beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuella MedicWave lanserar mjukvara för proteinanalys 
beQuoted nyhetsbrev 18 november 2009
Emissionsaktuella MedicWave lanserar mjukvara för proteinanalys 
- Kan gynnas av ett växande forskningsintresse

Halmstadföretaget MedicWave har utvecklat en mjukvara för analys av mätdata från masspektrometriinstrument, ett viktigt verktyg inom forskningen kring människans proteinuppsättning. beQuoted har talat med vd Michal Lysek om den pågående emissionen och lanseringen.

Snart tio års utveckling bakom analysmjukvaran
Arbetet med de algoritmer som utgör den färdigutvecklade mjukvaran MBS, MedicWave Bioinformatics Suite, påbörjades 2001. Då inleddes utvecklingen av MedicWaves första produkt, Proteinmarker Detection Software.

Spårandet av biomarkörer är fortfarande centralt för bolagets produkter. Biomarkörer utgör proteinsekvenser som söks i blodprov och används för att upptäcka om en patient bär på till exempel en cancersjukdom eller multipel skleros. 

Endast ett fåtal biomarkörer har hittills identifierats och behovet av forskning är stort. Medan antalet gener i det mänskliga genomet uppskattas till 30.000 är uppskattningen att det finns mer än 500.000 olika proteiner. Det mänskliga proteomet får allt mer uppmärksamhet inom forskningen sedan kartläggningen av genomet avslutades.

MedicWaves mjukvara utför proteinanalyser på mätdata från masspektrometriinstrument. I praktiken handlar det om att söka relationer mellan datapunkter i det omfattandet underlag som instrumenten producerar.

Till skillnad från andra aktörer på marknaden har inte bolaget knutit sin mjukvara till något enskilt instrument. MBS ska enligt bolaget täcka 80 procent av marknadens behov. Visionen är att MBS ska bli ett verktyg inom sjukdomsdiagnostiken för att möjliggöra tidigare och bättre behandlingar.

Relevanta tillämpningsområden för MedicWaves mjukvara är masspektrometri, diagnostik och bioinformatik där proteomiken (forskning kring gener och protein) alltså är särskilt intressant.

Enligt konsultbolag som Frost & Sullivan och BioPerspectives uppskattas de här forskningsområdena omsätta i storleksordningen 18 miljarder dollar under 2010. 

Företrädesemissionen ska säkra lanseringen
Med färdigutvecklade produkter och ett välförgrenat nätverk i universitetsvärlden anser MedicWave tiden mogen att lansera MBS i kommersiell skala.

För att klara omställningen från utvecklingsbolag till ett kommersiellt bolag genomförs en företrädesemission om närmare 5 miljoner kronor. Syftet är att bygga upp ett rörelsekapital för lanseringen, som enligt Michal Lysek redan smygstartat.

Under nuvarande förutsättningar, finansiella ställning och kassaflöde gör bolaget bedömningen att ett kapitalbehov kommer att uppstå under första kvartalet 2010, vilket man alltså vill föregripa genom den pågående emissionen.

Enligt Michal Lysek ska emissionspengarna huvudsakligen användas till att lansera mjukvaran i Tyskland. Därefter kommer bolaget att börja bearbeta den brittiska forskarvärlden.

Bra referenskunder viktiga för nästa steg
MedicWaves strategi är att marknadsföra sin mjukvara till de marknadssegment som ger intäkter i ett så tidigt skede som möjligt. Strategin inbegriper dels ett tidigt fokus på slutkunderna för att skaffa referenser, dels en flexibel prissättningsmodell.

- Vi kommer att behöva lägga mycket tid på att besöka potentiella kunder inom forskarvärlden under de första månaderna. Läget kommer att lätta upp när mjukvaran börjar användas i olika studier, säger Michal Lysek och fortsätter:

- En första sådan studie har vi precis hjälpt till att genomföra i samarbete med Sahlgrenska. Studierna är viktiga ur marknadsföringssynpunkt då forskarvärlden är liten. I takt med att allt fler studier resulterar i publikationer kommer vetskapen om vår mjukvara spridas.

Bolaget har valt en prissättningsstrategi som bygger på skalbarhet men också möjlighet för slutkunden att enbart betala för brukandet, en fast avgift per datakörning.

- Vi har gjort bedömningen att prislappen på 300.000 till 500.000 kronor för den kompletta sviten är en barriär för våra slutkunder, säger Michal Lysek och fortsätter:

- Genom våra samarbeten med instrumenttillverkare har vi sett kunder välja bort tilläggstjänster där priset ofta ansetts, och varit, för högt. Att dessutom ge slutkunderna möjlighet att i praktiken bara betala för det de använder kommer att gynna vår försäljning, och slutkunderna.

Globala partners målet
På längre sikt vill MedicWave nå samarbeten med en eller flera parter som har globala organisationer och kapacitet för marknadsföring, försäljning och utbildning på bolagets produkter. Intäkterna ska genereras genom royalty- eller distributionsavtal.

För att attrahera sådana partnersamarbeten på fördelaktiga villkor är konkurrenskraftiga resultat från referenskunder avgörande, menar Michal Lysek.

Välstrukturerad plan för 2010
Som utvecklingsbolag har MedicWaves rapporterade omsättning varit obetydlig. Emissionstillskottet ska enligt Michal Lysek vara tillräckligt för bolagets expansion i samband med lanseringen och till dess att ett positivt kassaflöde nås.

Bolagets prognos är att omsätta 7,5 miljoner kronor under 2010 och 12,5 miljoner kronor under 2011, med en rörelsemarginal överstigande 25 procent. En stor del av den intäktsgenererande utvecklingen är redan betald.

Prognosen ter sig modig mot bakgrund av företagets ringa erfarenhet av försäljning. Inför lanseringen har Pehr Rehnberg anställts som försäljningschef. Han har mer än 15 års erfarenhet av försäljning inom den medicintekniska branschen och därtill flera års erfarenhet av exportförsäljning mot den tyska marknaden.

Michal Lysek menar att MedicWave redan genomfört en grundlig kartläggning av de slutkunder man initialt kommer att bearbeta. Samtidigt är han medveten om utmaningarna bolaget står inför.

- Man underskattar ofta svårigheterna i införsäljningsarbetet mot den här sektorn. Saker tar tid men vi har gjort ett grundligt förarbete och har rätt personer på plats. Vår plan för de närmsta månaderna och resten av 2010 är väldigt strukturerad.

- Vi är övertygade om att vår produkt är så bra som vi säger att den är och det är därför som vi vågar oss på det här, avslutar Michal Lysek.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Michal Lysek
VD MedicWave

 
 
- Vi har gjort ett grundligt förarbete och har rätt personer på plats. Vår plan för de närmsta månaderna och resten av 2010 är väldigt strukturerad.
 
 
 
 

 
Antalet gener i det mänskliga genomet uppskattas till 30.000. Samtidigt uppskattas antalet proteiner till fler än 500.000.
 
 
HUPO
, Human Proteome Organisation, är i färd med att kartlägga det mänskliga proteomet.

 
 
 
 

 
MedicWave Bioinformatics Suite analyser mätdatan från proteinanalyser och sammanställer resultaten visuellt.

 
 
 
 

 
Medicwave Bioinformatics Analytics är en webbaserad produkt för proteinanalyser.
 
 
 
 

Nätverket av MedicWaves samarbetspartners och användarbas av MBS
  

 
(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

MedicWave-aktien planeras att noteras inom 12 - 18 månader, enligt Michal Lysek.
 
 
 
MedicWaves styrelse består av följande personer:

 • Tobias Persson (ordf.)
 • Michal Lysek (vd)
 • Karl Hillgård
 • Cristian Hallin
 
 
 
Nästa händelse
Årsstämma 2009
Hålls under december 2009

Mer info

Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är måndagen den 23 november

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 22 oktober - 23 november
  • Teckningskurs 1,30 kr per aktie
  • Emissionen genomförs med företrädesrätt för befintliga aktieägare.
  • Emissionen uppgår till 5 miljoner kronor före emissionskostnader.
  • Vid full teckning kan totalt 3.836.666 nya aktier tillkomma.
  • De nya aktierna motsvarar 25 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett värde om 15 miljoner kronor före emissionen och 20 miljoner kronor efter emissionen.

 

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig