beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuella Miris satsar på expanderande marknad 
beQuoted nyhetsbrev 29 oktober 2009
Emissionsaktuella Miris satsar på expanderande marknad
- Avser förvärva kompletterande teknik

Analysinstrumentutvecklaren Miris satsar offensivt och genomför en emission för att stärka sin säljorganisation. Samtidigt vill bolaget förvärva ett företag inom analys av fasta mejeriprodukter. I centrum står ett hemligt recept som använts av Arla Foods under tio års tid.

Ser tecken på vändning
Redan i halvårsrapporten för 2009 meddelade Miris att bolaget såg tecken på en vändning i marknaden efter en trög tolvmånadersperiod. Sedan dess har bolaget kommunicerat flera order till kunder i bortre Asien och nu senast till den svenska sjukvården.

Ordern till den svenska sjukvården är en välkommen islossning då finanskrisen i praktiken inneburit investeringsstopp för många av bolagets kunder, däribland landstingen.

Marknadssatsningarna på mjölkanalys ska intensifieras
Under året har bolaget produktionsanpassat sitt instrument och lanserat en andra produktgeneration. Idag erbjuder bolaget fem konfigurationer som riktar sig till olika målgrupper såsom mejerier, sjukhus och läkemedelsföretag.

Bolaget har etablerat en kontraktstillverkning hos en lokal legotillverkare och arbetat upp ett globalt nätverk av distributörer och återförsäljare, ett nätverk som man vill uppgradera snarast möjligt.

Mot den här bakgrunden genomförs en företrädesemission om nästan 10 miljoner kronor. Syftet är att stärka bolagets sälj- och supportfunktioner med tre personer eftersom man bedömer att marknaden står inför en vändning. Fokuset inom försäljning och support kommer att ligga på analys av mjölk.

- Målet är att förstärka sälj- och supportorganisationen och därigenom direktförsäljningen i norra Europa, främst Sverige och England. Även supportstödet till återförsäljare i södra Europa ska stärkas liksom satsningen på ko- och buffelmjölkssidan, förklarar vd Tony Malmström för beQuoted.

Förvärv innebär nya möjligheter
Det är emellertid inte bara marknadssatsningen som är central i emissionen utan också det förvärv som bolaget har en option på att genomföra. Det handlar om företaget LOSAB som specialiserat sig på analys av fasta livsmedelsprodukter.

Miris erbjuder idag MIR-baserade analysinstrument för vätskor, bland annat mjölk och läkemedel. Förvärvet av LOSABs processverktyg för fasta produkter innebär en breddning av Miris erbjudande till mejerierna.

Mellan LOSABs och Miris produkter finns tekniska synergier. LOSABs produkter används till beredning av fasta produkter. Beredningen, som är i flytande form, analyseras därefter med Miris instrument.

- Vi kommer att kunna erbjuda en helhetslösning för hela processkedjan inom lantbruk och mejerier, från mjölk till ost, säger Tony Malmström. 

Samtidigt pekar han på att Miris genom förvärvet får tillgång till nya marknader inom exempelvis analys av kött och fisk och skapar därmed möjligheter till korsförsäljning mellan Miris och LOSAB. 

Hemligt recept i fokus
Enligt Tony Malmström är emellertid inte förvärvets fokus i första hand processtekniken för fasta produkter.

- LOSAB äger ett recept på ett kontrollprov med lång hållbarhetstid mot vilket mätdata kan kontrolleras för att säkerställa instrumentens tillförlitlighet. Receptet är inte patentskyddat men hemligt och används av Arla Foods sedan tio år. Det är en typ av förbrukningsvara med stor potential som passar Miris växande sortiment av förbrukningsvaror.

LOSAB en viktig breddning
Miris betalar 3,9 miljoner kronor för LOSAB, varav 2 miljoner kronor kontant och resten med aktier. Säljare är en av Miris grundare och huvudägare. I köpet ingår även LOSABs 205.000 Miris-aktier, med ett aktuellt börsvärde på 225.000 kronor.

LOSABs årsomsättning har pendlat runt 1 miljon kronor de senaste tre åren, med en genomsnittlig vinstmarginal på drygt 30 procent. Företagets eget kapital uppgick vid utgången av verksamhetsåret 2008 / 2009 till 0,63 miljoner kronor.

Företaget uppvisar ett positivt kassaflöde och har en nettokassa på 0,76 miljoner kronor, inklusive ovan nämnda Miris-aktier.

- LOSAB kommer att bidra med ett positivt resultat och kassaflöde från dag ett. Införlivandet av företaget i Miris medför mycket marginella merkostnader, påpekar Tony Malmström.

Stabil försäljning trots svag marknad
Sedan första halvåret 2008 har Miris försäljningstillväxt mattats av. Trots en svag marknad lyckades bolaget hålla omsättningen för första halvåret 2009 i paritet med motsvarande period 2008. Försäljningen motsvarar ungefär två instrument per månad.

Siffrorna för första halvåret 2009 visade följande:

      • Omsättning: 1,2 Mkr (1,2) 
      • Resultat efter finansnetto: -2,4 Mkr (-2,5) 
      • Vinst per aktie: -0,27 kr (-0,29)

Bolaget har hållit kostnaderna på en relativt konstant nivå men den tröga försäljningsutvecklingen har tvingat bolaget till flera emissioner i år.

Under sommaren genomfördes en riktad emission om 1,1 miljoner kronor och tidigare i våras en kvittningsemission om 1,6 miljoner kronor. Per den sista juni uppgick Miris nettoskuld till 1,7 miljoner kronor. Aktuellt börsvärde ligger på 10,5 miljoner kronor.

Den pågående emissionen är säkerställd genom teckningsförbindelser från styrelse och grundare, en kvittning av ett lån på 1,8 miljoner kronor, och en garanti på resterande belopp.

Med hänsyn till emissionskostnader och förvärvslikviden för LOSAB stärks Miris rörelsekapital med 3,8 - 5,6 miljoner kronor, beroende på om kvittningen av lånet på 1,8 miljoner kronor behöver genomföras. Enligt bolaget behövs tillskottet för att kunna möta upp den förväntade stigande försäljningen.

Högt ställda mål på expansiv marknad
Om den senaste månadens order är tecken på en vändning i marknaden ter sig den föreslagna marknadssatsningen vältajmad. Vad en bredare marknadsintroduktion av LOSABs kontrollprov kan betyda återstår att se. LOSAB har idag ingen försäljningsorganisation men en stark kundreferens i Arla Foods som även kan gynna Miris.

Förvärvet innebär även att risken i Miris minskar. Bolaget är i dagsläget ett enproduktsbolag där LOSABs sortiment skulle medföra nya intäktskällor för Miris.

Med förstärkningen på tre personer uppskattar beQuoted att nivån för break-even ökar till minst 7 sålda instrument per månad, LOSABs nuvarande tillskott medräknade men oräknat förbrukningsvaror, ett område Miris tror kan växa i och med förvärvet av LOSAB. 

Den försäljningstakten motsvarar en årsomsättning på drygt 8 miljoner kronor. Helårsomsättningen 2008 uppgick till 2,7 miljoner kronor och bolaget har alla möjligheter att överträffa det under 2009 då man lyckades hålla försäljningen uppe, trots det svåra läget på marknaden i våras.

Men för att bolaget ska nå sitt finansiella mål om ett positivt kassaflöde och rörelseresultat under 2010 krävs alltså en rejäl omsättningstillväxt och ett fast grepp om kostnaderna. Tony Malmström menar att bolagets förutsättningar nu är påtagligt bättre än tidigare.

- Våra produkter har nått en acceptans samtidigt som vi ser en vändning i marknaden. Vi har en serieproduktion i gång och kan leverera. Genom förvärvet av LOSAB breddar vi inte bara vårt erbjudande, vi får också tillgång till nya marknader, avslutar han.

Sedan emissionsvillkoren offentliggjordes har Miris aktiekurs backat 40 procent. I nuläget innebär därmed erbjudandet en rabatt om cirka 10 procent mot att köpa aktien över börsen.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Miris:
» Neonatalvårdens nya näringsfokus rätt för Miris
» Miris ökar satsningarna på bröstmjölk
» Kinesisk mjölkskandal aktualiserar Miris teknik
» Miris ökar omsättningen sjätte kvartalet i rad



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

Tony Malmström
VD Miris
 
 
 
 
 

 
Miris analysinstrument är portabelt och kan analysera små provmängder till låg kostnad. Egenskaperna gör produkten unik på marknaden. Tekniken kallas mid-infraröd spektroskopi.

 
 
  
 
 

 
- Konkurrenternas större apparater kan inte mäta med mycket högre noggrannhet än vår. Begränsningen ligger i IR.
 
 
 
 

Miris positionering gentemot konkurrerande lösningar
 

 
(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

 
LOSABs LOSmixer
används tillsammans med den patenterade lösningsvätskan LOSsolvent för att göra beredningar i flytande form. Dessa kan sedan analyseras med Miris instrument.
 
 
 
  

 

 

 
I dagsläget
erbjuds kalibreringar för bröstmjölk, komjölk och läkemedelsvätskor.
 

 
 
 

Miris omsättning och rörelseresultat årsvis
   

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2009-11-20
Delårsrapport Q3 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är måndag den 2 november

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 15 oktober - 2 november
  • Teckningskurs 1 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. En befintlig aktie berättigar till en teckningsrätt. En teckningsrätt ger rätt att teckna en ny aktie.
  • Företrädesemissionen uppgår till 9,5 miljoner kronor före emissionskostnader.
  • Vid full teckning kan totalt 9.523.981 nya aktier tillkomma.
  • De nya aktierna motsvarar 50 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett värde om 9,5 miljoner kronor före emissionen och 19 miljoner kronor efter emissionen.
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig