beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nordic Service Partners renodlar verksamheten 
beQuoted nyhetsbrev 17 november 2009
Nordic Service Partners renodlar verksamheten
- Behåller Burger King och utvecklar master franchise-koncept för Taco Bar

Nordic Service Partners (NSP) stöper om verksamheten och fokuserar på Burger King-restaurangerna och varumärket Taco Bar. Driften av den svenska Taco Bar-verksamheten upplåts till en master franchise-tagare. Resterande koncept, Tasty Thai och Sandys, säljs av eller avvecklas. beQuoted har träffat Morgan Jallinder, NSPs vd sedan i våras.

Fokusering på större enheter
NSPs verksamhet var tidigare indelad i tre (delvis integrerade) områden: Burger King, Taco Bar samt Food Solutions (restaurangtorg). Förväntade synergier har varit svåra att uppnå, kostnaderna har varit höga och verksamheten har gått med förlust.

Sedan Morgan Jallinder tillträdde som vd i mars har strukturen setts över, och i mitten av oktober meddelade NSP att man säljer ut det mesta utöver Burger King-verksamheten. Försäljningen beräknas dock ge ett väldigt litet tapp, cirka 5 procent, i koncernens omsättning.

NSP behåller varumärket Taco Bar, men flertalet av de egna Taco Bar-restaurangerna säljs, liksom food courten i Nacka Forum. Totalt erhåller NSP cirka 10 miljoner kronor, varav 200.000 kronor kontant. NSP får också en konvertibel på 1 miljon kronor. Efter konvertering ger den en tredjedel av det svenska Taco Bar master franchise-bolaget.

Försäljningen ger NSP engångskostnader om cirka 4,1 miljoner kronor, varav merparten avser nedskrivningar och endast en mindre del påverkar kassaflödet. På årsbasis beräknas försäljningen ge ett förbättrat EBITDA om cirka 5 miljoner kronor.

- Vi driver restaurangverksamhet i industriell skala, och då krävs en hög omsättning i varje restaurang. Det är inget fel på de enheter vi säljer, men de lämpar sig bättre för lokala entreprenörer. Även resterande Taco Bar samt de Tasty Thai-restauranger vi har kvar i våra food courts vill vi sälja eller utarrendera, säger vd Morgan Jallinder.

För Taco Bar utvecklar NSP en master franchisemodell. Det innebär i det här fallet att köparen av Taco Bar-delen, tillika franchisee, ska utveckla verksamheten i Sverige och sluta avtal med lokala franchisetagare. NSP erhåller royalty på Taco Bars systemförsäljning i Sverige, behåller varumärkes- och koncepträttigheterna samt står för råvaruhanteringen.

- Den lösningen tror jag alla parter tjänar på. Sedan känns naturligt att så småningom även låta en master franchisetagare etablera Taco Bar i Danmark, berättar Morgan Jallinder.

- Även om det inte är vi som bestämmer var Taco Bar-restaurangerna ska hamna, kan det bli samordningsfördelar i etableringsfasen genom att de delar lokaler med framtida Burger King-restauranger. Dessutom är vi synnerligen intresserade av att försäljningen ökar, då vi uppbär en månatlig royalty på Taco Bars systemförsäljning, fortsätter Morgan Jallinder.

Erfaren och framgångsrik duo leder NSP
Morgan Jallinder och Jaan Kaber, vd respektive styrelseordförande, ägde tillsammans de Burger King-restauranger i Danmark som NSP förvärvade 2006. Med tidigare bakgrund inom främst finans och fastigheter fick de lära sig restaurangbranschen den hårda vägen.

- Vi köpte i Danmark 1993 och gjorde många misstag i början, men efter hand blev vi bland de mest lönsamma franchisetagarna i Europa. Jag tror att framgångarna beror på att vi satsade på stora volymrestauranger, effektiva styrsystem och bra belöningssystemen för  personalen plus att vi lyckades entusiasmera personalen, förklarar Morgan Jallinder.

- Ägandet i Danmark gav mig också goda kontakter inom Burger King Corporation, något som jag kan dra nytta av nu, menar Morgan Jallinder.

Förbättringar under 2009
2008 blev rörelseresultatet  minus 25 miljoner kronor. Under 2009 har företaget successivt förbättrat resultatet, och Morgan Jallinder förväntar sig ett positivt rörelseresultat för helåret.

Siffrorna för de första nio månaderna 2009 blev följande:

      • Omsättning: 525,9 Mkr (482,2)
      • Resultat efter finansnetto: -16,8 Mkr (-20,3)
      • Vinst per aktie: -1,72 kr (-4,76)

Räknat på de nu kvarvarande verksamheterna ser det betydligt bättre ut, speciellt för tredje kvartalet. Då blev vinsten 4,8 miljoner kronor eller 66 öre per aktie. Det kan dock noteras att en minuspost på drygt 3 miljoner kronor i valutakursdifferenser tagits direkt mot eget kapital.

Bolaget har inte uppfyllt alla nyckeltal i finansieringsavtalen, så kallade covenants. Samtal om att etablera nya nyckeltal förs i en konstruktiv anda. I sammanhanget kan tilläggas att kassan kommer att förstärkas med upp till 28,8 miljoner kronor i november, då teckning via bolagets teckningsoptioner sker.

Stor potential till ytterligare resultatförbättringar

Utifrån nuvarande omsättning och bolagets mål tror beQuoted att vinsten ett normalår hamnar runt 1,60 per aktie efter utspädning och schablonskatt.

Den intresserade bör titta på bolagets teckningsoption. Den ger rätt att till och med den 27 november teckna en aktie för 8 kronor och handlas oftast med betydande rabatt i förhållande till aktien.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Service Partners:
» Nordic Service Partners gör företrädesemission
» Nordic Service Partners märker inte av någon avmattning
» Turnaround i faggorna för Nordic Service Partners
» Nordic Service Partners tuffar på i Sverige
» Nordic Service Partners spår fortsatt god tillväxt 2008
» Nordic Service Partners noterat på Stockholmsbörsen
» Regeringsproposition kan ge sänkta arbetsgivaravgifter för restauranger
» Nordic Service Partners har etablerat nya koncept

 
 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Morgan Jallinder
VD Nordic Service Partners

 
 
Morgan Jallinder
efterträdde Ulf Wahlstedt som vd i mars och han är även ledamot i bolagets styrelse.
 
Han drev tidigare de Burger King-restauranger i Danmark som NSP köpte 2006.
  
 
 

 
Jaan Kaber
Styrelseordf. Nordic Service Partners

 
 
Jaan Kaber valdes till ordförande i år. Han har innehaft ledande positioner inom flera marknadsnoterade bolag.
 
Tillsammans med Morgan Jallinder är han via Cresco Holding störste aktieägaren i NSP.
 

 

NSPs organisationsstruktur såväl före som efter de genomförda försäljningarna
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 

 
NSP fokuserar på Burger King-restaurangerna. De är större än övriga restauranger och mer lämpade för stordrift. 
 
Framför allt i Danmark har Burger King-restaurangerna haft en starkt uppåtgående trend under året. 
 
 
 
Nästa händelse
2010-02-25
Bokslutskommuniké 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig