beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Meriterat team bakom emissionsaktuella Botnia Exploration 
beQuoted nyhetsbrev 3 november 2009
Meriterat team bakom emissionsaktuella Botnia Exploration
- Kapitaltillskott ska säkerställa fortsatta provborrningar under 2010

Prospekteringsbolaget Botnia Exploration utvecklar mineralfyndigheter och vill ta rygg på den prospekteringsboom som svept över Sverige de senaste åren. Bolaget är ungt, men personerna bakom verksamheten har lång erfarenhet av branschen. Nu genomförs en emission och i samband med den en listning på AktieTorget.

Botnias affärsidé
Botnia Exploration är ett prospekteringsbolag som fokuserar på guld- och basmetallfyndigheter i Sverige och Norden. Affärsidén är att identifiera och utveckla fyndigheter, ett arbete som i praktiken börjar i kartrummet och slutar med provborrningar för att bekräfta de förekomster av mineral som identifierats.

Botnias målsättning är att öka värdet på bolagets undersökningstillstånd, vilket görs genom borrprover som bekräftar de antagna fyndigheterna. Bolaget siktar på att inom en femårsperiod kunna avyttra delar av tillgångarna, till exempel undersökningstillstånd med bekräftade fyndigheter.

Vid sidan av avyttring av hela eller delar av projekt kan det handla om att bjuda in medinvesterare eller att marknadsnotera projekt. De aktörer Botnia vänder sig till är till exempel andra prospekteringsbolag eller investerare inom mineral- och metallindustrin.

Prospekteringsportfölj med tyngdpunkt på Norrland

Botnia Exploration grundades i början av 2007 och har sedan starten kontinuerligt utökat sin prospekteringsportfölj. I dagsläget bedömer bolaget att cirka 30 stycken undersökningstillstånd är värda att fortsätta prospektera, varav 11 stycken är godkända under 2009. 28 stycken av projekten är i inledande faser.

Tillståndens geografiska spridning är koncentrerad till Norrland, från Söderhamn i söder till Älvsbyområdet i Norrbotten. Bland de högprioriterade områdena finns bland andra Orgsjön och Vandelån där guld identifierats.

Från Orgsjön har 25 stycken malmblock analyserats, varav 23 innehöll förekomster av guld. I 7 av dessa block har guldhalter om 2 - 3 gram per ton malm uppmätts.

De preliminära resultaten av nyligen avslutade provborrningar vid Vandelån i Hälsingland visar enligt bolaget mycket positiva resultat. 8 malmblock har analyserats och resultaten pekar på guldhalter mellan 1,5 och 5,7 gram guld per ton malm. Provernas snittguldhalt ligger på nästan 3 gram per ton malm.

Enligt Botnia överensstämmer mineraliseringsmiljön i borrhålet väl med det stora antal guldförande block som tidigare påträffats och analyserats.

Bland basmetallprojekten märks en volfram-mineralisering i Lomtjärnen söder om Söderhamn. Botnia anser fyndigheten mycket intressant och samlar den bland de prioriterade projekten.

Sandvik är en stor konsument av volfram då mineralet används vid framställning av hårdmetaller. I Sverige har det inte bedrivits någon volfram-prospektering sedan Yxsjöbergsgruvan lades ned 1989. Borrproverna från Lomtjärnen pekar enligt Botnia på 3 gånger högre halter av volfram än som uppmätts i Yxsjöbergsgruvan. 

Den geologiska kompetensen central
Innan gruvverksamhet startas måste en tillräckligt stor ekonomiskt utvinningsbar fyndighet utvecklas. Den identifierade malmreserven måste innehålla sådana förekomster av mineral att den är lönsam att utvinna.

Prospekteringsbolagets affärsidé förutsätter därmed att bolaget besitter kompetens att identifiera malmen och att ha de finansiella förutsättningarna att genomföra provborrningar för att bekräfta mineralförekomsterna i undersökningsområdet. När mineralförekomsten bekräftats genom borrkärnor stiger värdet på undersökningstillståndet.

Förutsättningarna för att lyckas inom prospektering handlar därför i stor utsträckning om bolagets skicklighet inom geologi och blockletning, att leta och borra på rätt ställe och på rätt sätt.

Botnias vd Bengt Ljung har en lång karriär som innefattar vd-stolar i ett flertal svenska och amerikanska bolag. 1996 valdes han till "entrepreneur of the year" i USA och har varit med i Botnia sedan starten 2007.

Bland geologerna finns en bred kompetens av prospektering i såväl Sverige som utomlands. Flera av dem har varit verksamma i andra svenska gruv- och prospekteringsbolag.

Bland namnen återfinns Torbjörn Grahn och Göran Petersson som fann den mineralisering som blev starten för Lappland Goldminers verksamhet. Till geologteamet hör även blockletaren Ingemar Åslund som tidigare arbetat för International Gold Exploration.

Emission och listning på AktieTorget
Botnia Exploration genomför nu en emission om 10 miljoner kronor och i samband med den en listning på AktieTorget. Första handelsdag kommer att vara under vecka 50. Emissionen är till cirka 90 procent garanterad av befintliga ägare och externa investerare.

Emissionstillskottet ska användas till att finansiera ytterligare prospekteringsborrningar, blockletning och utökning rörelsekapitalet. För 2010 har bolaget budgeterat 3 - 6 miljoner kronor för borrning och 1 - 2 miljoner kronor för fortsatt blockletning.

Bolagets kostnader för projektutvecklingen uppgick till 2,7 miljoner kronor under perioden januari - september 2009. Samtidigt har projektportföljen växt kraftigt under året, från 14 stycken projekt vid 2008 års utgång till nu 30 stycken. Kostnaderna för den fortsatta prospekteringen kommer således att öka.

Den förestående emissionen är bolagets tredje sedan 2008 års ingång. Vårens emission övertecknades, då på en bolagsvärdering om 27 miljoner kronor. Sedan dess har portföljen utökats med tio projekt och värderingen justerats till 40 miljoner kronor.

Vältajmad offensiv
Finanskrisen innebar ett hack i den uppåtgående kurvan för prospekteringsbranschen, som växt kraftigt sedan början av 1990-talet. Botnia pekar på att den här tillfälliga tillbakagången innebär att det nu finns ett betydande överutbud av kapacitet, med lägre borrkostnader som följd.

Att i det läget stå med en bred portfölj av prospekteringar i tidiga faser ser vältajmat ut. Samtidigt borgar de fortsatt höga metallpriserna för att prospekteringsbranschens goda tider håller i sig.

Att teckna sig i Botnias emission handlar därmed om en tilltro till bolagets förmåga att utveckla undersökningstillstånd och att göra det på ett sådant sätt att bolaget lyckas knyta industriella partners till sig.

Botnia anser att det redan visat prov på sin skicklighet genom de resultat som hittills framtagits i de prioriterade områdena. Projekten är fortfarande i tidiga faser men de borrprover som inhämtats står sig väl i jämförelse med andra gruvprojekt och projekt på väg mot gruvproduktion.

Kan Botnia behålla och vidareutveckla sin kompetens är chanserna troligen goda att bolagets blockletare lyckas upprepa tidigare framgångar i fält. I sin tur stärker det förutsättningarna för att bolaget når sin målsättning om att realisera värden i några projekt de kommande åren.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 


Bengt Ljung
VD Botnia Exploration

 
 
Bengt Ljung valdes till "entrepreneur of the year" i USA 1996. Han har varit med i Botnia sedan starten 2007.
 
 
 
  

 
Prospektering
är Botnia Explorations inriktning.

Det är inte aktuellt att driva gruvdrift eller produktion.

Värdet på undersökningstillstånden ska stiga allteftersom Botnia samlar in mer data om områdena.

Botnia ansöker löpande om nya undersökningstillstånd med målet att finna egna upphittade mineraliseringar.
 
Ett 30-tal undersökningstillstånd har Botnia skaffat sedan starten 2007.

 
 
 

Prisutvecklingen guld
1999 - 2009
 

(klicka bilden för större bild)
 
 

Koppar, guld och järnmalm står för över hälften av det totala värdet av alla metaller som produceras i världen.

Kopparpriset har fördubblats sedan årsskiftet 2008 / 2009.

Guldpriset ligger sedan en tid runt all-time-high.

Järnmalmpriset ligger kvar över sin näst högsta nivå från 2007.  

 
 
 
  

 
Kunskapen om
geologi och blockletning, att leta och borra på rätt ställe och på rätt sätt är nödvändigt för att lyckas.
 
 
Botnia Explorations styrelse
består av följande personer:

 • Jonas Dahllöf (ordf.)
 • Bengt Ljung (vd)
 • Hans Buhre
 • Maria Lilja
 • Göran Petersson

 
 
 
 
Nästa händelse
2009-11-26
Delårsrapport Q3 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är den 13 november

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 30 oktober - 13 november
  • Teckningskurs 0,14 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. För varje aktie erhålls en teckningsrätt. Fyra teckningsrätter berättigar till en aktie.
  • Företrädesemissionen uppgår till 10 miljoner kronor före emissionskostnader.
  • Vid full teckning kan totalt 71.344.824 nya aktier tillkomma.
  • De nya aktierna motsvarar 20 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett värde om 40 miljoner kronor före emissionen och 49,9 miljoner kronor efter emissionen.
  • Första handelsdag på AktieTorget beräknas till vecka 50.
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig