beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Capilon ser förvärvstillfällen i en pressad industrikonjunktur 
30 september 2009
Capilon ser förvärvstillfällen i en pressad industrikonjunktur
- Genomför konvertibelemission om 55 miljoner kronor

Riskkapitalbolaget Capilon ser goda förvärvsmöjligheter på en företagsmarknad som pressats hårt av lågkonjunkturen och bankernas restriktiva utlåning. Bolaget genomför nu en konvertibelemission med företrädesrätt och siktar på att genomföra ett förvärv före årsskiftet.

Vill agera kontracyklist
Konvertibelemissionen om 55 miljoner kronor ska användas till nya förvärv och organiska tillväxtinvesteringar i bolagets industrier. Sedan starten 2006 har två bolag förvärvats men under förra året var Capilon återhållsamma.

- Vi gjorde ingen investering för vi tyckte att priserna var alldeles för höga, berättar vd Alex Molvin för beQuoted. Han menar att lågkonjunkturen skapat tillfällen som bolaget kan få en god utväxling på.

- Värderingarna på mindre och medelstora industribolag är nu nere på mycket attraktiva nivåer och konkurrensen om förvärven är dessutom begränsad. Säljarna vill inte vänta ut konjunkturen utan tvingas acceptera helt andra priser idag än för bara ett par år sedan.

Konvertibelemissionen sker med företräde för befintliga aktieägare och stärker bolagets kassa med 55 miljoner kronor vid full teckning men före emissionskostnader. Konvertibelinnehavarna kan se fram mot 9 procents årlig ränta under tre år, om de utnyttjar sina rätter att teckna konvertibeln för 22 kronor, i dagsläget 25 procent över aktiekursen.

Alex Molvin menar att Capilons utväxling på emissionskapitalet vida kommer att överstiga de 5 miljoner kronor i årliga räntekostnader som lånet medför.

Konvertibeln löper ut i oktober 2012 och kommer att kunna konverteras till aktier under mars och september varje år. De innehavare som inte konverterat sina konvertibler till aktier före löptidens utgång återfår sina 22 kronor plus innestående ränta. Lånets bortre parentes bekymrar inte Capilon i dagsläget:

- Refinansieringsrisk existerar alltid vid konvertibler men i detta fall är den relativt begränsad eftersom emissionen lanseras i en lågkonjunktur, där kursen dessutom inte ligger på någon toppnivå, säger Alex Molvin.

Stark resultatutveckling 2009 trots vikande marknad
Förra året var stökigt för Capilon. Efter ett starkt 2007 kantades 2008 av leveransproblem till följd av en oväntat stark orderingång. Och stöket har fortsatt i år. 

När delar av Capilon haft svårt att leverera, har andra delar pressats av konjunkturen. Det gäller framförallt dotterbolaget TermoRegulator som levererar plåtdetaljer till fordonsindustrin. Under andra kvartalet i år backade försäljningen med nästan 60 procent.

Siffrorna för första halvåret 2009 visade följande:

      • Omsättning: 244 Mkr (302)
      • EBIT: 12,7 Mkr (9,8)
      • Resultat efter finansnetto: 11,6 Mkr (8,5)
      • Vinst per aktie: 2,52 kr (1,47)

Trots att koncernens totala omsättning minskade 19 procent till följd av TermoRegulators tapp, stärktes rörelsevinsten med 30 procent under första halvåret. Förklaringen finns i dotterbolaget Österby Marine.

Vattenjetstrålar i världsklass
Österby Marine med affärsområdena Österby Gjuteri, MJP Waterjets och Alcopropeller är en leverantör av stålgjutgods och vidareförädlade produkter till marina-, cellulosa-, stål- och energisektorn. Mer än 60 procent av försäljningen sker till den marina sektorn, därav namnet.

Dotterbolagets omsättning uppgick till 185 miljoner kronor första halvåret i år, jämfört med 184 miljoner kronor motsvarande period 2008. Rörelsevinsten steg från 10 miljoner kronor till 23 miljoner kronor under perioden. Resultatförbättringen hänförs huvudsakligen till MJP Waterjets.

Verksamheten levererar vattenjetaggregat till snabbgående båtar som exempelvis kustbevakningsfartyg. Marknaden drivs av ett ökat säkerhetsmedvetande om terror- och piratverksamhet och har en underliggande stark tillväxt, enligt Alex Molvin. 

En positiv effekt av MJP Waterjets frammarsch är att affärsområdet drar med sig hela Österby Marine då MJP är gjuteriets största kund. Österby Gjuteri har annars drabbats hårt av lågkonjunkturen och Alex Molvin ser en fortsatt pressad marknad under andra halvåret.

- Det har varit en vikande trend de sista kvartalen. Nu genomför vi anpassningar av kostnadsbasen till den lägre omsättningen. Det handlar om besparingar på 10 miljoner kronor på årsbasis.

Det tredje affärsområdet inom Österby, Alcopropeller, har haft en god orderingång under första halvåret. Nyligen meddelades att verksamheten tagit en order om 16 miljoner kronor på propellerblad. Ordern säkrar beläggningen i verksamheten under nästa år.

Konjunkturkänslig tunnplåt
Det andra dotterbolaget TermoRegulators verksamhet är inriktad mot tillverkning och sammanbyggnad av tunnplåtsdetaljer. Kunderna finns inom vitvaror, fordon, ventilation, värme och inredning.

Bolaget är inte oväntat konjunkturkänsligt och med konjunktursvackan började bolagets segment inom vitvaror och fordon minska under förra året, en minskning som har accelererat i år.

Under första halvåret 2009 uppgick dotterbolagets omsättning till 59 miljoner kronor med en rörelseförlust på 5,3 miljoner kronor. Motsvarande halvårsperiod förra året låg omsättningen på 118 miljoner kronor med en rörelsevinst på 3,9 miljoner kronor.

- Vi hade en sexprocentig rörelsemarginal i verksamheten andra kvartalet 2008. Därefter vek marknaden. Får vi bara in volym kommer vi relativt snabbt komma upp till vår breakeven-nivå. Verksamheten är i grunden väldigt sund, säger Alex Molvin.

Såväl volym- som resultattillskott kan komma genom nyförvärvet Kvarnmon Group, där affärsområdet Hydraulics nu flyttar över produktionen till Termoregulator i Motala.

- Flytten kommer att gynna vårt resultat under slutet av året. Vi räknar med synergier på åtminstone 2 miljoner kronor årligen, säger Alex Molvin.

Det är en tudelad verksamhet som införlivats i Capilon. Kvarnmon består av Hydraulics som tillverkar hydrauloljetankar i tunnplåt och det lilla Ergotronics som levererar så kallade lägesställare för hantering av tungt gods till företag som Volvo och Scania.

Tillsammans omsatte Kvarnmons affärsområden cirka 40 miljoner kronor under 2008. I likhet med TermoRegulators tunnplåtsaffär är Hydraulics verksamhet mycket konjunkturkänslig med försäljning till exempelvis entreprenadmaskiner.

Konjunkturberoendet stort 
I det korta perspektivet hänger Capilons omsättnings- och resultatutveckling till stor del på verksamheterna inom Österby Marine, vars orderstock uppgick till 250 miljoner kronor vid halvårsskiftet. Lägg där till Alcopropellers nya order på 16 miljoner kronor. Beläggningen torde vara god fram till 2011.

De mer konjunkturkänsliga verksamheterna inom TermoRegulator dras med fortsatta underskott, trots neddragningar till följd av de stora volymtappen. Capilon väntar sig en vändning under andra halvåret och pekar på den senaste tidens positiva signaler om konjunkturen.

Aktien handlas i dagsläget till runt 17 kronor när bolagets eget kapital per aktie uppgår till 30 kronor. Redovisad goodwill vid halvårsperiodens utgång var 35,9 miljoner kronor, motsvarande 9 kronor per aktie.

Ränta med option
Konvertiblerna kan konverteras till aktier under mars och september med första konverteringsperiod i mars 2010. Vid löptidens utgång i oktober 2012 kan konvertibeln antingen lösas in mot 22 kronor eller konverteras till aktier.

Bolaget räknar med att konjunkturen ska vara en annan då och att aktiekursen ska ha utvecklats med den, för att så många konvertibelinnehavare som möjligt ska välja konverteringsalternativet. Om det inte skulle ske bedömer vi att bolaget kan täcka refinansieringen genom att exempelvis lansera en ny konvertibel eller sälja ett innehav. 

I nuläget ger konvertibeln en möjlighet att komma in på botten av en lågkonjunktur, ta del av räntan och samtidigt inneha en option på aktien. Capilon kommer att ansöka om att konvertiblerna upptas till handel på First North i slutet av oktober.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Capilon:
» Finanskrisen bromsar Capilons förvärvsplaner

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Alex Molvin
VD Capilon

 
 
 
 
 
 

 
TermoRegulator förvärvades 2006 för 25 miljoner kronor.
 


Bolaget omsatte
59,1 miljoner kronor första halvåret 2009. Rörelseresultatet landade på -5,3 miljoner kronor.



För att möta
den lägre efterfrågan minskar TermoRegulator produktionskapaciteten. Åtgärderna beräknas spara 8,2 miljoner kronor per år fram till 2010.
 
 

 
 
  

 
Tillverkning av tunnplåtsdetaljer vid TermoRegulator i Motala.
 
 
 
 
 
 

 
Österby Marine förvärvades 2007 för 50 miljoner kronor.



Bolaget omsatte 185,4 miljoner kronor första halvåret 2009. Rörelseresultatet uppgick till 23 miljoner kronor.  

 
 
 
 
 
 

 
Vattenjetaggregaten tillverkas av Österby Gjuteri. MJP Waterjets levererar sedan färdiga installationer, inklusive elektroniska styrsystem och hydraulik, till slutkund. 
 
 
 
 
 
 

 
eC Ergotronics lägesställare används inom tillverkningsindustrin, bland annat för att hålla stycken vid svetsarbeten.
 

 

 

 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-11-03
Delårsrapport Q3 2009
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om konvertibelemissionen

Sista dag för teckning är onsdagen den 7 oktober

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 23 september - 7 oktober
  • Teckningskurs 22 kr per konvertibel
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. För varje aktie erhålls en teckningsrätt. Tre teckningsrätter berättigar till två konvertibler.
  • Konvertibelemissionen uppgår till 55,4 miljoner kronor före emissionskostnader
  • Vid full konvertering av samtliga konvertibler kan totalt 2.516.836 nya aktier tillkomma.
  • De nya aktierna som kan tillkomma genom konvertering motsvarar 40 procent av företaget.
  • Capilon kommer att ansöka om upptagande till handel av konvertiblerna på First North i slutet av oktober.
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig