beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Norska Valeo Helseforsikring gör nyemission 
beQuoted nyhetsbrev 10 november 2009
Norska Valeo Helseforsikring gör nyemission
- Vill bredda ägandet inför kommande publik listning och öka möjligheten till strategiska förvärv

Valeo Helseforsikring är ett norskt bolag som är verksamt inom person- och personalförsäkring. Bolaget har ett heltäckande försäkrings- och rådgivningskoncept inom vård och hälsa, något man är ensamt om i Norge. Just nu genomförs en publik emission primärt riktad mot svenska investerare. Syftet är bland annat att bredda ägandet inför en kommande listning av aktien i Sverige.

Attraktivt prissatt nyemission
Sedan 2008 har Valeo tagit in 35 miljoner norska kronor exklusive påslag för oavlönat arbete. Det vanliga är att bolag värderas över tidigare satsat belopp, men Valeo är rabatterat och prissatt till 31 miljoner norska kronor före emissionen.

Teckningskursen i emissionen, 18,50 svenska kronor, är också klart lägre än den aktiekurs (20 norska kronor, motsvarande cirka 25 svenska kronor) till vilken lån till bolaget från huvudägarna konverterades under förra månaden.

- Intresset för onoterade aktier är begränsat just nu, därför har vi låtit aktien vara mycket attraktivt prissatt. Men det är också de strategiska investeringar som Valeo tittar på. Vi är därför pragmatiska och låter nya investerare komma in på en låg kurs, säger styrelseordföranden och störste aktieägaren Peder Grimstad till beQuoted.

- Samtidigt är jag övertygad om att jag får en ännu bättre värdeutveckling på mina Valeoaktier genom den extra handlingskraft som emissionen ger bolaget, tillägger Peder Grimstad.

Valeo ger hög utväxling på det egna kapitalet
Valeo Helseforsikring har tillstånd från norska Kredittilsynet att verka som försäkringsbolag, men att driva verksamheten på egen hand medför höga kapitaltäckningskrav. Därför har man valt att i stället arbeta med full återförsäkring gentemot det finansiellt starka Munich Re, ett av världens största försäkrings- / återförsäkringsbolag.

- Vi är nöjda med samarbetet med Munich Re. Avtalet är visserligen löpande och kan sägas upp när som helst, men det är vi som äger alla strategiska värden. Det finns många andra bolag i Europa som är intresserade av en partner som Valeo, berättar Peder Grimstad.

Valeo erbjuder ett komplett sortiment inom person- och personalförsäkringar, kompletterat med hälsorådgivning och andra relaterade tjänster. Man har ett specialistteam som handplockats från konkurrenterna och ett egenutvecklat webbaserat försäljningssystem.

Bolaget är verksamt i Norge, och planer finns på etablering i Sverige (samt även i Danmark). Det är en av anledningarna till varför bolaget vänder sig till svenska investerare. En annan är att Valeo senare vill notera aktien, och den svenska marknaden bedöms som mer likvid och professionell än den norska.

- Om bolaget utvecklas som förväntat räknar jag med att vi går in på First North om ungefär ett år. Sedan kan det bli Stockholmsbörsen 2012 eller 2013. Där blir vi det enda skandinaviskägda försäkringsbolaget, vilket kan ge oss extra uppmärksamhet, menar Peder Grimstad.

- Vi anser också att verksamheten har större potential i Sverige än i Norge. Huvudkontoret kan mycket väl komma att hamna i Sverige framöver. I så fall kan det även tänkas att bolaget får en svensk vd, fortsätter Peder Grimstad.

Kundernas behov styr produktutbudet
Valeo Helseforsikring har ett brett utbud inom såväl personal- som personförsäkringar. Förutom till exempel olika olycksfalls- och sjukförsäkringar finns sjukvårdsförsäkringar, som ger snabb tillgång till vård när behov uppkommer. Denna del växer med 20 - 30 procent per år.

Bolaget tillhandahåller paket som anpassats till de olika kundgrupperna. Fokus sätts på individens önskemål och behov i stället för som konkurrenterna ofta gör på produkterna.

Försäljningen sker till största delen via försäkringsmäklare, men Valeo har också byggt upp en IT-plattform som ger kunderna möjlighet att köpa och betala försäkringar direkt via bolagets hemsida.

Bolaget har fått accept från nästan alla norska försäkringsmäklare, som årligen står för en premievolym inom Valeos nisch på över 5 miljarder norska kronor. Den totala marknaden överstiger 10 miljarder norska kronor.

Produktutvecklingen har varit mycket kostnadseffektiv
Att ta fram en försäkringsprodukt sägs kosta 90 miljoner norska kronor för de stora norska försäkringsbolagen.

- Valeo har tagit fram ett komplett och mycket framåtriktat IT-system, tretton produkter, samt tagit alla andra investeringar som behövs för att bli ett komplett och fullt operativt försäkringsbolag. Det har bara kostat oss 35 miljoner norska kronor, berättar Peder Grimstad.

Inga större investeringar är nödvändiga i nuläget. Emissionslikviden är i stället avsedd som en buffert och för att kunna göra strategiska förvärv; flera intressanta möjligheter har redan identifierats.

Bolaget prognostiserar vinst år 2011
2009 väntas premieintäkterna uppgå till 14,5 miljoner norska kronor, för att nästa år nå runt 65 miljoner. Det innebär att kassaflödet blir positivt från och med slutet av 2010, och att bolaget börjar visa svarta siffror året därpå. Vinsten 2011 beräknas bli 7,5 miljoner norska kronor, och bolaget ser goda möjligheter till en stark tillväxt därefter.

- Dessa siffror speglar bara den förväntade organiska tillväxten i Norge. Strategiska affärer, som möjliggörs genom denna och kommande emissioner, kommer att ge ytterligare positiv effekt på bolagets omsättning och vinst, menar Peder Grimstad.

Valeo intressant investering med uppköp som tänkbar exit
I likhet med vad som hänt flera mindre norska försäkringsbolag menar Peter Grimstad att ett uppköp är en möjlig exit. När Tennant och WLI köptes upp för några år sedan för mellan 300 och 400 miljoner norska kronor, omsatte de ungefär lika mycket som Valeo räknar med att göra år 2014.

Valeo har hittat en nisch i ett lönsamt och växande segment inom försäkringsbranschen. Man har anställt erfaren personal och fått acceptans av försäkringsmäklarna. Verksamheten väntas expandera men är relativt stabil och förutsägbar. Kapitalkravet är lågt.

Teckningskursen i den pågående emissionen är därtill lägre än vad befintliga ägare betalat. beQuoted ser därför Valeo som ett intressant alternativ för långsiktiga placerare, men man bör vara förberedd på nya spridningsemissioner inför kommande listning och börsnotering. 

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Peder Grimstad
Ordf Valeo Helseforsikring

 
 
Peder Grimstad är bolagets grundare och huvudägare. Han har själv satsat 25 miljoner norska kronor i Valeo och lägger ner cirka 40 timmar i veckan i företaget.
 
 
Peder Grimstad har tidigare med framgång byggt upp flera andra verksamheter.
 
 
  
 

 Tom Sørli
tf VD Valeo Helseforsikring

 
 
Tom Sørli
rekryterades från If, där han varit i 18 år och innehaft olika chefspositioner. Han har bland annat arbetat med nordiska försäkringar.
 
 
 

Marknaden för person- och hälsoförsäkringar i Norge
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
Den norska marknaden omsätter enligt tabellen närmare 10 miljarder norska kronor per år.

 
 
  

Valeos vinstprognos
(heldragen linje)

 (klicka bilden för större bild)

 
 
 
Styrelsen består av följande personer:
 
 • Peder Grimstad (ordf.)
 • Anne-Cecilie Fagerlie
 • Espen Klitzing
 • Helle Marit Lervold
 • Alf Svedulf
 
 
 
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 20 november

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 22 oktober - 20 november
  • Teckningskurs 18,50 kr per aktie
  • Emissionen sker med avsteg från befintliga aktieägares företrädesrätt.
  • Emissionen uppgår till 10,3 miljoner kronor före emissionskostnader.
  • Vid full teckning kan totalt 554.400 nya aktier tillkomma.
  • De nya aktierna motsvarar 20,83 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett värde om 39 miljoner kronor före emissionen och 49,2 miljoner kronor efter emissionen.
 

 

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig