beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Omsättningstapp men starkare rörelsemarginal i Elverket 
beQuoted nyhetsbrev 5 november 2009
Omsättningstapp men starkare rörelsemarginal i Elverket
- Ökar satsningen på miljövänligare el

Tredje kvartalet innebar ett hack i Elverkets tillväxt. Men tack vare lägre kostnader för råvaruinköp stärktes rörelseresultatet jämfört med samma period förra året. beQuoted har talat med vd Jonas Borgardt som är mycket kritisk till Svenska Kraftnäts föreslagna prisområdesindelning.

Lägre nettoresultat tredje kvartalet

Efter det andra kvartalets starka resultatförbättring redovisar Elverket nu ett något sämre jämförbart nettoresultat för det tredje kvartalet.

Siffrorna för årets första tre kvartal 2009 visade följande:

      • Omsättning: 259,5 Mkr (238,3)
      • Rörelsemarginal: 6,1% (1,6)
      • Resultat efter finansnetto: 16,5 Mkr (5,6)
      • Vinst per aktie: 1,87 SEK (0,62)

Siffrorna för det tredje kvartalet 2009 isolerat:

      • Omsättning: 54,0 Mkr (68,7)
      • Rörelsemarginal: 2,8% (1,1)
      • Resultat efter finansnetto: 1,5 Mkr (1,9)
      • Vinst per aktie: 0,16 SEK (0,22)

Av rapporten framgår att det försämrade resultatet under tredje kvartalet till stor del beror på finansnettot vilket uppgick till 32.000 kronor, jämfört med 358.000 kronor motsvarande period i fjol.

- För oss innehåller finansnettot inte bara ränteintäkter. Vi redovisar även förändring av våra intäkter och kostnader för trading vilket kan variera stort mellan kvartalen, förklarar Jonas Borgardt.

Ny mätvärdesförordning har lett till inkörningsproblem
Från och med den 1 juli 2009 måste alla svenska elkonsumenter ha en fjärravläst elmätare. I samband med att lagen trädde i kraft beslutades även att alla aktörer på elmarknaden ska använda ett nytt elektroniskt språk för kommunikation sinsemellan.

Då 80 procent av Elverkets kunder finns i andra elnät än det egna innebär det att andra nätägare ska skicka månatliga mätvärden på dessa kunder till elverket.


Enligt Jonas Borgardt medförde detta p
roblem vid meddelandeöverföringen mellan marknadens aktörer, främst under sommaren:

- Det har varit problem med det nya
formatet och i princip hela branschen har drabbats av inkörningsproblem.
Som en konsekvens av detta saknade vi mätvärden, information om elförbrukning, för över 10.000 kunder under juli.

- Vi har varit tvungna att genomföra schablonberäkningar för dessa kunders fakturor, vilket kan ha gett en periodiseringseffekt mellan såld och köpt volym. Det, i kombination med väsentligt lägre marknadspriser, kan ha påverkat omsättningen under tredje kvartalet.

Svenska Kraftnäts giv drabbar både elkunder och elbolag
Statliga Svenska Kraftnät som äger stamnätet höjer priserna med över 30 procent till årsskiftet. Prishöjningarna kommer att slå rakt igenom mot bolag som äger regionala elnät, såsom Vattenfall.

Detta leder i sin tur till att företag som äger lokala elnät ihopkopplade med regionnätet berörs.


- Effekten av prishöjningen blir inte densamma hela vägen till slutkund. Vi vet ännu inte i vilken omfattning det kommer slå mot oss som äger lokala elnät. Någon typ av prisjustering kommer vi självklart bli tvungna att göra, säger Jonas Borgardt och fortsätter:

- Utöver detta har Svenska Kraftnät aviserat ett förslag om att dela in Sverige i fyra olika prisområden från sommaren 2011. Vi på Elverket ställer oss mycket kritiska till förslaget eftersom det innebär omedelbart ökade elkostnader för konsumenterna, framförallt i södra Sverige.

- Förslaget innebär även ökade kostnader för landets elhandelsbolag, utslagning och försämrad konkurrens, minskat kundförtroende och går helt stick i stäv med andemeningen med avregleringen att sträva mot en fri gemensam nordisk marknad med ett pris.


Utökat utbud av miljövänligare el
Jonas Borgardt har tidigare flaggat för att Elverket ska utöka sitt utbud av miljöelsprodukter (se beQuoted nyhetsbrev nr 19 2009). För ett par veckor sedan lanserades ännu ett miljöelsalternativ, VindEl.

-
När en kund väljer VindEl innebär det att vi köper in den mängd el som kunden förbrukar från vindkraftproducenter. Vi har räknat att ett års förbrukning på 14.000 kWh för en kund innebär att koldioxidutsläppen minskar med i snitt 1.400 kg, säger Jonas Borgardt och fortsätter:

- Vi har även gjort en undersökning om prissättningen på den svenska marknaden och marknadsför Sveriges billigaste vindprodukt. Prispåslaget har vi satt till 1,2 öre per kWh. Vi infört en hittelön om kunden hittar billigare vindkraft någon annanstans.


Oförändrad värdering
beQuoted behåller vårt vinstestimat för Elverket om ungefär 2,5 kronor per aktie i vinst per aktie. Då aktiekursen fortfarande är oförändrad på drygt 46 kronor sedan sist vi skrev om Elverket (se beQuoted nyhetsbrev nr 19 2009) innebär det ett p/e-tal på 18.

Något som är intressant att börja titta på nu i slutet av året är vad utdelningen kan tänkas bli för årets resultat. Elverket har som målsättning att dela ut halva nettovinsten. Ifjol var vinsten 1,05 kronor per aktie och utdelningen 50 öre.

I år tror vi att bolaget kommer att tjäna en bit över 2 kronor per aktie och kommer med största sannolikhet att dela ut minst 1 krona. Det skulle motsvara en direktavkastning på drygt 2 procent.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Kraftig ökning av leverantörsbyten utmaning för Elverket
» Elverket på offensiven
» Elverket vinner order på företagsmarknaden
» Ökad omsättning men lägre lönsamhet i Elverket
» Finansiella kontrakt viktiga för Elverkets lönsamhet

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Jonas Borgardt
VD Elverket Vallentuna




-
Vi har under oktober utökat vårt erbjudande av miljövänligt producerad el med produkten VindEl.  

VindEl innebär att Elverket säljer el som är ursprungsmärkt från vindkraft och köper in den el som kunden förbrukar från Vindelsproducenter.
 
 
Enligt bolaget ska VindEl minska koldioxidustläppen med i snitt 1.400 kg per kund med en förbrukning på 14.000 kWh per år.
 
 
 

Svenska Kraftnät har aviserat stora prishöjningar till årsskiftet vilket ökar kostnaderna för regionsnätägarna.
 
 
 
Elverket kommer som en konsekvens av detta  att justera sina egna elnätsavgifter i det lokala nätet efter årsskiftet.

 
 
 

Nätstrukturen i det svenska elsystemet
 

 
(klicka bilden för större bild)

 
 
Sverige är indelat i cirka 360 nätområden från vilka nätägarna rapporterar mätvärden. Det finns fyra snittområden och avgränsningarna mellan dessa utgör stamnätets flaskhalsar, som kallas snitt.
 
 
 
 
En ny mätvärdesförordning infördes den 1 juli. Den innebär att alla svenska elkonsumenter måste ha en fjärravläst elmätare.
 
 
Förordningen har skapat inkörningsproblem för elleverantörerna, då problem har uppstått vid avläsning av elmätarnas mätvärden.

 
 
 
 

Nästa händelse
2010-02-26
Bokslutskommuniké 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig