010-01-29
Bokslutskommuniké 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig