beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ICM Kungsholms ser ljusning på 6 månaders sikt 
beQuoted nyhetsbrev 22 september 2009
ICM Kungsholms ser ljusning på 6 månaders sikt
- Men målen för innevarande år har justerats ned

Ett tuffare klimat i flyttbranschen har tvingat ICM Kungsholms att revidera ned sina prognoser och jaga kostnader. Även den brittiska verksamheten Michael Gerson påverkas. Thomas Hanbo, vd på ICM Kungsholms, ser emellertid en vändning i början på nästa år.

Förhandlingsvilliga hyresvärdar pressar flyttbranschen
Trots positiva signaler i våras vände rörelseresultatet till förlust under det andra kvartalet. Exklusive ofördelade kostnader och avskrivningar låg marginalerna för bohagsflyttar och företagsflyttar på 1,1 respektive 4 procent andra kvartalet:

- Prispressen har varit störst inom de nationella bohagsflyttarna och statliga upphandlingar. Främsta orsaken till omsättningstappet på den svenska marknaden är dock en minskad efterfrågan hos befintliga kunder, inte minskat antal kunder, säger vd Thomas Hanbo.

Tidigare har företag flyttat till mindre lokaler i sämre tider, och till större i bättre tider. Men enligt Thomas Hanbo är läget annorlunda nu:

- Främst av två orsaker. Dels det finansiella läget som gör att företag håller hårdare i slantarna och dels på grund av att hyresgästerna i dagens marknad har större möjlighet att förhandla om lägre hyror. Tidigare var man tvungen att flytta för att få lägre hyror.

Följden av den ökade prispressen och minskade volymen är utslagning. Thomas Hanbo tror att det kan bli än värre innan det vänder:

- Jag tror inte vi har sett allt. Det kommer komma fler utslagningar i slutet av det här året när många bolag inser att det inte blev ett så bra år som de hade räknat med. I det långa loppet tror jag vi kommer tjäna på det här.

Situationen i England inte ljusare
Thomas Hanbo tonar ned årets förväntningar på bolagets engelska verksamhet Michael Gerson. Även på den engelska marknaden har konkurrenssituationen hårdnat och han säger att just Londonområdet är mycket tufft, inte minst inom finansbranschen.

Det är inom den utsatta finansbranschen som de flesta av Gersons kunder finns och Thomas Hanbo ser det inte som sannolikt att den engelska verksamheten når den prognostiserade omsättningen:

- Vi prioriterar en högre rörelsemarginal framför hög omsättning. Att vi skulle nå 120 miljoner kronor i dagsläget med Gerson för det här året är inte troligt.

Internationella bohagsflyttarna går bra
Samtidigt som bohags- och företagsflyttarna är under press såväl i Sverige som England går de internationella bohagsflyttarna i den svenska verksamheten bra, med bibehållen marginal. Det avspeglas i rapportsiffrorna för det första halvåret:

      • Omsättning: 141,7 Mkr (115,6) +22,6%
      • Resultat efter finansnetto: -5,1 Mkr (7,7)
      • Vinst per aktie: -1,26 Kr (2,02)

Antalet utestående aktier uppgår till 2.824.715 stycken. Omsättningen i aktien är varierande och kursen pendlar mellan 16 och 19 kronor, motsvarande ett börsvärde på runt 50 miljoner kronor. 

Åtgärdsprogram startat
Till följd av det försämrade resultatet och en prognostiserad lägre beläggning för helåret har bolaget redan påbörjat marginalhöjande åtgärder. Jämfört med förra året har omsättningen per anställd sjunkit med ungefär 5 procent. Och personal kommer att sägas upp:

- Samtidigt som vi tyvärr blir tvungna att verkställa uppsägningar måste vi vara försiktiga. När väl konjunkturen vänder måste vi vara redo med resurser för att ta vara på den ökade efterfrågan, berättar Thomas Hanbo.

Ambitionen är att spara 4 miljoner kronor i den svenska verksamheten och 3 miljoner kronor i den engelska verksamheten på ett års sikt. Bolaget räknar med att åtgärderna ska ha fått effekt i början av 2010.

Väntar högre volymer på andra sidan årsskiftet
Bolaget har reviderat ned årets omsättningsmål på 400 miljoner kronor till ett lägre spann om 350 - 400 miljoner kronor. Resultatmässigt ligger bolagets mål på rörelsevinst för helåret.

Om bolaget når de här målen skulle det innebära en vinst efter skatt på 2 - 2,5 miljoner kronor i år. Då handlas aktien till p/e 20 i dagsläget. 

Thomas Hanbo ser ökade volymer på sex månaders sikt, och tillsammans med de åtstramningar som gjorts bör bolaget vara väl förberett när branschen vänder upp. Signalerna från marknaden är emellertid blandade.

Tecknen på kontorsmarknadens lågkonjunktur blir allt tydligare. I takt med att hundratusentals kvadratmeter ny kontorsyta kommer ut på den redan pressade marknaden i Storstockholm fortsätter vakansgraden att öka och hyrorna att falla.

Nästa år väntas en vakansgrad på 15 - 20 procent i Stockholm och situationen är likartad i de övriga storstadsregionerna. Kontorshyresgästerna sitter således bra till i förhandlingsläget och de som sitter i äldre lokaler kan ta tillfället i akt att byta upp sig till modernare lokaler.

Samtidigt har det åter tagit fart på bostadsmarknaden, som eldas på av den låga räntan och en hög bostadsbrist i stor- och universitetsstäderna. Med riksbankens signaler om en fortsatt låg ränta till slutet av nästa år och fler positiva rapporter kring konjunkturen lär optimismen hålla i sig.

Förutsättningarna för en volymökning på flyttar ter sig därmed som goda. Företagsflyttarnas andel av omsättningen har ökat något under första halvåret. beQuoted tror att den andelen kan komma att öka under det närmsta året, vilket vore positivt för bolagets pressade rörelsemarginal.

JOHAN FALK
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ICM Kungsholms:
» Ökad konkurrens pressar ICM Kungsholms marginaler
» Med Michael Gerson ska ICM Kungsholms nå 400 miljoner kronor i år
» ICM Kungsholms växer internationellt
» ICM Kungsholms tävlar om statens flyttbehov
» Nya finansiella mål för ICMKungsholms
» ICM förvärvar inrikestrafiken från Kungsholms Express
» ICM Logistik letar efter förvärv i Östergötland

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Thomas Hanbo
VD ICM Kungsholms

 
 
 

- Den svenska verksamheten har tappat både omsättning och marginal. Framförallt på bohagsflyttar.

  
  
 

Marginalhöjande åtgärder har påbörjats.

 
 

Totalt ska 7 miljoner kronor sparas in över koncernen. Varav 4 miljoner i Sverige och 3 miljoner i England.

 
 
 
 

Omsättningen per segment första halvåret 2009
 

 
Bohagsflyttar 58%
V
erksamhetsflyttar 27%
Magasinering 9%
Kompletterande tjänster 6%

 
  
  
  

 
En ny organisationsplattform
implementeras under maj månad. 

 
  

Koncernen ska nu delas in i affärsområden istället för att vara geografiskt uppdelad.
 
 
 
 

 
Michael Gerson, med fokus på den engelska finansbranschen, har drabbats hårt av finanskrisen.


Det är inte troligt att den engelska verksamheten når sina mål i år, enligt Thomas Hanbo.

 
 
 
 

Nästa händelse
2009-10-22
Delårsrapport Q3 2009

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig