beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Neonatalvårdens nya näringsfokus rätt för Miris 
beQuoted nyhetsbrev 29 september 2009
Neonatalvårdens nya näringsfokus rätt för Miris
- Flera större utvärderingar har nu resulterat i order

I helgen firade European Milk Bank Association (EMBA) 100-årsjubileum. Läkare och forskare från hela världen samlades i Wien för att diskutera mjölbankernas utveckling och framtida roll. Analysinstrumentutvecklaren Miris var på plats och beQuoted fick en pratstund med bolagets säljare Lars Svennersten.

Näringsanalys en besparingsåtgärd
Hundraårsjubileet förlades alltså till den första registrerade mjölkbankens hemstad, Wien. Analysinstrumentutvecklaren Miris var på plats och visade upp sitt senaste instrument HMA. Lars Svennersten är mycket positiv till den utveckling forskardebatten tagit: 

- Med det ökade fokuset på individualiserad nutrition inom neonatalvården har näringsanalysen fått en central roll. Det är väldigt positivt för oss eftersom analysen kräver kostnadseffektiva analysmetoder, säger han och fortsätter:

- På den här typen av analys bedömer vi konkurrensen som begränsad. Det finns andra instrument, huvudsakligen framtagna för mejerinäringen, där prover skickas till centrala labb. Men vi talar då om helt andra prisklasser och en helt annan logistik än den analysteknik Miris erbjuder.

Individualiserad nutrition innebär att bröstmjölkens näringsinnehåll analyseras och därefter kompletteras med näringskoncentrat till de nivåer som är rekommenderade för olika åldrar och vikt. De prematurfödda barnen är känsliga och risken för komplikationer stor:

- Det är en balansgång. Såväl för lite som för mycket näring kan vara skadligt för de här barnen. Med rätt näringsinnehåll växer de snabbare, risken för komplikationer minskar och vårdtiden kortas, säger Lars Svennersten och tillägger:

- Neonatalvården är en väldigt dyr sjukvård. Fokuset på näringsanalysen ger förutom den förbättrade hälsan också en besparing inom sjukvården.

Neonatalvården en betydande marknad
Miris uppskattar antalet neonatalavdelningar i Västvärlden till 2.700 och tillsammans med enheterna i Japan och Kina till närmare 5.000 avdelningar totalt. Det är en marknad värd bortåt en halv miljard kronor för bolaget, förbrukningsvaror och tillbehör oräknade.

Mjölkbankerna utgör en annan verksamhet och funktion och därmed också en egen kundgrupp. De samlar in mjölk från mödrar som har överskott. Mjölken distribueras sedan till behövande. I Europa finns för närvarande 144 mjölkbanker och antalet ökar.

Lars Svennersten påpekar att införsäljningsprocessen är lång men att mjölkbanksmarknaden är stabil och långsiktig. Samtidigt är neonatalsjukvården en vård där Miris bidragit till utvecklingen.

- Kunskapen inom neonatalvården ökar fort och Sverige är ledande i världen på området. Här kan sjukvården rädda barn så tidigt som i tjugoandra veckan. Kunskapens framgångar sätter således press på sjukvårdens resurser, säger Lars Svennersten och berättar att helgens symposium utmynnat i ett flertal offertförfrågningar.

Asiatiska utvärderingar har gett resultat
Bara den senaste veckan har Miris kommunicerat två affärer i Asien. Tre analysinstrument har sålts till Japan för användning inom bröstmjölksanalys vid barnkliniker.

Den japanska affären är resultatet av ett tidigare forskningsprojekt där Miris analysinstrument för bröstmjölk utvärderats. En annan parallell utvärdering som även den utmynnat i en för Miris viktig order har gått till den indiska marknaden.

Där handlar om ett första instrument av en ny produktgeneration för ko- och buffelmjölk och alltså en annan marknad än bröstmjölksanalysen. Miris ser den indiska affären som mycket viktigt eftersom Indien har en lång tradition av mjölkproduktion och är idag världens största mjölkproducent.

Ljusning efter halvårsskiftet
Såväl omsättning som kostnader höll sig kvar på relativt konstanta nivåer under första halvåret. Bolagets skuldsättning visade sig emellertid ha nått kritiska nivåer.

Situationen tvingade bolaget att genomföra två mindre emissioner mot slutet av perioden. Sammantaget handlade det om kvittningar på 1,5 miljoner kronor och en kassaförstärkning på ytterligare 1 miljon kronor.

Tolv sålda instrument under perioden genererade intäkter på 1,2 miljoner kronor och rörelseförlusten stannade på 2,3 miljoner kronor. Samtidigt menar bolaget att läget ljusnat under sommaren. Hur det har gått kommer att visa sig i rapporten för det tredje kvartalet som kommer i slutet av november.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Miris:
» Miris ökar satsningarna på bröstmjölk
» Kinesisk mjölkskandal aktualiserar Miris teknik
» Miris ökar omsättningen sjätte kvartalet i rad
» "Vi når break-even under 2008", intervju med Miris vd Tony Malmström
» Bröstmjölksboom kan ge fart åt Miris försäljning
» Miris teknik gör analys vätskor snabbare och enklare



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

Tony Malmström
VD Miris
 
 
 
 

 
Miris analysinstrument är portabelt och kan analysera små provmängder till låg kostnad. Egenskaperna gör produkten unik på marknaden.

 
  
  
 

 
Miris kan kalibrera
och fixera kalibreringen i instrumentet. På så vis anpassas instrumentet för olika användningsområden. 
 
 
 
  

 

 

 
I dagsläget
erbjuds kalibreringar för bröstmjölk, komjölk och läkemedelsvätskor.

 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2009-11-20
Delårsrapport Q3 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig