beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Positiv försäljningstrend i omtalat Glycorex 
beQuoted nyhetsbrev 15 oktober 2009
Positiv försäljningstrend i omtalat Glycorex
- Väntan på FDA-besked fortsätter, samtidigt växer försäljningen i snabb takt

Glycorex kan se tillbaka på ett finansiellt mycket bra halvår där man under andra kvartalet också nådde en god rörelsemarginal. Försäljningen växer i hög takt på befintliga marknader medan väntan på ett besked från FDA alltjämt fortsätter. Samtidigt har bolaget hamnat i blåsväder i media. beQuoted har talat med vd Kurt Nilsson.

Hög tillväxt med god lönsamhet
Glycorex Transplantation gjorde ett mycket bra första halvår 2009, där framförallt andra kvartalet sticker ut med en tillväxt på 57 procent och en rörelsemarginal på dryga 18 procent.

Första halvåret 2009 i siffror:

      • Omsättning: 21,3 Mkr (14,9), +43,0%
      • Resultat efter finansnetto: 2,7 Mkr (-0,6)
      • Vinst per aktie: 0,05 kr (0,00)

Den starka euron, i vilken merparten av försäljningen sker, förklarar uppskattningsvis 10 procentenheter av omsättningstillväxten, resterande del är organisk.

Glycorex uppger sig ha en produktionskapacitet kring dubbla dagens volym, och räknar inte med att en fortsatt försäljningstillväxt behöver innebära någon större ökning av kostnaderna. Det borgar gott för vinstmarginalen framöver.

Stor potential bland befintliga kunder
Antalet transplantationscentra som har använt bolagets kolonn för transplantation över blodgruppsgränserna, Glycosorb-ABO, har på ett år växt från 52 till 70 stycken. Fortsatt står dock ett fåtal av dessa centra för merparten av transplantationerna. 

Vd Kurt Nilsson menar att det beror på att en transplantation är ett avancerat hantverk, där varje klinik och till viss del varje enskild läkare själv vill skaffa sig gedigen erfarenhet av en ny metod innan den börjar nyttjas rutinmässigt.

Produktlicens erhållen i Kanada...
I maj meddelade Glycorex att man fått en produktlicens för försäljning av Glycosorb-ABO i Kanada där runt 1.100 njurtransplantationer görs årligen. Det är ett litet men inte oväsentligt tillskott till de marknader där produkten redan är godkänd, EU, Turkiet, Australien och Singapore.

...men väntan på besked från FDA fortsätter
Det kan dock förstås inte mäta sig med jättemarknaden i USA där godkännandeprocessen blivit en segdragen historia för bolaget.

Redan 2003 påbörjade Glycorex kommunikationen med FDA, som då gav produkten en "humanitarian use device designation", HUD. Det innebär att den klassas som en produkt för behandling av ovanliga medicinska tillstånd. HUD-klassificeringen anses öka möjligheten för ett godkännande.

En formell ansökan tillsammans med klinisk data som stödjer säkerheten och effektiviteten av produkten skickades in i december 2004. Under 2005 gjordes på FDAs begäran ett antal provrörstester och därefter har ansökan kompletterats med uppföljningsresultat och ny patientdata ett flertal gånger.

I slutet av 2007 meddelade FDA att de inte hade fler frågor och bad Glycorex sammanställa allt material i en enhet för slutlig bedömning.

Bolaget bedömde det dock som väsentligt att inkludera senast tillgängliga data, vilket färdigställdes och skickades in till FDA i slutet av mars 2009.

Sedan dess har inte FDA begärt några fler uppgifter. Även om det har sagts förr och då visat sig vara felaktigt tycker beQuoted att det finns fog för att våga tro att ett besked nu inte är alltför långt borta.

Effektivare än konkurrerande metoder
Glycosorb-ABO är unikt i det avseendet att det endast avlägsnar de antikroppar från blodet som orsakar att ett blodgruppsinkompatibelt organ stöts bort. Konkurrerande metoder kan inte lika selektivt rena blodet vilket medför större risk för biverkningar.

Kostnaden för en transplantation med Glycosorb-ABO beror på antalet behandlingar, vilket i sin tur beror på det enskilda sjukhusets protokoll och även patientens respons på behandlingen.

Enligt Kurt Nilsson är genomsnittskostnaden för en transplantation hos nuvarande kundmix cirka 150.000 kronor. Med en kostnad omkring 35.000 kronor per kolonn, innebär det att i genomsnitt används runt fyra enheter per patient.

Hamnat i blåsväder i media
I Sverige används dock ett protokoll där minst sju behandlingar per patient görs och nyligen uppmärksammades i artiklar i Veckans Affärer och Affärsvärlden att kliniker i Sverige tvättar och återanvänder produkten till en patient för att hålla nere kostnaden.

- Om kolonnen återanvänds är steriliteten bruten vilket innebär en ökad risk för patienten. Dessutom minskar dess effektivitet, säger Kurt Nilsson till beQuoted och fortsätter:

- Glycosorb-ABO är endast registrerad och godkänd för engångsbruk, vilket gör att eventuell återanvändning sker på klinikens eget ansvar.

Därför är det knappast en väg som majoriteten av utländska kliniker vågar ta då risken för dyra skadestånd om något går snett är stor.

Att priset skulle vara avskräckande högt och skulle försenat spridningen av teknologin är inte heller något som Kurt Nilsson håller med om, utan menar att det är naturligt att det tar lång tid att få acceptans för en ny metod i transplantationsvärlden.

Han menar också att i ett samhällsperspektiv innebär en lyckad njurtransplantation att kostnaderna för dialys besparas, vilket rör sig om 50.000 kronor per månad eller mer.

En lyckad transplantation betalar sig. I länder där samma aktör står för såväl dialysnotan som för transplantationskostnaden borde priset inte vara ett bekymmer, så länge konkurrerande metoder inte anses vara ett reellt alternativ.

Stor potential, men ingen aktie-rea
Att det är stor potential i Glycorex är det ingen tvekan om och det är heller inget som undgått aktiemarknaden. Trots en svag kursutveckling på senare tid är prislappen på företaget knappt 600 miljoner kronor vid dagens kurs kring 10,50 kronor.

Det är givetvis inte en nivå som kan försvaras med dagens vinst och omsättning, utan här blickar marknaden framåt i tiden.

Det faktum att kolonnen återanvänds på svenska kliniker borde inte behöva ha någon större betydelse för bolagets framtida försäljning. Potentialen ligger utomlands, och där lär man sannolikt inte gå emot det medicintekniska direktiv som finns för produkten.

Det är inte svårt att föreställa sig ett Glycorex som om några år har flerdubblat försäljningen och uppvisar en mycket hög vinstmarginal och därmed också kan försvara en väsentligt högre kurs än idag.

Åtskilliga potentiella hinder finns dock på vägen. Konkurrens kan växa upp med pressad lönsamhet som följd. Ett avslag från FDA skulle få kursen att rasa och sannolikt även påverka försäljningsutvecklingen på befintliga marknader negativt.

Visserligen finns andra produkter, som den för produktion av universell blodplasma, i pipelinen. Men i dagsläget är Glycorex ett enproduktsbolag och det innebär förstås en högre risk jämfört med ett bolag som har intäkter från flera olika typer av produkter och tjänster.

Därför tycker beQuoted att Glycorex-aktien passar bäst för den som vill ha ett spännande tillväxtbolag som krydda till sin väldiversifierade portfölj och är villig att satsa en slant på att FDA-processen faller ut positivt.

Redan om ett par veckor kommer bolagets rapport för tredje kvartalet, då får vi bekräftat ifall den goda försäljningstrenden har fortsatt.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Glycorex:
» Stark avslutning 2008 för Glycorex
» Glycorex expanderar till fler transplantationsområden
» Glycorex närmare amerikanskt besked
» Positivt resultat före avskrivningar för Glycorex
» Glycorex förbereder breddning av verksamheten
» I väntans tider för Glycorex

 
 
Marknadsplats
NGM 

 

 
Kurt Nilsson
VD Glycorex








Glycorex spår att intäkterna kommer fortsätta öka i högre takt än kostnaderna, vilket borgar för allt högre vinstmarginaler.
 
 
 
  
 


Utveckling av intäkter och kostnader 2003-2009 

(klicka bilden för större bild)




Omsättning och 
antal kunder
2006 - 2009


(klicka bilden för större bild)








 
Med Glycosorb-ABO
filtreras antikroppar specifika för en viss blodgrupp bort och möjliggör transplantation från en donator med icke kompatibel blodgrupp.








70 transplantations- kliniker står på kundlistan och totalt har uppemot 500 transplantationer genomförts med hjälp av Glycosorb-ABO.






Redan 2003 påbörjade Glycorex kommunikationen med FDA, som då gav produkten en "humanitarian use device designation", HUD.
 
 
HUD innebär att den klassas som en produkt för behandling av ovanliga medicinska tillstånd. HUD-klassificeringen anses öka möjligheten för ett godkännande.









 
Nästa händelse
2009-10-30
Delårsrapport Q3 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig