beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Eurocine Vaccines har inlett sin studie på influensavaccinet 
beQuoted nyhetsbrev 23 september 2009
Eurocine Vaccines har inlett sin studie på influensavaccinet
- Utvecklar dessutom tillsammans med Helicure ett nasalt vaccin mot Helicobacter pylori

Härom veckan startade Eurocine Vaccines upp fas I / II-studien på sitt nasala influensavaccin, och alldeles nyligen kom information om ett samarbetsprojekt med avsikt att ta fram ett nasalt vaccin mot Helicobacter pylori.

Eurocine medverkar i utvecklingen av vaccin mot H. pylori
I dagarna tecknade bolaget ett avtal med Umeåföretaget Helicure om utveckling av ett nasalt vaccin mot Helicobacter pylori, en bakterie som adhererar till magslemhinnan och orsakar magsår och magcancer. Hur bakterien sprids är inte helt klarlagt, men uppemot halva befolkningen i väst är smittad, många utan några symptom.

I musförsök har vaccinet visat sig ge skydd mot smitta då det givits nasalt med Eurocines anjoniska adjuvans. Om 2 - 3 år beräknas projektet gå in i kliniska studier, och Eurocine kan komma att erhålla framtida engångsbetalningar och royalty.

- Det är detta proteinbaserade vaccin mot en sjukdom som i dag saknar godkända vacciner vi avsåg i pressmeddelandet den 12 juni förra året, berättar vd Hans Arwidsson för beQuoted, och tillägger att såväl det anjoniska som katjoniska adjuvanset ingår i projektet.

Helicobacter pylori behandlas i dag relativt framgångsrikt med antibiotika.

- Antibiotika ger dock inte något skydd mot återinfektioner, vilka är relativt vanliga. Vissa bakteriestammar är också resistenta mot antibiotika, förklarar Hans Arwidsson.

Målgruppen är inledningsvis personer med kroniska magbesvär. En väsentlig effekt vid en eliminering av och immunitet mot H. pylori är också en minskad risk för magcancer, en sjukdom med dålig prognos.

- Om vaccinet fungerar tror jag därför att det i ett senare skede även kommer att användas i förebyggande syfte på personer som inte är smittade, säger Hans Arwidsson.

beQuoted menar att den potentiella marknaden för ett effektivt och biverkningsfritt vaccin mot Helicobacter pylori är mycket stor. Med tanke på den tidiga fas som projektet befinner sig i måste man dock vara medveten om att risken för ett misslyckande är hög.

Att HeliCure valt Eurocine Vaccines som partner är även en positiv indikation i sig. Som lekman är det svårt att bedöma Eurocines teknologi. Att företag i branschen väljer den för egen del tyder på att den är effektiv och svår att efterhärma.

Fas I / II-studie på influensavaccinet inledd
- Jag är oerhört glad att vi nu påbörjat den kliniska studien på vårt influensavaccin, som jag hoppas och tror ska bli vårt första godkända vaccin, säger Hans Arwidsson.

Det var tidigare tänkt att bli en parallellstudie där såväl bolagets anjoniska som katjoniska adjuvans testades. Om båda adjuvansen inkluderades skulle studiestarten dock troligen inte bli förrän i april, så främst av tidsskäl valde Eurocine bort det katjoniska adjuvanset.

- Kompletterande studier har visat en mindre skillnad i immunologisk effekt än vi tidigare sett. Några avgörande problem med det katjoniska adjuvanset har vi inte sett, men det anjoniska är något bättre och det katjoniska något sämre än vad tidigare tester indikerat, menar Hans Arwidsson.

- Mot den bakgrunden spelar tiden en större roll än tidigare, fortsätter Hans Arwidsson.

Studien pågår på fem kliniker
I studien ska bolaget undersöka den immunologiska effekten av vaccinet (inklusive korsskydd) samt eventuella biverkningar.

Eurocine Vaccines har kontrakterat fem kliniker i Uppsala, Malmö samt i Göteborgsområdet för att genomföra studien. Den omfattar 180 testpersoner uppdelade i nio grupper. Av dessa är tre kontrollgrupper, medan de övriga sex grupperna får vaccin och adjuvans i olika doser.

- Under förutsättning att vaccinet fungerar är jag övertygad om att minst en av dessa sex kombinationer av vaccin och adjuvans är lämplig att gå vidare med, påpekar Hans Arwidsson.

Av kontrollgrupperna får den ena ett injicerat vaccin.  Den andra gruppen får det nasala vaccinet utan adjuvans, medan den sista gruppen bara får adjuvans.

- Vi har ett gott inflöde av testpersoner till våra kliniker och själva testerna väntas bli klara innan jul. Sedan genomförs analyser av resultatet, som vi kommer att presentera under andra kvartalet nästa år, berättar Hans Arwidsson.

- Studien är dubbelblind, så några preliminära resultat innan dess kommer vi inte att kunna ge, tillägger Hans Arwidsson.

En viss risk finns för försening om svininfluensan mot förmodan skulle bli mycket omfattande. Det går bra att särskilja effekterna från Eurocines vaccin och svininfluensan, men de berörda klinikerna kan bli tvungna att nedprioritera Eurocines studie.

Utlicensiering av vaccinet planeras
Eurocine Vaccines hoppas att studien ska visa att vaccinet fungerar och är säkert samt ger ett bredare skydd (korsimmunitet) än injicerade vacciner. Om studieresultatet blir bra vill bolaget licensiera ut produkten till ett stort vaccinbolag.

- I bästa fall kan vaccinet komma på marknaden till influensasäsongen 2013 - 2014. Men då krävs att vi får ett färdigt avtal under nästa sommar, förtydligar Hans Arwidsson.

beQuoted anser att denna tidspress kan vara en fördel för Eurocine. Den kan påskynda ett licensavtal, eftersom även företagets potentiella partners är medvetna om att de troligen annars missar en hel säsong för det färdiga vaccinet.

Kassan räcker till och med fas I / II-studien
Bolagets kassa uppgick vid halvårsskiftet till 19,5 miljoner kronor. Kassan beräknas räcka åtminstone till och med den kliniska studien, exakt hur länge beror på kostnaderna för kommande marknadsaktiviteter gentemot potentiella licenstagare.

- Vi vill attrahera tillräckligt många intressenter innan resultatet från studien presenteras för att öka chanserna till ett bra och snabbt avtal, förklarar Hans Arwidsson.

Samtidigt är det en nackdel att ha tom kassakista när man sätter sig i förhandlingar. beQuoted menar att det kan underlätta med ett kapitaltillskott innan dess, och vi tror inte att till exempel en mindre företrädesemission behöver uppfattas negativt av aktieägarna.

- Jag är fullt medveten om att en dålig finansiell sits ger ett underläge i förhandlingarna, konstaterar Hans Arwidsson.

Bokslutet för 2008 / 2009 ingen överraskning
Bolaget räkenskapsår löper mellan 1 juli och 30 juni. Siffrorna för 2008 / 2009 blev:

      • Omsättning: 0 Mkr (0)
      • Resultat efter finansnetto: -14,5 Mkr (-10,9)
      • Vinst per aktie: -1,71 kr (-1,28)

Intäkterna består än så länge bara av räntor och bidrag. Utgifterna varierar från kvartal till kvartal och var inte på något sett anmärkningsvärda.

Alla projekt löper på
De övriga (fem) projekten är inte så långt gångna som influensavaccinet. Med undantag av detta samt lunginflammations- och HIV-projekten väntas mer information från Eurocine först om och när projekt nått så långt att ett kommersiellt avtal slutits.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eurocine Vaccines:
» Produktionsproblem försenar Eurocine Vaccines influensaprojekt
» Andra vaccinbolag intresserade av Eurocine Vaccines teknik
» Utökad vaccination i USA gynnsam för Eurocine Vaccines
» Eurocine Vaccines utökar den kliniska studien av influensavaccinet
» Eurocine Vaccines har förutsättningar för en kraftig uppvärdering
» Eurocine Vaccines vill vara med och förändra vaccinindustrin

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Hans Arwidsson
VD Eurocine Vaccines

 
 
 
Ett nasalt vaccin mot Helicobacter pylori är det senast presenterade utvecklingsprojektet.
 
 
Kostnaden för bolaget begränsas till det använda adjuvanset. Eurocine får full ersättning för sina konsultinsatser.
 
 
Det nya vaccinet verkar genom att hindra bakterien från att fästa i magslemhinnan.
 
 
 
- Helicure har valt att samarbeta med Eurocine på grund av att vi administrerar vårt H. pylori-vaccin mukosalt för att uppnå bästa effekt. Eurocine Vaccines ligger långt fram i sin utveckling av nasal vaccinering, säger Helicures vd Claes Lundberg.



Av dem som drabbas av magcancer har många haft annan sjukdom som orsakas av H. pylori.
 
 
 

 
Helicobacter pylori i magslemhinnan (grönmarkerad).
 
 
 
Eurocines nasala influensavaccin ska ge skydd i såväl blodet som slemhinnorna.
 
 
Vaccinet
väntas både ge antikroppssvar  och T-cellsvar, vilket ger ett snabbare samt bredare skydd (korsimmunitet) än injicerade vacciner.

 
Nasal vaccinering är effektivare i pipetter än som sprej.
 
 
 
I samarbete
med Bionor Immuno utvecklar Eurocine Vaccines ett nasalt terapeutiskt vaccin mot HIV.
 
Eurocine utvecklar
också ett nasalt vaccin mot lunginflammation. Det befinner sig i preklinisk fas.
 
I övrigt
finns tre samarbetsprojekt, vilket offentliggjordes förra året.
 
För två av dessa projekt har hittills ingen information getts.
 
Det tredje avser nya innovativa nasala vacciner mot influensa. Projektet har beviljats 2,58 miljoner kronor i stöd från Vinnova. 
 
  

 
 
Marknaden för influensavaccin
beräknas växa med 8 procent per år för att uppgå till 40 miljarder kronor år 2016.
 
 
I nuläget finns bara ett nasalt influensavaccin, FluMist, som sålde för 104 miljoner dollar förra året. 
 
 
 
 
Nästa händelse
2009-11-11
Delårsrapport Q1 2009 / 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig