beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted tema: Hög potential i TopoTargets cancerpreparat 
beQuoted nyhetsbrev 12 november 2009
Hög potential i TopoTargets cancerpreparat
- Bolaget har redan försäljning av läkemedel och en stor forskningsportfölj

TopoTarget är ett danskt bioteknikbolag som inriktar sig på onkologi (cancer). Bolaget har ett preparat i marknaden och en stor forskningsportfölj med närmare 30 projekt i klinisk fas. Sedan september har aktien fallit närmare 25 procent. En omotiverad nedgång i ett redan lågt värderat bolag, anser beQuoted.

Bolaget har snart 10 år på nacken
TopoTarget bildades 2000 av några danska cancerspecialister. Bolaget med cirka 70 anställda och dotterbolag i USA, Schweiz, Tyskland och Storbritannien, är noterat på Köpenhamnsbörsen sedan 2005. 

Företaget har en egen försäljningsorganisation med 18 anställda och en fullskalig utvecklingsavdelning. Huvudstrategin är att själva sälja nischprodukter i Europa och anlita partners i övriga världen. För potentiella storsäljare vill man nå partnerskap i fas I. 

TopoTarget har utvecklat ett antal prekliniska metoder för att utvärdera cancerläkemedel som verkar då annan behandling upphör att fungera. Metodiken har förutsättningar att ge läkemedel som är selektiva mot cancerceller och därmed ger färre biverkningar än befintliga preparat. 

Forskningsportföljen består av egenutvecklade och förvärvade preparat. Under 2006 lanserades den första produkten Savene på den europeiska marknaden. Året efter sattes produkten på den amerikanska marknaden, då under namnet Totect. 2008 omsatte preparatet nästan 40 miljoner danska kronor.

Breda flora av cancersjukdomar öppnar för enorm marknad
Cancersjukdomar ger en okontrollerad celltillväxt som förstör den omgivande vävnaden. Cancer behandlas främst med kirurgi, strålbehandling och cellgifter (ofta kombinationsbehandlingar). De läkemedel som används är i regel specifika för en enskild cancertyp. 

Cancer sprids ofta till andra organ via lymfvätska eller blod och bildar metastaser. Om sjukdomen sprider sig från bröst till lever är det i bägge fallen bröstceller och således bröstcancer. Metastaser är i regel svårbehandlade. 

Cancer är en av de vanligare dödsorsakerna i många västländer. I Sverige är det den näst vanligaste efter hjärt- och kärlsjukdomar. Det mänskliga lidandet öppnar för en marknad av enorma proportioner.

Enligt konsultföretaget IMS statistik är onkologi det femte största terapiområdet inom den globala läkemedelsförsäljningen. År 2007 såldes cancerpreparat för 67 miljarder dollar, en uppgång med 17 procent jämfört med året innan. Konsultföretaget menar att den här utvecklingen kommer att hålla i sig.

Belinostat har blockbusterpotential
Belinostat, som tillfördes bolaget vid köpet av Prolifix 2002, är ett cancerpreparat med stor spännvidd. Produkten tillhör gruppen HDAC-hämmare. Det innebär enkelt uttryckt ett ämne som förhindrar cancercellerna från att stänga av viktiga gener i cellen.

Det normala förloppet när en cell blivit allvarligt skadad är att en programmerad celldöd iscensätts. Cancercellerna stänger dock av genen för celldöd, ett av flera förlopp som belinostat är avsett att förhindra. Därmed får kroppen själv möjlighet att eliminera cancern.

Belinostat testas i 24 parallella kliniska projekt. Ett är i fas III och de flesta övriga i fas II. Elva av projekten sponsras av det amerikanska institutet NCI (TopoTarget står enbart för substansen). I flera av projekten ges belinostat i kombination med ett eller två befintliga läkemedel.

Fas III-projektet avser en blodcancer kallad PTCL. Om studien går bra väntas FDA ge sitt godkännande i slutet av 2010. Mot PTCL finns i nuläget enbart ett godkänt medel, som hittills visat sig ge något bättre effekt men betydligt värre biverkningar än belinostat.

Belinostat har fördelen att inte ge korsresistens. Korsresistens innebär att om cancern blir resistent mot ett visst läkemedel, blir den även resistent mot andra liknande medel. 

TopoTarget menar också att belinostat är bättre än befintliga HDAC-hämmare. Det innebär att så snart ett annat sådant läkemedel blir godkänt för en viss cancertyp, kan TopoTarget testa belinostat för den indikationen.

Försäljningen av Savene / Totect har tagit fart
Savene (EU) / Totect (USA) saknar konkurrens och är numera rekommenderat som standardbehandling då cellgift av misstag sprutats in utanför den avsedda ådern. Preparatet är egenutvecklat och bolaget har tagit produkten till marknaden med egna resurser, något som vittnar om en bred kompetens.

Medlet säljs av TopoTargets egen försäljningsstyrka. 2008 blev omsättningen 39,1 miljoner danska kronor, nästan en fördubbling jämfört med året innan. Bolaget har uppgett att försäljningspotentialen är 40 - 50 miljoner euro per år.

Övriga kliniska projekt
Vid sidan av belinostat har bolaget ett antal andra intressanta preparat under utveckling. I klinisk fas återfinns bland annat APO866 med många potentiella behandlingsområden; Zemab mot främst bröstcancer samt APO010 mot olika typer av solida tumörer.

Stor kursnedgång sedan toppen 2006
Företaget hade den sista juni 56 miljoner danska kronor i kassan, vilket beräknades räcka in i 2010. Med sommarens fulltecknade nyemission, som uppgick till 132,6 miljoner danska kronor, klarar sig bolaget ytterligare ett år.

Aktien handlas i danska kronor som med små avvikelser följer euron.
Av toppkursen år 2006 på 22,50 danska kronor (omräknat efter nyemission) återstår numera mindre än 15 procent.

En stor anledning till kursfallet kan vara det hittills uteblivna avtalet för belinostat, som kombinerat med den tidigare höga burnraten gav risk för ebb i kassan.

Ett sådant avtal, med en förväntad upfront-betalning, "utlovades" komma under 2008. Fortfarande har inget avtal slutits. Det har inneburit att bolaget fått se över kostnaderna och lagt ett antal lågprioriterade projekt på is. 

TopoTarget hade ett samarbetsavtal med CuraGen rörande belinostat. Våren 2008 köptes CuraGen ut för totalt 221 miljoner danska kronor i kontanter och aktier, inklusive en framtida royalty / milestone på 28,3 miljoner danska kronor. 

Alla detaljer om samarbetsavtalet har inte offentliggjorts. Räknat på att bägge bolagen hade lika stor andel av projektet ger det ett värde på 442 miljoner danska kronor för belinostat. Enligt tidningen Børsen anser en analytiker att värdet är minst 700 miljoner danska kronor.

Jämför ovanstående med börsvärdet för TopoTarget, som vid kursen 2,80 kr är runt 370 miljoner danska kronor. Av detta uppgår kassan till cirka 150 miljoner danska kronor. Dessutom finns stora förlustavdrag, den ackumulerade förlusten överstiger 900 miljoner danska kronor.

Aktien har fallit 25 procent sedan hösttoppen i september. En omotiverad nedgång i ett redan lågt värderat bolag, anser beQuoted. TopoTarget deltar i fyra internationella konferenser under november - december, något vi tror kan ge ett ökat intresse för bolaget.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar i tema bioteknik:
» Biotekniksektorn allt viktigare för läkemedelsföretagen
» Framgångar i bioteknikbolagen motiverar en omvärdering av sektorn

 
Del 3
 

 
 
Marknadsplats
Köpenhamnsbörsen
 
 

 
Peter Buhl Jensen
VD TopoTarget 

 
 
Peter Buhl Jensen är en av grundarna till företaget. Han har mångårig erfarenhet av att leda cancerforskning.  
 
 


Håkan Åström
Styrelseordf TopoTarget

 
 
Såväl Håkan Åström som Peter Buhl Jensen tecknade i sommarens övertecknade nyemission.
 
 
Även Tredje AP-fonden och HealthCap och tecknade. 
 
 
 

Kliniska projekt som Belinostat används i under 2009.
 

 
(klicka bilden för större bild)

 
 
Belinostat och APO866 fanns med på Windhovers lista från 2007 över de tio cancerpreparat med störst chans att ingå i ett partnerskap.
 
 

TopoTarget
antal projekt och utveckling
relativt ett antal bioteknikbolag

(klicka bilden för större bild) 

 
 

 
Handskador som ovanstående kan förhindras genom behandling med Savene / Totect.
 
 
 
TEMA: Bioteknik är en artikelserie där beQuoted ger en introduktion till biotekniksektorn, branschrelaterade begrepp och värderingsresonemang. 
 
Kommande artiklar kommer att innehålla ett urval av företagsanalyser och presentationer ur sektorn.
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig