beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Aktieägarna får köpa Vita Novas teknikbolag 
beQuoted nyhetsbrev 1 oktober 2009
Aktieägarna får köpa Vita Novas teknikbolag
- 51 procent av A+ Science Holding erbjuds för 5,7 miljoner kronor

Vita Nova Ventures säljer ut 51 procent av A+ Science Holding med teknikbolagen I-Tech och Vicore Pharma till aktieägarna. Vita Novas vd Göran Wessman har sålt sina aktier i Vita Nova för att investera och vidareutveckla teknikprojekten i A+ Science Holding.

Utvecklingsbolagen säljs ut
Vita Nova har fram tills idag bestått av två områden, investeringar i utvecklingsverksamheter (Ventures) och konsulttjänster vid kliniska prövningar (CRO, Clinical Research Organization). 

Venture-delen som är till utförsäljning utgörs av det helägda dotterbolaget A+ Science Holding, som i sin tur består av två delar: intressebolaget I-Tech samt dotterbolaget Vicore Pharma.

I-Tech arbetar med en ny båtbottenfärg för att förhindra påväxt på skrov för fritidsbåtar och fartyg. beQuoted uppmärksammade I-Tech tidigare i somras (se beQuoted nyhetsbrev nr 16 2009).

A+ Science Holding äger en tredjedel av aktierna i I-Tech samtidigt som Volvo Penta äger en tredjedel, resterande ägs av privata investerare. I dagsläget arbetar bolaget med att få påväxtsubstansen registrerad i Europa och USA i enlighet med de gällande biociddirektiven. 

Först vid en sådan registrering kan substansen börja säljas in på stortonnagemarknaden, vilket utgör cirka 90 procent av hela marknaden för båtbottenfärg.


Vicore Pharma är i behov av kapitaltillskott

Vicore Pharma är ett bolag utan egna anställda. Värdet ligger i de patent och kunskaper företaget innehar i form av en ny grupp potentiella läkemedelssubstanser som verkar genom att bland annat reglera blodtryck och blodkärl.

Verkningsmekanismen har visat resultat i prekliniska tester som påvisat en minskning av vävnadsskador i samband med exponering för den nya substansen. 

Nu arbetar Vicore Pharma med att slutföra de prekliniska försöken och få de godkännanden som krävs för att fortsätta försöken på människor. Kostnaden för att ta substansen genom fas I (försök på människor) bedöms till cirka 20 miljoner kronor, pengar som i dagsläget inte finns i bolaget.

Utförsäljningen nödvändig för vidareutvecklingen av bolagen
Tanken med Vita Nova-koncernens uppdelning mellan utvecklingsbolagen och CRO-verksamheten har varit att den senares vinster skulle finansiera utvecklingsbolagen. Men Vita Nova har haft problem med den svaga lönsamhetsutvecklingen i CRO-verksamheten.

Såväl omsättning som resultat började sjunka under fjolåret och den utvecklingen i CRO-verksamheten har hållit i sig under 2009. Första halvårets resultat efter finansnetto blev -0,8 miljoner kronor. 

Parallellt med den svaga utvecklingen i CRO-verksamheten har projekten i Venture-delen vidareutvecklats, med ett ökat kapitalbehov som följd. Samtidigt har Vita Nova sett ett växande investeringsbehov i CRO-verksamheten.

Intresset att dela ut dotterbolaget A+ Science Holding till aktieägarna ventilerades redan vid årsbokslutet för 2008. Dessvärre stötte bolaget på patrull hos Skatteverket när de ville dela ut dotterbolaget skattefritt i enlighet med Lex ASEA.

I slutet av augusti beslutades att 51 procent av A+ Science Holding skulle säljas ut till Vita Novas aktieägare. Efter utförsäljningen kommer A+ Science Holding genomföra en nyemission för att möjliggöra den fortsatta utvecklingen av bolagets projekt.

För Vita Nova innebär utförsäljningen att det kommer få in kapital att finansiera den kvarvarande CRO-verksamheten med. Samtidigt kommer Vita Nova att kvarstå som ägare i A+ Science Holding med 49 procent av rösterna och kapitalet före den planerade nyemissionen.

Värderat till 17 miljoner kronor
Erbjudandet till aktieägarna har prissatts utifrån en värdering gjord av PriceWaterhouseCoopers på A+ Science Holding utifrån nedlagda kostnader. Med utgångspunkt från halvårsbokslutet har värdet skattats till 17 miljoner kronor.

Vita Nova har en konvertibelfordran på 7,1 miljoner kronor. Den borträknad uppgår aktievärdet i A+ Science Holding till 11 miljoner kronor, motsvarande 1 krona per aktie.

Göran Wessman leder A+ Science Holding
Göran Wessman, vd i Vita Nova Ventures och tillika arbetande styrelseordförande i A+ Science Holding. kommer även att leda arbetet i A+ Science Holding efter utförsäljningen.

I förra veckan sålde Göran Wessman nästintill hela sitt aktieinnehav i Vita Nova, totalt 1,3 miljoner aktier, till Pomona-gruppen. Enligt Göran Wessman är syftet att förvärva motsvarande del i A+ Science Holding. 

Med trettio års branscherfarenhet från sjukvårds- och läkemedelsindustrin har Göran Wessman lång erfarenhet av att kapitalisera projekt och driva dem i mål. Nu närmast gäller det Vita Novas teknikbolag.

- Det finns alltid risker med så här tidiga projekt men jag har en stor tilltro till att de kommer att ge en god värdeutveckling. Deras styrka är att de har unika produkter för en global marknad, säger han.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Vita Nova:
» Vita Novas portföljbolag I-Tech kan ha produkt på marknaden inom två år, enligt vd
» Framgång för Vita Novas portföljbolag
» Vita Nova bygger vidare på One-Stop-Shopkonceptet
» Vita Nova Venture har lagt grunden för ett bättre resultat 2008
» Lyckat förvärv stärker A+Science rejält
» Vita Nova förvärvar Sedoc
» Vita Nova bjuder in investerare till båtfärgsprojekt




Marknadsplats
AktieTorget


 


Göran Wessman
VD Vita Nova Ventures




51 procent av dotterbolaget A+ Science Holding säljs ut till aktieägarna för 5,7 miljoner kronor. Teckning utan företrädesrätt kan göras fram till den 5 oktober.
 
 
 

A+ Science Holding kommer att bestå av två delar:

 • Vicore Pharma, utvecklar läkemedel.

 • I-Tech, båtbottenfärg.
 
 
 
 

 
I-Tech utvecklar ett nytt påväxtskydd för fritidsbåtar och fartyg.
 
 
Enligt Göran Wessman kan bolaget ha en produkt på marknaden inom två år.
 
 
 
 

 
I-Tech har tecknat avtal med Volvo Penta om exklusiv distribution på fritidsbåtsmarknaden.
 
 
Volvo Transfer Technology klev in som ägare i I-Tech genom en nyemission i december 2008.
 
 
 
 


Vicore Pharmas värde finns i de patent och kunskaper som företaget innehar i form av en ny grupp potentiella läkemedelssubstanser som verkar genom att bland annat reglera blodtryck och blodkärl.
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2009-11-05
Delårsrapport Q3 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om utförsäljningen

Sista dag för förvärv är måndagen den 5 oktober

 

Utförsäljningen i korthet:

  • Accepttid 9 september - 5 oktober
  • Förvärvskurs 1 kr per aktie
  • För varje 1,96 aktie i Vita Nova Ventures erhålls 1 inköpsrätt.
  • Erbjudandet omfattar högst 5.715.657 aktier i A+ Science Holding.
  • De aktier som kan förvärvas uppgår till maximalt 51 procent av A+ Science Holding.
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig