beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Godkänt tredje kvartal för Midelfart Sonesson 
beQuoted nyhetsbrev 27 oktober 2009
Godkänt tredje kvartal för Midelfart Sonesson
- En svagare euro bådar för att även fjärde kvartalet blir bra

Midelfart Sonesson rapporterar ett klart godkänt tredje kvartal och aviserar samtidigt en garanterad nyemission som kommer ta ned skuldsättningen till mer bekväma nivåer. Den svagare euron talar för en ökande bruttomarginal och högre lönsamhet framöver. beQuoted bedömer det vara läge att ta plats i aktien.

Bra tredje kvartal 2009
Som beQuoted väntat sig gjorde Midelfart Sonesson ett relativt bra tredje kvartal, även borträknat engångsposter. Under kvartalet lanserades den egna hårvårdsserien, Just Glow, som fått en mycket bra start och på kort tid nått en marknadsandel på över 8 procent i Norge.

Siffrorna för det tredje kvartalet 2009 visade följande:

      • Omsättning: 349 Mkr (342), +2,0%
      • EBITDA: 70 Mkr (14)
      • Resultat efter finansnetto: 59 Mkr (-2)
      • Vinst per aktie: 0,80 kr (-0,05)

Då resultatet starkt påverkats av reavinsten från försäljningen av Bioglan (58 miljoner kronor) samt en avsättning för omorganisation av den svenska verksamheten (10 miljoner kronor), är en justerad jämförelse relevant:

      • EBITDA: 22 Mkr (14)
      • Resultat efter finansnetto: 11 Mkr (-2)

Trots att tredje kvartalet säsongsmässigt är svagt är resultat det bästa på länge.

Ackumulerat för 2009 redovisar koncernen: 

      • Omsättning: 1054 Mkr (1095), -3,7%
      • EBITDA: 101 Mkr (68)
      • Resultat efter finansnetto: 67 Mkr (16)
      • Vinst per aktie: 0,92 kr (0,21)

Notera att resultatet även här påverkats positivt av engångsposter, i år med netto 48 miljoner kronor och föregående år med 8 miljoner kronor.

Välkommet kapitaltillskott
beQuoted har tidigare oroats lite över Midelfart Sonessons skuldsättning som vi ansett varit i högsta laget. Därför ser vi mycket positivt på det kapitaltillskott som nu planeras i form av en av huvudägarna garanterad nyemission om 125 miljoner kronor.

Tillsammans med den redan genomförda försäljningen av Bioglan innebär det att koncernens nettoskuld hamnar omkring 350 miljoner kronor. Det kan jämföras med 540 miljoner kronor vid årsskiftet.

Under året har dessutom kreditmarknaden tinat upp avsevärt och nyligen har bolaget kunnat refinansiera sina lån och krediter till förmånligare villkor.

Minskningen i skuldsättningen öppnar också upp för att kunna delta i eventuella strukturaffärer. Nu imponerar inte bolagets historik vad det gäller förvärv och fusioner, vilka mest skapat problem och var orsaken till det spretiga konglomerat med finansiella problem som nuvarande vd Peter Åsberg tog över i slutet av 2007.

Skillnaden är att fokus sedan dess tydligt legat på renodling och effektiviseringar vilket gör att vi känner oss hoppfulla att eventuella framtida affärer ska ha större chans att falla väl ut.

Åtgärdsarbetet fortsätter
I samband med rapporten meddelades också att bolaget omorganiserar den svenska verksamheten där fyra dotterbolag samlas under ett gemensamt tak. Det ter sig som en naturlig fortsättning på det åtgärdsarbete som påbörjades 2008.

Förhoppningen är att nå effektiviserings- och samordningsvinster på 10 miljoner kronor per år med full effekt från 2011. Kostnaden för detta beräknas till i storleksordningen 10 miljoner kronor, vilket belastade tredje kvartalet.

Förbättrad bruttomarginal
Under första halvåret hade bolaget en pressad bruttomarginal på 38,4 procent jämfört med 41,0 procent året innan. Orsaken var främst den starka euron i vilken en stor del av inköpen sker.

De senaste månadernas försvagning av euron är därför mycket positiv för bolaget. Man har även genomfört prishöjningar som fick fullt genomslag under tredje kvartalet.

Trots det blev bruttomarginalen för det tredje kvartalet 2009 inte högre än 37,5 procent, vilket alltså var lägre än första halvåret men i nivå med motsvarande period föregående år. Enligt Peter Åsberg beror det på att det finns en säsongseffekt i bruttomarginalen där vinterhalvåret präglas av en större andel högmarginalprodukter. 

Dessutom kom inte försvagningen av euron förrän i slutet av juli, vilket tillsammans med att lagret redovisas enligt FIFO-principen (det äldsta lagret som är inköpt till högre eurokurser tas ut först, beQuoteds anm), innebär att genomslaget från den svagare euron hittills varit begränsat. 

Förutsatt att valutakurserna ligger kvar på nuvarande nivåer kan vi alltså vänta oss stigande bruttomarginaler, vilket också bör ge ett bra genomslag i resultatet.

Dags att ta plats i aktien
Aktiemarknadens omedelbara reaktion på rapporten och nyheten om emissionen var negativ. Kursen föll med cirka 7 procent. B-aktien handlas i skrivande stund till omkring 8 kronor, motsvarande ett börsvärde på drygt 400 miljoner kronor.

Om bolaget nästa år kan nå i nederkant av sitt mål om en EBITDA- marginal på minst 8 procent, vilket inte känns orimligt, skulle det innebära en vinst per aktie efter schablonskatt på i storleksordningen 80 öre vid oförändrad omsättning.

I den beräkningen har vi, i väntan på att villkoren blir kända, antagit att emissionen görs till aktuell aktiekurs. Givetvis kommer teckningskursen sättas lägre, men det kompenseras då av att de utdelade teckningsrätterna får ett värde för aktieägaren.

Med en i och med den kommande nyemissionen avsevärt starkare balansräkning, en bruttomarginal som med all sannolikhet kommer stärkas framöver och en försiktig värdering av bolaget tycker beQuoted det nu finns goda anledningar att ta plats i aktien.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Midelfart Sonesson:
» Goda förutsättningar för starkare andra halvår i Midelfart Sonesson
» Negativ valutaffekt maskerar Midelfart Sonessons effektiviseringar
» Midelfart Sonesson på rätt väg
» Avregleringen av apoteksmonopolet kan ge Midelfart Sonesson en knuff framåt

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 

 

 
Peter Åsberg
VD Midelfart Sonesson



- Med den föreslagna nyemissionen och omorganisationen av den svenska verksamheten tar Midelfart Sonesson ytterligare två viktiga steg mot att skapa en stabil plattform för tillväxt och lönsamhet på den nordiska marknaden.




Bolaget bedömer att rörelseresultatet exklusive engångseffekter kommer bli väsentligt bättre 2009 jämfört med 2008.





Bolagets mål:
EBITDA-marginal > 8%
organisk tillväxt över branschsnitt
soliditet > 30%





Nio månader 2009:
(justerat för poster av engångskaraktär)

• EBITDA-marginal 5,0%
Omsättnings-
   tillväxt: -3,7%
soliditet 41%





Bruttomarginal
kvartalsvis
2008 - 2009
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
Bruttomarginalen
har nu återhämtat sig till föregående års nivåer.
 
 
 
 


Lanseringen av den
egna hårvårdsserien Just Glow gjordes under kvartalet och uppges blivit mycket lyckad. 
 
 
På kort tid har Just Glow tagit drygt 8 procent av den norska marknaden.





 
Nästa händelse
2009-11-20
Extra bolagsstämma

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig