beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted tema: Framgångar i bioteknikbolagen motiverar en omvärdering av sektorn 
beQuoted nyhetsbrev 22 oktober 2009
Framgångar i bioteknikbolagen motiverar en omvärdering av sektorn
- Flera svenska projekt har avancerat till fas III

Läkemedelsverket godkände ett flertal svenska läkemedel under förra året och flera står på tur i år. Förutsättningarna för en omvärdering av biotekniksektorn är goda. Aktiekurserna i sektorn har stigit, men är fortfarande långt från tidigare toppnivåer.

I följande tematiska artikelserie tittar vi närmare på biotekniksektorn, 
en konjunkturokänslig tillväxtsektor som erbjuder investerarna enorm potential till hög risk.

Nordiska projekt ligger bra till

Flera av framtidens läkemedel finns i Norden och många av dessa i Sverige. Den slutsatsen drar SwedenBIO i sin årliga rapport som publicerades i somras. Bioteknik är den sektor inom svensk industri som har haft starkast tillväxt under de senaste tio åren. Den spås en fortsatt god framtid, trots tuffa tider i finanskrisens spår.

Fler än 70 stycken svenska läkemedelsprojekt är just nu i klinisk fas. De områden det handlar om är framförallt cancer och neurologiska sjukdomar. Även andelen projekt inom autoimmuna sjukdomar är stor.

Under fjolåret godkände läkemedelsverket fem produkter och aktiviteten i industrin bedöms ligga på ungefär samma nivå i år. Två projekt som låg i fas II under 2008 har i år avancerat till fas III och därmed tagit sig närmare marknaden. 

Sverige är ett attraktivt land för kliniska studier. Trots det släpar vi efter i en nordisk jämförelse. I Danmark genomförs något fler kliniska prövningar per år. Utslaget på invånarantalet är den danska frekvensen nästan dubbelt så hög som den svenska.

Sett till antalet läkemedelsprodukter under utveckling kommer Danmark på tredje plats i EU efter Storbritannien och Tyskland. Landet har, i likhet med Sverige, ett tiotal marknadsnoterade bolag inom sektorn. Ett av dessa, med specialisering på cancer, kommer vi att titta närmare på senare i den här tematiska artikelserien.

Bioteknik för den enskilde investeraren 
Ett storsäljande läkemedel kan ge bioteknikbolaget årlig royalty på miljardbelopp. Få når så långt. Förseningar, höga utvecklingskostnader och återkommande nyemissioner är vanliga i sektorn, vilket även gäller för utvecklingsbolag i flertalet andra branscher.

Att som investerare skaffa sig en överblick av sektorn eller bioteknikbolagens verksamheter är inte enkelt. Bolagen saknar ofta intäkter och aktiekurserna styrs i hög grad av nyhetsflödet kring bolagens projekt, som kan vara nog så svåra att förstå för den oinsatte. 

För de som lockas av bolagens potential krävs goda kunskaper om hur projektutvecklingsstegen ser ut och vad de innebär.

I den här artikelserien kommer vi därför att titta närmare på utvecklingsstegen för ett läkemedel och reda ut sektorrelaterade begrepp. Vi kommer att presentera ett urval av intressanta bioteknikbolag med läkemedel i olika utvecklingsstadier och resonera kring värderingarna av de här bolagen.

REDAKTIONEN
[email protected]

 
 
 

 
  

 

 
EMEA och FDA är namnen på läkemedelsverken i EU respektive USA.
 
 
Det svenska läkemedelsverket godkände fem produkter under 2008.
 
 
År 2006 var de tre största
bioteknikföretagen i världen Amgen (14,3), Genentech (9,3) och Genzyme (3,2), samtliga från USA. Talen inom parentes anger omsättningen i miljarder dollar.
 
  

Antal projekt och utveckling
i ett antal bioteknikbolag

(klicka bilden för större bild) 

 
 
  
TEMA: Bioteknik är en artikelserie där beQuoted ger en introduktion till biotekniksektorn, branschrelaterade begrepp och värderingsresonemang. 
 
Kommande artiklar kommer att innehålla ett urval av företagsanalyser och presentationer ur sektorn.
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig