beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Starkt tredje kvartal i New Nordic 
beQuoted nyhetsbrev 11 november 2009
Starkt tredje kvartal i New Nordic
- Rapporterar fortsatt positiv utveckling i USA

Lägre kostnader gav ett starkt resultat för det tredje kvartalet. I USA har ytterligare en produkt lanserats samtidigt som en ny distributör tillkommit. New Nordics kassa är svag men beQuoted tror att det är köpläge i aktien som har potential att flerdubblas om den goda utvecklingen fortsätter.

Ytterligare distributör i USA
Mest glädjande i rapporten för det tredje kvartalet 2009 var kanske att framgångarna i USA fortsätter. Produkten Melissa som funnits på hyllorna hos CVS Pharmacy i snart ett år har under kvartalet fått sällskap av ytterligare två preparat, Mullberry Zuccarin och BlueBerry.

Dessutom meddelas att man nyligen utökat försäljningsnätet med ytterligare en stor apotekskedja, Rite Aid som har över 4.000 apotek i USA.

- I januari 2010 förväntar vi oss att 12.000 apotek i USA har minst en av våra produkter på hyllan, skriver vd Karl Kristian Jensen i rapporten.

Starkt kvartalsresultat
Försäljningsmässigt blev tredje kvartalet 2009 nästan en kopia av andra kvartalet. Tack vare lägre kostnader förbättrades dock rörelseresultatet kraftigt.

Siffrorna för 2009 års första tre kvartal visade följande:

      • Omsättning: 171,7 Mkr (149,4), +15,0%
      • EBITDA: 18,7 Mkr (2,7)
      • Rörelseresultat: 12,7 Mkr (-3,1)
      • Resultat efter finansnetto: 6,7 Mkr (-4,7)
      • Vinst per aktie: 0,54 kr (-0,89)

Siffrorna för det tredje kvartalet isolerat visade:

      • Omsättning: 56,6 Mkr (50,4), +12,3%
      • EBITDA: 8,6 Mkr (4,0)
      • Rörelseresultat: 6,6 Mkr (2,1)
      • Resultat efter finansnetto: 2,4 Mkr (3,0)
      • Vinst per aktie: 0,32 kr (0,36)

Kvartalets rörelseresultat på 6,6 miljoner kronor är det bästa i bolagets historia vilket framförallt beror på lägre kostnader för marknadsföring.

Under sommaren är marknadsföringen begränsad vilket ger säsongmässigt lägre kostnader. En del kan dock också förklaras av att bolaget jobbat, och fortsätter att jobba, med effektivisering och optimering av marknadsföringen.

Lagernedskrivning gav fortsatt svag bruttomarginal
Bruttomarginalen för kvartalet blev 57,8 procent, vilket är något lägre än föregående kvartal. Den ökning av bruttomarginalen som beQuoted förväntar sig (se beQuoted nyhetsbrev nr 17 2009), och som bolaget utlovar framöver, ser vi alltså ännu ingenting av.

- Under tredje kvartalet var försäljningen i amerikanska dollar högre samtidigt som brittiska pundet föll. I samband med den sanering av produktportföljen som gjorts har vi också justerat ner varulagret med över två miljoner kronor under kvartalet, säger vd Karl Kristian Jensen till beQuoted.

Lagernedskrivningen, som förhoppningsvis inte blir en återkommande historia, innebär alltså närmare fyra procentenheter på marginalen. 

Bolagets tidigare kommunicerade förväntning om att inom tre till fem kvartal nå bruttomarginaler kring 70 procent kvarstår.

Stora valutakursrörelser bakom negativt finansnetto
Det goda rörelseresultatet till trots är vinsten på sista raden inte lika imponerande. Tredje kvartalet drabbades av ett kraftigt negativt finansnetto, -4,2 miljoner kronor, som uppges härstamma från valutakursförluster.

För niomånadersperioden är det därutöver en hög skattebelastning, -3,3 miljoner kronor, som drar ned vinsten. Det motsvarar nästan 50 procent av resultatet efter finansnetto.

- Det beror på att vi har dotterbolag med förlust i några länder och att vi inte aktiverar skattevärdet av dessa förluster. Vi jobbar på att optimera vår skattesituation, vilket också kan ses redan under tredje kvartalet, säger Karl Kristian Jensen.

Försiktig värdering ger stor kurspotential
I rapporten tonar Karl Kristian Jensen ned förväntningarna på de kommande kvartalen. Inte heller beQuoted förväntar sig att de blir resultatmässigt lika bra som detta kvartal.

EBITDA-marginalen på 15 procent under kvartalet visar dock potentialen i verksamheten och just nu ser mycket ut att gå bolagets väg. De tidigare problemen och förlusterna är överkomna, bruttomarginalen kommer sannolikt stiga framöver och lanseringarna i USA ser lovande ut.

Aktiekursen har sedan rapporten gått upp någon krona till 11,50 kronor. Börsvärdet är 70 miljoner kronor, till det kommer skulder på omkring 30 miljoner. Totalt alltså ett företagsvärde på cirka 100 miljoner kronor.

I den värderingen beaktas knappast den potential som finns i bolaget, och som till viss del också redan visats. Skulle dessutom utvecklingen i USA bli framgångsrik kan aktien komma att bli en flerdubblare.

En viss försiktighet är dock på sin plats med tanke på den fortsatt svaga finansiella situationen. Kassan är på låga 3,6 miljoner kronor. beQuoted anser dock att potentialen till den här kursen vida överstiger riskerna.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om New Nordic:
» Medvind i USA för New Nordic
» Bästa kvartalet någonsin i färdigstädat New Nordic
» Rejäl vändning i New Nordic
» New Nordic på rätt spår
» New Nordics vd vill inte upprepa storförlusten 2007
» Stopp i maskin för New Nordic
» New Nordic förvärvar iQmedical med kosttillskottet eye q

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Karl Kristian Jensen
VD New Nordic

 
 
- I januari 2010 förväntar vi oss att 12.000 apotek i USA har minst en av våra produkter på hyllan.
 
 
 

I USA säljs nu tre av New Nordics produkter:

 
  

 
Melissa baseras på bland annat citronmeliss och kamomill. Produkten ska ge bättre sömn. Introducerades i USA i november 2008. 

 
 

 
Mulberry Zuccarin för stabilare blodsockernivåer är baserat på japanska mullbärslöv. Produkten introducerades i USA i september 2009.

 
 

 
Blue Berry ska bibehålla ögats vitalitet. Produkten baseras på blåbär och vindruvskärnor och introducerades i USA i september 2009. 

 
 
 

Bruttomarginalen bedöms av bolaget nå 70 procent inom 9 till 15 månader.

 
 
 
 

Nästa händelse
2010-02-26
Bokslutskommuniké 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig