beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Sydafrikansk miljonorder välkommen islossning för West Internationals bankterminaler 
beQuoted nyhetsbrev 13 oktober 2009
Sydafrikansk miljonorder välkommen islossning för West Internationals bankterminaler
- Samtidigt kryper den nya kassalagen närmare

West International tog nyligen en större order på bankterminaler. Ordern kan innebära en vändning för affärsområdet som gick trögt under förra verksamhetsårets. Samtidigt drog bolaget långväga besök till Operakällaren för att presentera sitt nya sambete med japanska BMC. beQuoted var på plats.

Islossning för bankterminaler
West meddelade nyligen att bolaget fått nya beställningar på bankterminaler från sydafrikanska ABSA Bank. Ordervärdet uppgår till 6,6 miljoner kronor och beställningen levereras via Wests sydafrikanska partner Bullion IT.

West har levererat utrustning till den sydafrikanska bankjätten under flera års tid. Hösten 2007 levererades betalterminaler och tangentbord för närmare 4 miljoner kronor. Förra våren följdes den ordern upp med fler terminaler och tangentbord till ett värde om 10 miljoner kronor.

Därefter kroknade försäljningen i banksektorn. Affärsområdet vek med 58 procent under det gångna verksamhetsåret, en nedgång som i viss mån kompenserades av en högre serviceförsäljning.

Det stora försäljningsraset och ökade serviceförsäljningen förklaras av det investeringsstopp som varit en realitet i bankerna sedan finanskrisen bröt ut. Mot den bakgrunden är den nu kommunicerade ordern en välkommen islossning för bolagets bankprodukter.

För innevarande verksamhetsår är vd Göran Sparrdal försiktigt positiv till banksektorn och det egna affärsområdet. Runt hörnet väntar oundvikliga investeringar för bankerna.

Senast vid utgången av 2010 ska all bankutrustning harmonisera med den nya chiptekniken, samtidigt som det nu finns ett uppdämt investeringsbehov i bankerna på övrig kassautrustning.

En kväll på Operan tillägnad den nya kassalagen
Samtidigt som ordern till ABSA Bank presenterades bjöd West in branschfolk och kollegor till en kväll på Café Opera.

Wests utvecklingspartner på de nya fiskala kontrollenheterna, japanska BMC, representerades av bolagets influgna vd. Bland talarna fanns även vdn för japanska OKI och Japans ambassadör i Sverige.

Göran Sparrdal inledde kvällens anförande med att påpeka att skatt är ett känsligt samtalsämne, att skatt varit en het potatis i Sverige ända sedan medeltiden och att den fortsätter att vara det.

Staten vill städa upp i kontanthandeln
Den sittande regeringens första lag, den så kallade kassalagen, träder i kraft vid årsskiftet. Kassalagens syfte är att skydda seriösa företagare mot illojal konkurrens genom att skapa tekniska barriärer mot manipulation av kassan. Samtidigt innebär lagen stora omställningskostnader för handeln.

De nya kraven på butikernas kassasystem består dels av krav på kassamjukvarans funktionalitet, dels krav på en certifierad kontrollenhet, en så kallad svart låda.

Den fiskala kontrollenheten kan liknas vid en spärrad loggbok som registrerar alla transaktioner. Kunden ska alltid ges ett kvitto, av vilket den sålda artikeln måste framgå i klartext.

I praktiken innebär det att kassasystemet behöver ett artikelregister, en uppgradering som dagens dominerande små kassaapparater inte klarar. 

Göran Sparrdal menar att en bred övergång till datorbaserade lösningar, så kallade PC-kassor, står för dörren. Skälen är främst den enklare användningen men också att PC-kassorna medger att Skatteverket kan uppgradera mjukvaran.

Den nya lagen en lukrativ marknad
Den omfattande och påskyndade omställningen för handeln, tillsammans med en otydlig informationsgivning från myndighetshåll, har lämnat spelrum för oseriösa aktörer. Skatteverket har nu utfärdat varningar för oseriösa försäljare av icke-godkända kassaregister.

Genom samarbetet med BMC är West en av tre leverantörer av godkända kontrollenheter som den nya kassalagen kräver. Samtidigt levererar West kassaregister och hela PC-kassor som uppfyller de nya kraven.

Första ordern kom i augusti 2009
I slutet av augusti presenterade West även en första order på kontrollenheter till ett ordervärde om 1,2 miljoner kronor. Beställare är Micros Fidelio, stor leverantör av kassasystem med försäljning till 130 länder. 

Enligt vd Göran Sparrdal är den kommunicerade ordern den första av flera till Micros Fidelio i Sverige. Han räknar med fortsatta leveranser under hösten och första halvåret 2010.

- Enligt myndigheterna berörs cirka 250.000 kassasystem av den nya lagen. Med vissa undantag bör det ändå handla om 150.000 - 200.000 system som ska uppdateras eller bytas ut. Vår målsättning är att ta en betydande del av den här marknaden, både vad gäller kontrollenheter och kompletta kassasystem, säger Göran Sparrdal.

Lagen driver marknaden
Trots det gångna svagare verksamhetsåret 2008 / 2009 ligger bolagets finansiella mål fast. Det handlar om en årlig försäljningsökning på 30 - 40 procent och en rörelsemarginal på minst 10 procent.

För innevarande verksamhetsår (1 juli 2009 - 30 juni 2010) är det framförallt i POS-marknaden (Point of sales, kassaapparatur, beQuoteds anm) som tillväxten ska komma, enligt Göran Sparrdal. Drivkraften är införandet av de fiskala kontrollenheterna.

Samtidigt brådskar det för West. Kassalagen har nämligen öppnat en marknad med kort bäst före-datum. Senast vid årsskiftet måste samtliga handlare som berörs av lagen ha lagt sina beställningar på nya godkända kassaregister och fiskala kontrollenheter.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om West International:
» West International tar första order på Skatteverkets svarta lådor
» West International växer med informationssystem
» West International på hugget när Svensk Kassaservice avvecklas
» West Internationals orderbok en diger lunta
» Julvanor förändras genom betallösningar från West International

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Göran Sparrdal
VD West International

 
 
 
 
 
 

 
Absa Bank
är med sina 9 miljoner kunder Sydafrikas största bank.
 
 
 
 
 

 
Vd Göran Sparrdal inledde bolagets tillställning på Café Opera med ett tal om skatt.
 
 
 
 
 

 
Japanska BMCs vd var på plats och talade om sin verksamhet och samarbetet med West International.
 
 
 
 
  

 
Vd Göran Sparrdal intervjuas framför de svarta lådor som West genom avtalet med BMC International kommer att sälja i Sverige.

 

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-10-27
Årsredovisning 2008 / 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig